Nejste přihlášen/a.
V pátek jedeme na chatičku (kde není skoro nic) a v sobotu chceme s kamarády grilovat.
Gril máme tenhle obi.cz/... dřevěné uhlí koupíme v pytli a nějaké dřevo se taky najde.
Mám několik asi dvoucentimetrových plátků vepřového, které bych chtěl naložit a potom pořádně propéct, aby nebyly uvnitř syrové, natož krvavé, ale pěkně propečené do hněda. (Kdo chce krvavé, at si udělá svoje, já to nerad.)
Naložit jsem to chtěl tak, že to posypu kořením (marjánka, rozmarým a tak), posolím, přidám trochu cukru, proložím cibulí, zaliju citronovou štávou, aby to zkřehlo a nechám odležet v lednici. (Takhle jsem udělal doma v troubě zapečené brambory s masem a samou dobrotou se rozpadalo.)
Před grilováním ještě asi potřít olejem?
Jakým způsobem nejlíp grilovat?
Nebo zabalit do alobalu a grilovat v něm?
Nebude to reagovat s tou citronovou štávou?
(Na chatičce je ten gril, rychlovarná konvice, lednice a jedna spirálová plotýnka, jinak nic, doma jsem vybavený líp.)
Majoránku bych osobně nedával, připomíná mi to pak chutí spíše mleté maso, ale je to věc preferencí. Mezi recepty je možné najít spoustu skvělých marinád. Olej se větinou dává už do nich. Propečení masa se dá lehce zkontrolovat. Jenom u tohoto typu otevřeného grilu je třeba pořád hlídat, aby nehořelo uhlí plamenem, pak se maso připaluje. Dobré je nachystat si malou petku, v uzávěru udělat dírku, a pokud začne uhlí hořet plamenem, rychle podstříknout vodou.
Tu marinadu mate dobre vymyslenou na peceni v troube, ale na gril bych tam nedavala tu cibuli, ta se vam spali. Pokud ji tam chcete mit, tak to pecte v alobalu. Maso se naklada uz dopredu do marinady a oleje. Pri grilovani se muze jeste marinadou potirat.
S tim cukrem to slysim poprve. Ale proc ne?
Cukr obecně zlepšuje chut, stejně jako i do sladkého pečení se dává zrnko soli
Tady navíc částečně zkaramelizuje a vylepší kůrčičku jak chutí, tak barvou. (Teda aspoň doufám.)
Cibuli jsem dal na kolečka, docela málo, jako oddělovací vrstvu mezi jeddnotlivé plátky, aby se při marinování neslepily úplně.
V troubě mi to fungovalo skvěle, ale tam se to spíš vařilo ve vlastní štávě, než opékalo. S grilováním moc zkušeností nemám.
.
Jednou u nás byli na návštěvě oboje rodiče (takže asi nějaké narozky nebo tak) a moje máma (její tchýně) se ptala mojí manželky, jestli jí může dát recept na ty výborné výborné kuřecí závitky. A Kočička začala: "No, nejdřív je nutné to maso pořádně nasolit a pak zjistit, že si člověk spletl sůl s cukrem ..."
Pokud tam máš ranec cibule, další cukr navíc je nesmysl. Cibule je sladká, zvlášt když ji déle tepelně upravuješ.
První problém je ta tlouštka plátku, měl by mít aspoň 3cm. Naložte si to jak chcete, ale já nejsem příznivec šílených marinád, to si pak můžete namarinovat chleba a nepotřebujete maso. Steak má mít chut masa, takže já ho jen posolím, případně trochu pepře a ideální je pak zavakuovat min na 2 hodiny (lze i nechat odležet bez vakuování, ale není to ono). Na grilu by měly být dvě zóny, horká a teplá. Maso o pokojové teplotě (takže s předstihem vyndat z lednice). Maso se dá na tu horkou zónu (přímo nad žhnoucí uhlí) a zprudka se opeče asi 2 min z každé strany. Pak se dá do té teplé zóny (tj vedle toho uhlí), gril se zavře (tu možnost vy bohužel nemáte) a opět se z obou stran dělá. Čas dost záleží na tom, jak to na grilu vypadá a taky jak to chcete mít propečené. Já to míván tak 3-5 minut z každé strany. Před podáváním by se maso mělo nechat přikryté alobalem dojít. Říká se 10 min, ale podle mě je to moc, to by už bylo studené.
Dostudujte si:
Maso se nenechává dojít, aby se dále vařilo, ale aby se v něm proces varu zastavil. Pokud by se nezastavil a krájel byste to hned, vroucí štáva by z nich doslova vystříkla a maso by zůstalo nenávratně suché. Pokud Vám takové chutnají, nic proti, ale maso stažené z grilu za 10 minut skutečně nevystydne. Ani hrnek vroucí vody Vám za 10 minut nevystydne.
Marjánka se u nás odjakživa říkalo tomu koření (stejně jako dívce, co má zavázat šáteček na uzle dva).
Konopí a jiné hašíše nehulím
No to se u vás vždy říkalo nesprávně a v obchodě by vás pěkně hnali.
P.S.: Marihuana není hašiš, hašiš je marihuanový výměšek. Dostudovat, tyto znalosti jsou důležité zvlášt v pubertě.
Hašíše se u nás říká tak nějak obecně sušeným bylinám libovolné ražení (ono to asi přišlo z Tunisu, podobným přenosem jako se marihuaně říká "tráva", zatímco travinám všeho druhu se taky říká obecně "tráva") see also en.wiktionary.org/...
Marjánku jsem normálně kupoval v obchodě už kdysi dávno, pradávno na základce, nikdy s tím problémy nebyly a dodnes nejsou.
Vnoučatům do puberty ještě kousek chybí, snad to se mnou nějak přežijou (a já s nima)
Hašiš není nic sušeného. Hašiš je tuhá hmota podobná čokoládě nebo bujonu. Je to pryskyřice, takže žádná rostlina (viz příloha).
Jinak koukám, že "tam u Vás" to bude pěkně šílené. V potravinách po prodavačce chcete marihuanu (marjánka), od dílera chcete hašiš, ale očekáváte sušenou rostlinu (trávu)... Všechno špatně. To je nějaký Kocourkov nebo Absurdistan?
Marjánku jsem takhle kupoval odjakživa, nikdy se nestalo, že by s tím v Jednotě měli problémy, ani po revoluci v různých potravinách s tím nikdo problém neměl a nebylo, za co by to kdo zaměňoval.
Dílery neznám, takže po nich ani nic nechci. (Pokud tím nemyslíte prodejce alkoholu, jako Penny, Albert, hospody ... ony ty moderní vegano/sbdtino/tabáko/apod-úchylky jsou přepestré. (Citace z pozvánky na svatební hostinu "Kdo jí mrtvoly, musí si je donést a připravit sám. Kdo nebude mít kostým, bude považován za uprchlou mrtvolu."))
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.