Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sterilujete marmelády a džemy?

Od: babajaga® odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

marmelády a džemy jsem dělala naposledy někdy přede 2 - 3 lety. Důvod: měla jsem dostatečnou zásobu, nebo nebylo dost ovoce. Proto se letos chystám to napravit.

Nepamatuji si už, zda jsem ve skleničkách hotovou marmeládu navíc ještě zavářela, nebo ne. Někdo jen otáčí skleničky a nechá to vychladnout. Ale pro větší trvanlivost by se asi následně zavářet měla.

Jak to děláte vy? Uvaříte, nalijete a hotovo. Nebo ještě potom sterilujete? Děkuji - Jaga.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x

Jsou uvařené, nic nesteriluji,plním za horka -uzavřu víčka a hotovo. Nikdy se nic nezkazilo.

Dělám to stejně jako 11hana.Sklenice napařím, horký jam nebo zavařeninu ihned naliji do sklenic, pevně uzavřu víčkem a hned otočím víčkem dolů.Nechám vše takto vychladnout, klidně až do druhého dne.

Dělám to stejně, zrovna včera jahodovou marmošku. Naplnit, zavřít, otočit na víčko. Nechatpír minut až dnů, podle toho, kdy se k tomu dostanu. Nikdy se mi nic nezkazilo

 

tm

4x
Marmelády jen otočím, vicko se chytne hned. Spíš občas zapasim s tím, že po přidání kyseliny citronové nezhoustne. Hodně zdaru

 

liska5

3x

Džemy nezavařuji. Zahorka naleju do vymytých sklenic, víčka čekají vypláchnutá rumen. Ta zahorka našroubuji a džem obrátím.

id
Znám lepší využití rumu

 


3x

Kdysi dávno skoro 30?možná ještě víc roků zpět jsem vařil z mirabelek. Horké do skleniček, víčkem na ručník do schladnutí. poslední tři jsem našel zastrčené ve sklepě , je to tak +-5roků. džemík byl uplně zdravý nic mu nebbylo, akorát problém otevřít skleničku!

 

id

2x
Ano, vše zavařuji. Dnes i bezový sirup v o.7 l zavařovačkách. Jelikož dávám jen polovinu cukru, tak v petkách by to nevydrželo. Pár malých petek šlo na mrazák.

 

mate59

2x

Nikdy.Zavřu,otočím,hotovo.

 

trtr

2x
Zdravím, většinou jen otočit a je to. Pro větší jistotu možno dát lžičku alkoholu - rum/slivovice.

 


2x

Jahodovou a meruňkovou pro jistotu sterilizuji. Z rybízu, rynglí, třešní, angreštu jen do sterilizovaných horkých sklenic, otočím na chvíli. Když se nechá do vychladnutí, zůstávala mi vrstva na víčku.

Z mirabelek je také vynikající !

 

tm

0x
Jaký používáte pro zajimavost zelirovaci přípravek? Od dr. Oetkera jsem nikdy nepoužíval. Většinou používám levnější želírka, želírfix, pektogel... jak jsem psal, zápasím pak občas s řidší konzistencí. Je třeba zajímavé, že zatímco želírfixu je jen 25g, pektogelu a želírky je 40g na stejné množství ovoce a cukru.

Jsem slabší diabetik, poslední dobou se mi to hodně zlepšilo. Přesto pro jistotu používám želírovací cukr pro diabetiky. Dneska se to už ale jmenuje "Želírovací ovocný cukr" Unie zakázala ty dibetiky uvádět. Je to krabička 250 g, cena asi 43 korun, vystačí na 1 kg ovoce. Výrobce Labeta Dřenice. /u Chrudimi/ Nemám to daleko, jezdím si tam pro něj sama, přímo do firmy. Protože v obchodech všude mají jen Oetkera a tahle Labeta je, podle mě, lepší. Mají i e-shop. Podívejte se na jejich výrobky. Nechci tady dělat reklamu, ale jsem spokojená a cenově je to oproti Oetkeru o dost levnější.

Vařila jsem třešňovou marmeládu, je tuhá a dopadlo to dobře. Jahody jsem asi už propásla. Škoda.

Jinak děkuji všem rádcům za jejich postřehy. At se vám zavařování daří! Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]