Nejste přihlášen/a.
Zdravím! Občas si nakládám vejce (dárek, dobrá sleva...). Momentálně velmi špatně chodím a moc se rozhoduji mezi cestou do sklepa pro jedno vejce a bolestí. Jak dlouho vydrží naložené vejce bez nálevu v lednici? Nemáte někdo zkušenost? Že bych si na pár jídel přinesla malou zásobu.
Dobrý den, řekl bych, že není rozdíl v "životnosti" mezi vejcem normálně suchým koupeným v obchodě (bez nálevu) a tím, které z nálevu vyndáte. Ten nálev (asi to, co používala moje babička, ale už si z dvouslovného názvu pamatuji jen pojem sklo) by měl pouze bránit přístupu vzduchu a na vnitřek vejce nemá vliv. Takže, čerstvé vejce i to naložené by mělo mít uskladněno v lednici přibližně stejnou kvalitu a životnost (i když pro ten lepší pocit jistoty bych začal konzumovat rychleji ty z nálevu). Zdravím!
Právě dneska je o tom na netu pěkný článek. Jako na zavolanou.
Vejce /domácí i kupovaná/ vydrží jen tak volně v lednici až 28 dní za předpokladu, že je tam stálá teplota do -2 do -8 stupňů.
Nechaná někde volně /třeba na lince/ vydrží týden.
Jinak vadné vejce se pozná:
1/ vložením do hlubší nádoby s vodou - zkažené plave, dobré se potopí.
2/ Zkažené vejce při potřepání prý chrastí, zdravé ne. To jsem ale nikdy nezkoušela.
3/ Po rozbití se u špatného vejce smísí žloutek a bílek, u zdravého zůstane každý zvlášt. To jsem zažila. Navíc bílek nebyl čirý, ale měl takový odstín do zelena.
S manželovou maminkou jsme kdysi vejce nakládaly, buď do vápenné vody či do vodního skla. Vydržela hodně dlouho, v tmavém špajzu. Tato vejce se ale nehodila k přímé konzumaci, jenom do pečení a do vaření. A jenom celá, žloutek od bílků u naložených vajec nešel oddělit, pokud jsem chtěla třeba šlehat sníh.
Záleží na tom, jakou máš zásobu. Dala bych je do té lednice, měsíc je dlouhá doba, lednička je po ruce, není třeba někam daleko pro ně chodit. To bude asi nejlepší řešení, pokud se tam všechna vejdou. Jaga.
Děkuji! Postupně to rozeberu.
Ty mínusy (-2, -8) jsou překlep? Já mám v lednici +5. Body 1 a 3 znám, 2 zkoušet nebudu. Je i bod 4 - zápach při rozklepnutí . I moje babička vejce nakládala, vím, že tehdy po sousedech poptávala vápno. Já posledních asi 10 let používám prášek z drogerie s názvem Vajco. Samozřejmě používám naložená vejce jen při vaření, pečení a smažení. S plánováním zásob to mám složitější. Pravidelně kupuji každý druhý týden 10 kusů od soukromníka. Já to přerušit nechci. Když to přeruší slepice, které přestanou nést, vyhlížím slevu na celé plato v obchodě. Do toho mi všelijak vstupují nepravidelné návštěvy dětí. Z těch všech důvodů jsem zjistila, že je pro mě nakládání vajec výhodné. Naložená vejce spotřebuji většinou do 3 měsíců. Rekord byl 5 měsíců. I tehdy vejce OK.
bimbam - babička chovala slepice, ledničku tenkrát neměla a ve sklepě měla naložená vejce ve vodním skle (jak zde uvedla kolegyně výše). Na krabičce vajec, které mám v ledničce, je uvedeno skladovat při teplotě +2° až +8°.
@bimbam: vážně jsem se nespletla, ještě jsem se na to znovu dívala. A připadalo mi to zvláštní, když vejce zmrzla, tak popraskala.
Bohužel, už ten článek nedokážu najít, nejsem v tom hledání příliš zběhlá. Bylo to o tom, jak poznat zkažené vejce. Pokud to někdo umí najít, at to sem dá. Bylo to v tom oddíle s motýlkem a nápisem: msn
Našla jsem ale jiný článek a tam píší, že se mají ukládat do lednice s neměnnou teplotou od 5 do 8 stupňů. A pak tomu věřit! Ano, ta Tvoje teplota je rozumnější. Jaga.
Čerstvé vejce se nemá mýt (domácí jsou někdy trochu špinavá, tak to k tomu svádí), protože se tím zničí ochranný povlak a dramaticky se sníží trvanlivost. Takže naložené vejce bych považoval za umyté, tudíž bych trvanlivost odhadoval na maximálně týden. Nemusíte mít obavu, že nepoznáte zkažené.
Domácí čerstvá vejde vydrží v lednici klidně dva měsíce i déle, protože jsou skutečně čerstvá. Důležitější než teplota je stálost té teploty. Říkáte 2-8°C ok, ale než neustálé kolísání mezi 2°C a 8°C, to je mnohem lepší je mít trvale v 10°C.
Naložené vejce vydrží i víc než rok (my nakládáme do vápna), ale musí být nad nimi cca 5cm nálevu a po vyndání se musí hned spotřebovat. S oddělováním žloutků a bílků nemáme problém, vyšletat sníh jde hůř, ale jde to a dají se klidně použít i na volský oko (pořád lepší naložený domácí než kupovaný), nic méně my vždy pár těch čerstvých (míněno nenaložených) máme, takže naložené k této konzumaci nepoužíváme.
Rada pro vás: Tak rovnou nakládejte vejde do více menších sklenic a jednu sklenici mějte v lednici. Podle mě ideální sklenice je viz obr. ta má cca 2l, takže něco přes 10 vajec se tam vejde a sklenice se vejde do lednice. Konec konců asi není nezbyteně nutné mít to v lednici.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.