Nejste přihlášen/a.
V mnoha receptech píšou, že žampiony nejdřív oloupeme... Já je ale neloupu, nebo jen částečně, když je ta slupka nějak poškozená či špinavá. V chuti nevnímám rozdíl, naopak, má to větší objem. Pochybuji, že ty malé smažené žampionky v restauracích někdo loupe.
Jestli ty plátkované jsou na tácku pod folií, tak naopak vzniká odpad - plastový. Těch pár slupiček se naopak zcela eklologicky rozloží v humus.
Děkuji, takže většinou neloupete. Máme tedy nakročeno k propagované bezodpadové přípravě pokrmů.
Z té bezodpadové přípravě se divím a směji zároveň. Nedávno jsem četla, jak paní doporučovala odpadky z oškrábané zeleniny skladovat na mrazáku a z toho uvařit polévku. Už se vidím jak mám zapráskaný mrazák odpadem. To raději budu pečlivěji třídit odpad. Slupky nejsou žádný bakelit, aby se nerozložily na skládce. A občas vidívám tu paní, co táhne v taškách. Ty slupky ji už opravdu nevyrvou.
A když hříbky nasušíme...
Italská polévka prý chudých acquacotta
Recept pro 6 osob
Rádi vaříte pro rodinu a návštěvy a troufnete si polévku acquacotta vyrobit doma? Připravte si 3 lžíce olivového oleje, 3 celerové řapíky, 2 malé mrkve, 1 červenou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžičky tymiánu (+ 1 určenou k závěrečnému zdobení), 3 menší rajčata, 6 vajec, 50 g sušených hříbků, 850 ml čirého kuřecího vývaru, 2 lžíce nakrájené petrželky, 3 krajíce čerstvého chleba, 3 lžíce octa, pepř a sůl.
Postup:
Nakrájejte mrkev, rajčata a celerové řapíky, najemno nasekejte česnek a cibuli.
Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte je cca 15 minut odstát, aby změkly a nabobtnaly.
Mezitím ve velkém hrnci rozpalte olivový olej a pak na mírném ohni osmahněte mrkev, celer, cibuli, česnek a tymián (10–15 minut).
Vyjměte houby z vody a nakrájejte je. Následně je vložte do velkého hrnce se zeleninou, přilejte vodu, v níž houby bobtnaly, a vařte 5 minut.
Přidejte rajčata a vařte dalších 10 minut, dokud se nezačnou rozpadat. Vzápětí smíchejte s kuřecím vývarem a pozvolna přiveďte k varu. Mezitím nakrájejte chléb a dozlatova ho opečte.
Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu, vzápětí plamen snižte na minimum. Přilejte tři lžíce octa. Poté do vody opatrně vyklepněte vajíčka. Po třech až čtyřech minutách je vyndejte štěrbinovou lžící.
Do polévky acquacotta přidejte petržel, trochu koření a opečené kousky chleba. Rozlijte do 6 talířů, do každého vložte ztracené vejce a decentně posypejte tymiánem.
Zdroj: blog.blue-style.cz/... Sušené hříbky možná mohou nahradit čerstvé (ne/oloupané) žampiony..?
Fram, jakože opravdu polévka pro chudé? V Česku, v zimě? Spočítala jste si co vás budou stát suroviny? Navíc, podobnou, ale z jiných surovin vaříme všichni normálně, bežně. Začay mi vadit ty zdravé, levné recepty, kdy po mě chtějí 3 lísky z toho, 2 lístky onoho, šlehačku, spešl něco, lžíci kokosového mléka, lžíci panenského oliváče, 3 palice česneku upéct v toubě, 3 naběračky kvalitního hovězího vývaru, taženého přes noc, zvlášt pečená a stažená rajčátka. Slupku nevyhazovat, ale pomalu usušit v troubě a použít jako ozdobu. Nakoupím za spoustu peněz a z každého použju kousek a ostatní mi vadne a kazí se v lednici. Viz řapíkatý celer.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.