Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kvašená zelenina - nedaří se

Od: amy® odpovědí: 14 změna:

Milí rádcové, prosím o radu, proč se mi nedaří kvašená zelenina. Mix mrkev, zelí, cibule, kousek papriky, špetka kmín drcený, sůl. Vše v poměru z návodů, 1kg zeleniny na 20g soli. Kvašeno v hrnku viz foto. Zelenina je zkřehlá, ale zdá se mi nedokvašená a je stále hodně slaná. Na povrchu bublinky, ale žádná pěna nebo větší reakce. Je to už 10 dní. Zelenina není plesnivá, vypadá stále čerstvě, celou dobu byla ponořená. Měla jsem v kuchyni na lince, v koupelně na podl. topení, a nic. Je špatný poměr surovin? Nemůže to být hrnkem? Třeba potřebuje víc zatížit? Fakt už nevím.

Mohu tuto zeleninu použít do nějakého jídla když se jako samotná příloha nehodí? Kdybyste měli recept na kvašenou zeleninu, kde používáte hodně mrkve a cibule, popř. papriky (všeho máme doma teď dost), tak budu moc ráda. Děkuji!


 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

spu

4x

10 dní je málo.

 


3x

Zdravím.

Foto hrnku není, ale nevadí.

Hrnek musí být plný zeleniny, obsah zatížený a nesmí z němu vzduch.

Při kvašení vytéká voda( ta musí ven ) a po dokončení kvašení se voda, mirně osolená doplňuje.

Zkuste zavařovací sklenici s víčkem, které je jen rukou zatlačené, aby voda mohla ven a dovnitř nemohl vzduch.

Jak se již píše teplota do 20 °C

Malý zéláček by pomohl: jsou i malé

Kažký podzim dělám 60kg zelí


doplněno 01.11.24 18:47:

Zelenina se před pěchováním do nádoby nakoření a nasolí, nechá odpočinout cca 3 hodiny aby změkla a pustila štávu a až poté se pěchuje do nádoby.

 


2x

Může jít o vysokou teplotu prostředí. Když jsem si dělal kimchi a tedy kvašené čínské zelí, nezačalo mi nikdy kvasit, pokud bylo nad 20 stupňů. Proto se kvasí ve sklepech a podobných prostorech kolem 5-7 C.

Změrte si teplotu tam, kde kvasíte, a pokud je nad 20, přesuňte to jinam.

Ono to může vypadat jedle, ale to, že nekvasí, ale začína hnít, zjistíte až když začne smrad, pěna a pod.

 


2x
Dávám mořskou sůl a nechávám normálně v kuchyni
Nechávám taky kvasit v kuchyni, je tam i kolem 23°C a kvašení funguje! Po cca 4 dnech dám do chladnější místnosti
Podle mě to teplotou není
amy®

Mořskou jsem neměla, dala jsem půl množství obyčejné a půl himalájské jemné...

 

liska5

2x

Je v tom ráfku voda jako u zeláku? To byste slyšeli unikat bublinky, když to kvasí. Musí to být upěchované a pod hladinou. Zatížené nejlépe něčím čistým a inertním. Třeba vyčištěným vyvařeným křemenem / kámen/ nebo těžkou skleněnou miskou, někdo sáčkem s pitnou vodou...První týden jsme nechávali v bytě, to se rozjelo kvašení a pak jsme to odnesli do sklepa. Někdy to trvalo i 12 dní. Na 10kg zelí 10-20 deka soli, čili na 1kg zeleniny od 10 do 20g soli. To píšu, jestli jste to víc prosolili, což může mít vliv na kvašení.

amy®

V zeláku není ráfek na vodu... Poměr soli a zeleniny stejný, možná ale, že jsem osolila víc. Nebo to dělá druh soli? Dala jsem půl množství obyčejné soli a zbytek himalájské. Kvasila jsem v bytě. Zelenina je hodně slaná...

 


2x

Hrnek mám podobný, teplotu používám pokojovou, dělám nyní třetí pokus a první dva (zelí + mrkev + cibule a mrkev + zázvor) byly hotové za 5 dní. Místo soli používám med a obsah probiotické tablety. Včera jsem to trochu přecpala, takže jsem musela zeleninu (květák, cibule, mrkev, kápiová paprika) ubírat a chutnala mi i nezkvašená.

Používám tento recept:

hrst zeleniny rozmixovat s převařenou vlažnou vodou

přidat lžíci medu

a obsah probiotické kapsle

nechat 30 minut stát, aby se probiotika aktivovala

napěchovat zeleninu s pyré do sklenice

zelenina má být ponořená - případně dolít převařenou vodou

zavřít hrnek, dát po něj talíř, může unikat tekutina

hotové za 3-5 dní

amy®

Děkuji, zkusím příště váš recept

 


2x

Když jsem prvně dělal kimči také se mi zdálo že nekvasí , trvalo to asi 2x déle než mělo, ale dopadlo to výtečně , mně tedy osobně moc nešmakovalo - asi v očekávání, že to bude chutově jako láčenky nebo kysané zelí, ale kamarádovi s manželkou to hooodně šlakovala víc než polovinu sklenice zkonzumoval. První láčenky (kvašáky ) byli asi za necelých 14 dnů a vinikající . zelí jsem nezkoušel stejně jako jinou zeleninu.

Jaké to je nyní?

@diesel
Tu chut a rychlost kvašení ovlivňuje hodně moc věcí, včetně množství a KVALITA(!) soli. Stejně tak jestli kvasící nádoba na vodní zámek (nemůže se dovnitř dostat vzduchu prs vodní hladinu)
Pak to ovlivňuje množství kmínu (!) a jiného koření.
Pak to ovlivní jak moc tenká je nakrájená zelenina a jak moc je mačkaná.
Teplota ovlivní nejvíc
Nehazej flintu do žita, chce to jen najít ten svůj recept

Já jsem se svým kvašením spokojen jen jsem posal zkušenosti tazateli. Jinak mám na to kvasnou sklenici ( asi tuto ale z místního obchodu za polovinu ceny: alza.cz/... ) a na to aby se zelenina nedostal na vzdch mám dva kusy nerezové oceli držící toto pod hladinou! JInak co píšete -pod to se klidně podepíšu!

amy®

A já myslela, jak to je jednoduché. Krájela jsem na tenké plátky, cibuli na malé kostičky, dala jsem tedy zelí, mrkev, malinko papriky. Malinko kmínu. Možná jsem dala více soli než bych měla. Napěchovala jsem to dost. Nevím, zda to dělá ten zelák, možná to je málo stlačené (jen poklička s gumičkou). Snad se příště zadaří lépe. Děkuji za rady.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kvašená zelenina

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]