Nejste přihlášen/a.
Milí rádcové, prosím o radu, proč se mi nedaří kvašená zelenina. Mix mrkev, zelí, cibule, kousek papriky, špetka kmín drcený, sůl. Vše v poměru z návodů, 1kg zeleniny na 20g soli. Kvašeno v hrnku viz foto. Zelenina je zkřehlá, ale zdá se mi nedokvašená a je stále hodně slaná. Na povrchu bublinky, ale žádná pěna nebo větší reakce. Je to už 10 dní. Zelenina není plesnivá, vypadá stále čerstvě, celou dobu byla ponořená. Měla jsem v kuchyni na lince, v koupelně na podl. topení, a nic. Je špatný poměr surovin? Nemůže to být hrnkem? Třeba potřebuje víc zatížit? Fakt už nevím.
Mohu tuto zeleninu použít do nějakého jídla když se jako samotná příloha nehodí? Kdybyste měli recept na kvašenou zeleninu, kde používáte hodně mrkve a cibule, popř. papriky (všeho máme doma teď dost), tak budu moc ráda. Děkuji!
Zdravím.
Foto hrnku není, ale nevadí.
Hrnek musí být plný zeleniny, obsah zatížený a nesmí z němu vzduch.
Při kvašení vytéká voda( ta musí ven ) a po dokončení kvašení se voda, mirně osolená doplňuje.
Zkuste zavařovací sklenici s víčkem, které je jen rukou zatlačené, aby voda mohla ven a dovnitř nemohl vzduch.
Jak se již píše teplota do 20 °C
Malý zéláček by pomohl: jsou i malé
Kažký podzim dělám 60kg zelí
Zelenina se před pěchováním do nádoby nakoření a nasolí, nechá odpočinout cca 3 hodiny aby změkla a pustila štávu a až poté se pěchuje do nádoby.
Může jít o vysokou teplotu prostředí. Když jsem si dělal kimchi a tedy kvašené čínské zelí, nezačalo mi nikdy kvasit, pokud bylo nad 20 stupňů. Proto se kvasí ve sklepech a podobných prostorech kolem 5-7 C.
Změrte si teplotu tam, kde kvasíte, a pokud je nad 20, přesuňte to jinam.
Ono to může vypadat jedle, ale to, že nekvasí, ale začína hnít, zjistíte až když začne smrad, pěna a pod.
Je v tom ráfku voda jako u zeláku? To byste slyšeli unikat bublinky, když to kvasí. Musí to být upěchované a pod hladinou. Zatížené nejlépe něčím čistým a inertním. Třeba vyčištěným vyvařeným křemenem / kámen/ nebo těžkou skleněnou miskou, někdo sáčkem s pitnou vodou...První týden jsme nechávali v bytě, to se rozjelo kvašení a pak jsme to odnesli do sklepa. Někdy to trvalo i 12 dní. Na 10kg zelí 10-20 deka soli, čili na 1kg zeleniny od 10 do 20g soli. To píšu, jestli jste to víc prosolili, což může mít vliv na kvašení.
V zeláku není ráfek na vodu... Poměr soli a zeleniny stejný, možná ale, že jsem osolila víc. Nebo to dělá druh soli? Dala jsem půl množství obyčejné soli a zbytek himalájské. Kvasila jsem v bytě. Zelenina je hodně slaná...
Hrnek mám podobný, teplotu používám pokojovou, dělám nyní třetí pokus a první dva (zelí + mrkev + cibule a mrkev + zázvor) byly hotové za 5 dní. Místo soli používám med a obsah probiotické tablety. Včera jsem to trochu přecpala, takže jsem musela zeleninu (květák, cibule, mrkev, kápiová paprika) ubírat a chutnala mi i nezkvašená.
Používám tento recept:
hrst zeleniny rozmixovat s převařenou vlažnou vodou
přidat lžíci medu
a obsah probiotické kapsle
nechat 30 minut stát, aby se probiotika aktivovala
napěchovat zeleninu s pyré do sklenice
zelenina má být ponořená - případně dolít převařenou vodou
zavřít hrnek, dát po něj talíř, může unikat tekutina
hotové za 3-5 dní
Když jsem prvně dělal kimči také se mi zdálo že nekvasí , trvalo to asi 2x déle než mělo, ale dopadlo to výtečně , mně tedy osobně moc nešmakovalo - asi v očekávání, že to bude chutově jako láčenky nebo kysané zelí, ale kamarádovi s manželkou to hooodně šlakovala víc než polovinu sklenice zkonzumoval. První láčenky (kvašáky ) byli asi za necelých 14 dnů a vinikající . zelí jsem nezkoušel stejně jako jinou zeleninu.
Jaké to je nyní?
Já jsem se svým kvašením spokojen jen jsem posal zkušenosti tazateli. Jinak mám na to kvasnou sklenici ( asi tuto ale z místního obchodu za polovinu ceny: alza.cz/... ) a na to aby se zelenina nedostal na vzdch mám dva kusy nerezové oceli držící toto pod hladinou! JInak co píšete -pod to se klidně podepíšu!
A já myslela, jak to je jednoduché. Krájela jsem na tenké plátky, cibuli na malé kostičky, dala jsem tedy zelí, mrkev, malinko papriky. Malinko kmínu. Možná jsem dala více soli než bych měla. Napěchovala jsem to dost. Nevím, zda to dělá ten zelák, možná to je málo stlačené (jen poklička s gumičkou). Snad se příště zadaří lépe. Děkuji za rady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.