Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Loupete žampiony?

Od: liska5 odpovědí: 23 změna:

V mnoha receptech píšou, že žampiony nejdřív oloupeme... Já je ale neloupu, nebo jen částečně, když je ta slupka nějak poškozená či špinavá. V chuti nevnímám rozdíl, naopak, má to větší objem. Pochybuji, že ty malé smažené žampionky v restauracích někdo loupe.

 

 

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x

U nás taky nee.

Trošku opláchnout, usušit, obalit, osmažit a jíst.

 

nov

4x

Koupené i nalezené v lese loupu vždycky.

 


3x

Loupávala jsem. Ale teď už se mi nechce, jen je měkkým kartáčkem očistím. V hotovém jídle není rozdíl.

 


3x

Neloupu. Otřu je vyždímanou hubkou na nádobí nebo objedu kartáčkem na zeleninu.

 


3x
Loupu ty větší, nebo smutnější. Ale nerad, chce to manželka. Když je náhodou dělám jen pro sebe, tak je s chutí neloupu.

 


3x

Ano, většinou se postihují na hnoji a m.j.slupku jist nemusim

km
Na hnoji davno ne...
spu
02.01.25 16:54
Nejezte

 

spu

2x

Ne. To je další taková kuchařská libůstka, něco jako několikahodinové tažení vývaru.

 

ben®

2x
Dobrý den, nic loupat nemusím - kupuji je mražené, čisté, nakrájené na plátky (nevzniká z nich odpad a použití je okamžité). Zdravím!
doplněno 01.01.25 19:00: jedubabicka - přesně. Ony by ty obalované do omáčky či polévky asi ani nebyly zrovna vhodné.

Tak ty plátkované si těžko obalíte, že

Jinak jako ostatní - neloupu

liska5

Jestli ty plátkované jsou na tácku pod folií, tak naopak vzniká odpad - plastový. Těch pár slupiček se naopak zcela eklologicky rozloží v humus.

ben®
liska5 - odpadem jsem myslel to, co zůstává po čištění/loupání/odkrajování čerstvé zeleniny a pokud je kupní cena za hmotnost, tak tím nákupem očištěné/mražené ušetřím (i čas), protože tam už žádný odpad není . Samozřejmě nemyslím šlupky od žampionů, které nejsou tolik těžké. Máte pravdu, že skoro každý obal je odpad.

 

km

2x
Ne. Leda samosber.

 

liska5

Děkuji, takže většinou neloupete. Máme tedy nakročeno k propagované bezodpadové přípravě pokrmů.

Z té bezodpadové přípravě se divím a směji zároveň. Nedávno jsem četla, jak paní doporučovala odpadky z oškrábané zeleniny skladovat na mrazáku a z toho uvařit polévku. Už se vidím jak mám zapráskaný mrazák odpadem. To raději budu pečlivěji třídit odpad. Slupky nejsou žádný bakelit, aby se nerozložily na skládce. A občas vidívám tu paní, co táhne v taškách. Ty slupky ji už opravdu nevyrvou.

liska5

Slupky zeleniny navíc bývají napadené plísní a kontaminované chemií z postřiků a hnojiv... Ale takové mladé lístky z kedlubny a z červ. řepy to chápu. Stejně tak čaj ze sušených jadřinců jablek a hrušek. Prostě to chce zapojit selský rozum.

 

sametka

0x

Neloupu. Škoda i času se s tím šušnit.

 

darsi

0x
Když nemám co dělat a chci si vaření jaksepatří prodloužit,tak loupu. Ale když jsou malinké a čistoučké, tak se s tím ne**ru a obaluji rovnou, mnam

 

 

farm

0x

A když hříbky nasušíme...

Italská polévka prý chudých acquacotta

Recept pro 6 osob

Rádi vaříte pro rodinu a návštěvy a troufnete si polévku acquacotta vyrobit doma? Připravte si 3 lžíce olivového oleje, 3 celerové řapíky, 2 malé mrkve, 1 červenou cibuli, 2 stroužky česneku, 2 lžičky tymiánu (+ 1 určenou k závěrečnému zdobení), 3 menší rajčata, 6 vajec, 50 g sušených hříbků, 850 ml čirého kuřecího vývaru, 2 lžíce nakrájené petrželky, 3 krajíce čerstvého chleba, 3 lžíce octa, pepř a sůl.

Postup:

Nakrájejte mrkev, rajčata a celerové řapíky, najemno nasekejte česnek a cibuli.

Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte je cca 15 minut odstát, aby změkly a nabobtnaly.

Mezitím ve velkém hrnci rozpalte olivový olej a pak na mírném ohni osmahněte mrkev, celer, cibuli, česnek a tymián (10–15 minut).

Vyjměte houby z vody a nakrájejte je. Následně je vložte do velkého hrnce se zeleninou, přilejte vodu, v níž houby bobtnaly, a vařte 5 minut.

Přidejte rajčata a vařte dalších 10 minut, dokud se nezačnou rozpadat. Vzápětí smíchejte s kuřecím vývarem a pozvolna přiveďte k varu. Mezitím nakrájejte chléb a dozlatova ho opečte.

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu, vzápětí plamen snižte na minimum. Přilejte tři lžíce octa. Poté do vody opatrně vyklepněte vajíčka. Po třech až čtyřech minutách je vyndejte štěrbinovou lžící.

Do polévky acquacotta přidejte petržel, trochu koření a opečené kousky chleba. Rozlijte do 6 talířů, do každého vložte ztracené vejce a decentně posypejte tymiánem.


doplněno 06.01.25 19:36:

Zdroj: blog.blue-style.cz/... Sušené hříbky možná mohou nahradit čerstvé (ne/oloupané) žampiony..?

ben®
farm - když už kopírujete a potom vkládáte nějaký text z internetu, tak vždy uvádějte zdroj (jednak je to slušnost a také, aby si někdo nemyslel, že to máte z vlastní hlavy). Mimochodem, zde jde o žampiony a nikoliv o hříbky!

Fram, jakože opravdu polévka pro chudé? V Česku, v zimě? Spočítala jste si co vás budou stát suroviny? Navíc, podobnou, ale z jiných surovin vaříme všichni normálně, bežně. Začay mi vadit ty zdravé, levné recepty, kdy po mě chtějí 3 lísky z toho, 2 lístky onoho, šlehačku, spešl něco, lžíci kokosového mléka, lžíci panenského oliváče, 3 palice česneku upéct v toubě, 3 naběračky kvalitního hovězího vývaru, taženého přes noc, zvlášt pečená a stažená rajčátka. Slupku nevyhazovat, ale pomalu usušit v troubě a použít jako ozdobu. Nakoupím za spoustu peněz a z každého použju kousek a ostatní mi vadne a kazí se v lednici. Viz řapíkatý celer.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]