Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jaký olej na smažení a pečení?

Od: slonovakost odpovědí: 28 změna:

Včera jsem nachytal mamku jak dala při pečení kuřete olej Slunka a ten se začal přepalovat už při 180°C. Já to cítil, ona to klidně pak nechala i na 190°C dokud jsem to nestáhl, ale pokračovala dál s tím přepáleným olejem a dala do toho kuře. Psal jsem to té firmy jaký jaká je teplota při které se to začíná přepalovat a manager mi napsal, že to není vhodné na pečení a smažení (fabioprodukt). Oni to tam nemaj uvedené ten kouřový bod nebo jak se to jmenuje a prý se to uvádět nemusí. No koupili byste si olej, když tam není uveden ten teplotní bod? Je tam napsané použítí pro teplou a studenou kuchyň, ale ne přímo na smažení nebo pečení. To může být myšleno tak, že jédlo polejete a ohřejete ale nebudete péct nebo já nevím k čemu je dobrý. Přitom jsem se schválně ptal i chatGPT a odpověď:

"Pro osmažení rybích prstů obalených v trojobalu byste měli olej rozpálit na teplotu kolem 170–180 °C. Tato teplota je ideální pro dosažení křupavého a zlatavého povrchu, aniž by se rybí prsty spálily. Je dobré použít teploměr na olej, abyste zajistili správnou teplotu. Pokud nemáte teploměr, můžete zkusit kousek těsta nebo chleba – pokud začne hned bublat a zhnědne, olej je připraven."

A odpověď od manažera fabioproduct cz

Slunečnicový olej není vhodný na smažení . Na to jsou speciálně šlechtěné odrůdy - slunečnici Hoso.

Tak co používáte vy? Ale neuvádějte nějaké extra drahé oleje, důchodce utrácet nepřimějete.

Odpověď od AI/GPT:

"Ano, slunečnicový olej je vhodný pro smažení rybích prstů. Má vysoký kouřový bod, což znamená, že se dobře zahřívá a je stabilní při vysokých teplotách. Navíc má neutrální chut, která neovlivní chut rybích prstů. Můžete ho tedy bez obav použít."

"Je pravda, že některé odrůdy slunečnicového oleje, jako je slunečnice Hoso, jsou speciálně šlechtěné pro smažení a mají vyšší kouřový bod, což je činí vhodnějšími pro tento účel. Obecně platí, že standardní slunečnicový olej může být také použit na smažení, ale pokud se používá olej s nižším kouřovým bodem, může se při vysokých teplotách rychleji degradovat a vytvářet nepříjemné chutě nebo zdraví škodlivé látky."

Tak co z toho teda platí?

 

 

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


7x

Zdravím,

Na smažení používáme jen řepkový olej popř.sádlo ,něco tady o oleji a teplotě stobklub.cz/... ,jen tak mimochodem na pečení kuřete jsem nikdy nepoužil olej,dělám převážně kuřecí čtvrtky popř.stehna v remosce a na každý kousek masa dám kousek másla a podleju trochou vody ,ale každý to může dělat ,jak uzná za vhodné podle svého osvědčeného receptu.

 

liska5

5x

Na smažení sádlo, řepkový olej,... na palačinky kokosový olej nebo ghí.

Pod kuře na pečení nic nedávám, jen ho pokladu plátky slaniny, případně jimi kuře podložím. Slanina pustí a kuře má taky trochu svého podkožního tuku, to stačí, aby to vonělo úžasně.

slonovakost

Olej na palačinky kokosový? Slyším to poprvé. Ale to je velmi drahý olej.

Kokosový olej se hodí tam, kde se hodí jemně kokosová chut a ta se na palačinky hodí. Drahý je, ale proč si někdy vaření neozvláštnit, žejo.

 


3x

Na smažení řepkový olej, tuk na smažení nebo sádlo.

 


3x

Nejlepší a asi i nejzdravější "olej" na smažení i pečení je kvalitní vepřové sádlo.

Kuře na sádle?

 

vernon

2x
Smaží se na sádle nebo řepkovým oleji. Na slunečnicovym to nejde, právě kvůli přepalování.

 


2x

Kuře pečte na mřížce podle TOHOTO receptu a žádné oleje (píši zde pouze o pečeném kuřeti) již nikdy nebudete potřebovat.

slonovakost

Super článek, čtu si ho. Díky. Čím svázat to kuře? Snad ne drátem s izolací nebo motouzem z plastu?

Kuře se váže potravinářským provázkem. Seženete snad v každé drogérce a domácích potřebách. Tkaničku od bot ani žádné dráty tam raději nedávejte.

Až budete hledat příště inspiraci, udělejte si tato křidýlka. Ale bacha, strávníci Vám za ně utrhají ruce stejně jako mně

kdosi

Takže teď do klávesnice klofáte nosem?

Zůstaly mi takové pahýly, tak s nima pahýluju do klávesnice. Ale křídla byla famózní.

slonovakost

V článku píšou že se kuře má vysučit a nemaj otevírat dvířa aby se tam nedostala vlhkost a jiní jinde zas psali že kuře podlévají vodou aby se nespálilo. Je to tedy proto že nepoužívají mřížku? Mě ta voda taky vadí a nesnáším to protože pak je kuře dušené a ne pečené.

