Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
marmelády a džemy jsem dělala naposledy někdy přede 2 - 3 lety. Důvod: měla jsem dostatečnou zásobu, nebo nebylo dost ovoce. Proto se letos chystám to napravit.
Nepamatuji si už, zda jsem ve skleničkách hotovou marmeládu navíc ještě zavářela, nebo ne. Někdo jen otáčí skleničky a nechá to vychladnout. Ale pro větší trvanlivost by se asi následně zavářet měla.
Jak to děláte vy? Uvaříte, nalijete a hotovo. Nebo ještě potom sterilujete? Děkuji - Jaga.
Dělám to stejně jako 11hana.Sklenice napařím, horký jam nebo zavařeninu ihned naliji do sklenic, pevně uzavřu víčkem a hned otočím víčkem dolů.Nechám vše takto vychladnout, klidně až do druhého dne.
Jsem slabší diabetik, poslední dobou se mi to hodně zlepšilo. Přesto pro jistotu používám želírovací cukr pro diabetiky. Dneska se to už ale jmenuje "Želírovací ovocný cukr" Unie zakázala ty dibetiky uvádět. Je to krabička 250 g, cena asi 43 korun, vystačí na 1 kg ovoce. Výrobce Labeta Dřenice. /u Chrudimi/ Nemám to daleko, jezdím si tam pro něj sama, přímo do firmy. Protože v obchodech všude mají jen Oetkera a tahle Labeta je, podle mě, lepší. Mají i e-shop. Podívejte se na jejich výrobky. Nechci tady dělat reklamu, ale jsem spokojená a cenově je to oproti Oetkeru o dost levnější.
Vařila jsem třešňovou marmeládu, je tuhá a dopadlo to dobře. Jahody jsem asi už propásla. Škoda.
Jinak děkuji všem rádcům za jejich postřehy. At se vám zavařování daří! Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.