Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Polévka z bažantí slípky

Od: babajaga® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

jela jsem koupit po honu 2 bažanty, kohouty, jako dárek. Mysliveček neměl stovku nazpět. A tak mě dostal do nepříjemné situace. Nakonec to vyřešil. /prý si mám přibrat 2 slípky /2 x 50 = 100/ a bude to srovnáno. Než bych se dohadovala a čekala na drobné, ty slípky jsem vzala. I když jsem o nich původně neuvažovala.

Nikdy jsem polévku z bažanta nevařila. Ale slyšela jsem, že je prý velice dobrá. Na internetu - buď klasický vývar, nebo polévka zahuštěná, což se mi moc nelíbí. Slípky jsou hodně tučné, takové žluté sádýlko pod kůží.

Dělali jste někdy polévku z bažantí slepice? Prý je moc dobrá, ale nevím, jak na to /kromě internetu/. Raději bych uvítala něčí vlastní zkušenosti. Pokud nápady nebudou, zkusím to podle internetu. Ale raději bych rady přímo od kuchařinek. Děkuji - Jaga.

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

Vařila jsem to jako normální vývar s kořením, delší dobu. Zeleninu uvařit extra. Maso obrat, pokrájet (podělit se s psíky ), dát do vývaru. Pokud vadí že je tam víc tuku, tak po vychlaazení sebrat z povrchu.

makk

Proč zeleninu vařit extra? Podle mě nejde o to mít v polévce barevné kostičky, ale vývar z té zeleniny.

Jinak koukám, že kdo nemá psa, tak nemůže dělat vývar .

 

makk

2x

To bude podobné jako z vrány . Všechny vývary jsou v podstatě stejné, starší kusy se musí vařit déle, klidně celý den, jak se dnes moderně říká "táhnout" (tj. že voda může mít i těsně pod bodem varu a vaří se to dlouho). Já dávám na 1kg masa (včetně kostí) asi 3l vody, na začátku dám jen vodu a cibuli (zatím nesolit!) a vařím 3, ale klidně i 6 hodin. Pak maso vyndám vývar přecedím, maso z kostí oberu, horší kousky dám psovi, lepší do polévky, přidám divoké koření (celý pepř, celé nové koření a bobkový list), kořenovou zeleninu (celer, mrkev petržel) osolím 1-2% soli a vařím tak půl hodiny.

 


2x

Obecně, divočina se nemá vařit čerstvá. Je potřeba nechat uzrát. Na několik dnů pověsit do chladna a nespěchat. A pak pomalu "táhnout", klidně celý den, se zeleninou a divokým kořením. A pak přepécet maso na másle v troubě.


doplněno 04.02.25 11:41:

Uvědomuji si, že vlastně všechno maso není dobré ihned po zabití. Je potřeba nechat vychladit a dozrát. Kromě ryb a drůbeže.

makk

Tak on i bažant je drůbež, ale ani ta by se neměla vařit hned. U každého masa je potřeba počkat minimálně než odezní rigor mortis (posmrtná zkuhlost), rozdíl je jenom v tom, že u drůbeže stačí do druhého dne a třeba u hovězího je to skoro týden (ale zrát má ještě déle).

 

stirecek

2x

Dobrý den, milá rádkyně. Připomněla jste mi dětství. Děkuji. Máma to dělávala tak, že bažanta nebo zajíce nezavěšovala na dozrání. Třeba někomu visel na balkoně skoro měsíc.Táta ale tvrdil, že broky jsou v mase jedy. V den honu jsme dostali bažanta, zajíce jsme si přikoupili. a máma hned za "tepla" zvěřinu zhotovila. Maso ještě nebylo tuhé. V neděli příhřála. Bažanta vařeného jenom s polévkovou zeleninou a divokým kořením jsme snad okousali ještě večer. A jak to krásně vonělo.

 


Děkuji, milí kuchaři, milé kuchařky. Polévku uvařím. Ty slípky vypadají božsky - masité, žlutoučké. Už nelituju, že mysliveček neměl stovku nazpět. Dobře se tak stalo.

Pejska nemám, bohužel. Chtěla bych, nejraději větší plemeno - ohaře, nebo rhodéského richgebacka. Jsem ale v jednom kuse v čudu. Ale sousedka má nádhernou čokoládovou labradorku, je hrozně žravá a myslím si, že jí udělám radost. Ne té sousedce, té čubince!

Tak dík, snad se podaří. Na polévce se toho moc zkazit nedá, snad. Uvidíme. Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]