Ano, je potřebná mřížka nebo nějaký rošt. Kuře nesmí být s ničím ve styku a horký vzduch musí mít prostor obtékat kolem něj, aby se propékalo rovnoměrně.

A zapamatujte si pravidlo, že cokoliv pečeme, tak troubu nikdy neotevíráme, protože tím přerušujeme a zároveň prodlužujeme pečící proces. Troubu otevíráme jednou a to až po upečení.

 

fram

2x

Důležitý je vskutku kouřový bod tuků, tj. kdy se začnou nezdravě připalovat.

Zde tabulka: fitness007.cz/...

Takže např. na smažení sádlo horší než rafinovaný slunečnicový, ale lepší než nerafinovaný. Máslo ještě horší...

 


1x
U těch olejů vždy záleží na technologii zpracování konkrétního výrobku. Nejde dnes říct obecně, že řepkový či slunečnicový ano/ne. Jinak my smažíme na mixu řepkový/sádlo. Kdysi jsme bez problémů smažívali i na běžném slunečnicovém a to nemám teploměr.

 


0x
Kuře peču na másle,smažím na řepkovým oleji.

 

zirafka

0x

Kuře peču celý život pouze na másle, tu chut žádný olej, natož sádlo, nevyrovná.

slonovakost

Ale máslo se přepaluje už od 120-150°C... pak vám tedy nerozumím jak to pečete.

Nechá se máslo v pekáčku rozpustit,položí se na to kuře,kousek másla se dá i dovnitř a z vrchu se máslem polije.Nechá se chvíli ,aby se zatáhlo,pak se otoči a pak se podlije trochu vodou.Peču ho na 180°a máslo se nepřipálí.
blazkovaludmila

Kuře na másle úplně v pohodě. Je rozdíl smažit na másle, nebo péct kuře na másle, kdy maso uvnitř nedosáhne ani 100° i když se peče na 200°. Spravná teplota upečeného drůbežího masa je kolem 78-82°

 

km

0x
Moc tomu nerozumim, jen tak co jsem kde zaslechl a moc nakupy neresim, koupim co je levne... Snazim se ale pouzivat repkovy olej, prestoze ma na rozdil od slunecnicoveho mozna horsi povest, to smazeni zvlada snad lepe. Dale pouzivame domaci sadlo a maslo a olivovy olej (ten ale spise na studenou). Maslo je udajne lepsi nepouzivat samostatne ale v kombi s olejem, protoze se maslo prepaluje snad drive nez olej a ten olej to maslo po te teplotni strance vytuni a maslo da tu skvelou chut.

 

blazkovaludmila

0x

Na smažení a pečení je úplně ideální přepuštěné máslo. Má vyšší teplotu přepalování 200-250° než běžné máslo (150-180°) protože přepuštěné máslo je zbavené přebytečné vody, syrovátky a dalších příměsí. Příprava je velmi jednoduchá: obyčejné máslo nakrájíme na větší kostky (můžeme udělat větší množství a uchovávat v lednici). Máslo dáme do hrnce, rozpustíme a na mírném plameni necháme pomalu probublávat. Naběračkou občas sebereme pěnu na povrchu a počkáme až se máslo vyčistí. Je důležité aby se máslo nespálilo. Zhruba po 20-30 minutách pomalého prováření získáme krásně čiré přepuštěné máslo.

 

 

vaz

0x

Havlíček smaží zásadně na olivovém oleji.

Jestli chceš vědět na čem smažit, tak si najdi kouřový bod.

Ono taky záleží jestli máš sporák nebo smažák nebo něco, co dokáže ohlídat teplotu, aby to nelezlo přes 180°C

blazkovaludmila

Tenhle nesmysl jste četl kde? Olivové oleje se používají především pro studenou kuchyni, do salátů, apod. Nejkvalitnější je extra panenský olivový olej, pro svou chut a obsahu prospěšných látek, ale na smažení se nehodí vůbec. Nejen že se při vyšších teplotách pálí, ale navíc ztrácí mnoho prospěšných látek a také svou chut. Na smažení se používá maximálně obyčejný rafinovaný olivový olej, který kromě vyšší ceny oproti běžným rostlinným olejům nenabízí žádné výhody. Nejen že je dražší ale neoslní ani charakteristickou chutí olivoveho oleje, ani výživovou hodnotou.

van

Nejsi trochu vadna? Máš tam odpověď, neboli zdroj.

Tvoje argumentace je právě dogma, které dotyčný vyvrací. O kolik je rozdílný kouřový bod, o 10°C? Takže, budíček. A nešiřte bludy! Každý at si smaže na čem chce, myslím že je havlíček na tom restuje, Ale dohledej si to.

Tak je docela fajn a chutný si nalejt olivový olej na zmrzlinu.

blazkovaludmila

Meleš hovna, zrovna sleduju video kde ten tvůj Havlíček smaží na sádle. Na zmrzlinu si dej co chceš blbe, olivový olej se dává do salátů a na studenou kuchyni, protože smažením ztrácí své výživné látky a chut. Plkej si ty svoje nesmysly komu chceš, o vaření víš leda lejno magore.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]