Nejste přihlášen/a.
Bobane, mohu dát nevyžádanou radu? Miluji pečené brambory, když jsou křupkavé. Na kolečka nakrájím syrové, zabalím do útěrky, osuším a pak vysypu na vyhřátý, olejem natřený plech. Nebo na pečící papír. Na talíř dám kousek másla, sůl a nastrouhaný česnek. Tam pak vysypu ty upečené brambory. Když se mi chce, tak před dopečením je shrnu na hromádku a dám na ně Hermelin. Tak cca 5 minut ještě do trouby.
@jenyk To s gastronomií nemáte příliš zkušeností, protože každý kuchař a člověk vařením políbený ví, že právě VE SLUPKÁCH je nejvíce chuti a prospěšných výživných látek. Brambora se slupkou je zdravější a chutnější, než brambora oloupaná.
To není žádná móda, to je naopak dlouholetá tradice, to pouze dnešní móda je všechno loupat až do krve, vyhazovat a sám sebe tak ochuzovat o nejlepší benefity původní suroviny - chut a výživnost. Tolik k té Vaší hospodské módě, což je vlastně pro kuchaře nejefektivnější a pro spotřebitele nejhodnotnější postup
Osobně kuchař nejsem, ale drtivá většina blízkého příbuzenstva dělá v gastronomii, ale nikdo nedělá brambory ve slupce. Ono ani tak nejde o to jaká brambora je zddravější. Vždyt ta slupka není vůbec dobrá.
Nevím, že by se dříve někde našly hranolky se slupkou, dnas to je v každý hospodě.
Ale pokud to někomu chutná mít plnou pusu sežmoulaný slupky, prosím, je to jeho věc. Ale nechtějte to po mě.
Poopravím Vás - sežmoulaný slupky máte v ústech z důvodu, že navštěvujete laciné třetotřídné restaurace nebo závodní jídelny někde na okrajích společnosti, kde je nízká kvalita surovin i kuchařské práce s nimi.
Když před Vás postavím talíř s hranolky ve slupce z normální restaurace (nebo aspoň z normálního polotovaru) a talíř čistých hranolek bez slupky nebo z oloupaného polotovaru (které asi dělají u Vás v kantýně), garantuji, že si pochutnáte na těch neloupaných. Tam nic nežmoulá, tam to hezky křupne a uvitř je měkká rozvařená brambora. Pokud cokoliv žmouláte, vzkažte kuchaři, at hrancle frituje na vyšší teplotě a v čistém oleji. Zároveň at neservíruje 4 dny tu samou starou várku, to pak žmoulá všechno.
Ovšem po 50 letech stravování v závodní kantýně již musíte mít jazyk tak vydraný glutamáty a podobnými nesmysly, že původní chut potraviny ani nerozeznáte. To se těmto strávníkům stává poměrně furt, ale jejich chyba. Hranolky z čerstvých brambor mám doma během chvilky. Lenost je mrcha.
Neznalost a lajdáctví jiných kuchařů nemění nic na zkušenostech těch normálních a zkušených.
Ono se dá spousta věcí zdůvodnit "jakože rozumně". Nicméně pravdou je, že se ušetří čas a práce za loupání a bohužel se lépe schová nazelenalá brambora. Bohužel "lepší" restaurace není zárukou čehokoli.
@palvik Přesně jak píšete "taková restaurace není zárukou ničeho". Co je něčeho zárukou, jsou moje ústa. Ta přesně vědí, zda je restaurace lepší nebo není lepší nebo zda je mražený polotovar lepší nebo není lepší. Zda žužlám slupky nebo nežužlám.
Ale my dospěláci máme takovou schopnost: Pokud mi někdo někde dá/prodá nežvýkatelné, nezralé a zelené brambory, moje ústa mi to ihned sdělí no a do takového podniku/obchodu už nikdy nejdu. Ano, až tolik důvěřuji své chuti.
Bohužel ten pan, co tu dospěláckou schopnost evidentně nemá, musí trpět u nich ve vesnické čtyřce nebo v kantýně za fabrikou, protože jeho chutě selhávají a nenařizují mu klidit se z takových restaurací/obchodů pryč.
Ale to není chyba restaurace/obchodu. To je pouze důkaz panovy lenosti, neinformovanosti, neochotě jít jinam, nedejbože si ty blbé hranolky udělat doma za 15 minut a desetinovou cenu sám. Ale ne každý je tak osvícený... Za to se nemůžu na nikoho zlobit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.