Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vařit brambory před jejich pečením na hranolky v troubě?

Od: boban® odpovědí: 18 změna:
Hranolky se dají udělat z brambor pečením v troubě.
Jaký je nejlepší postup?
1) chvíli celé brambory povařit ,třeba 10minut ve vodě, pak vychladnout, nakrájet na hranolky a hodit do trouby
2)nakrájet syrové brambory na hranolky a hodit do trouby
Díky

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


8x

Dobrý den, já syrové brambory nakrájím na hranolky. Pak je hodím do hrnce s horkou vodou, max 2 minuty povařím, vyleju na cedník, nechám okapat a dám do horkovzdušné fritézy usmažit.

Takhle to doporučuje velmi mnoho kuchařů a kuchařek!

ben®
Jo, jo, ale nějak se nám z té odpovědi vytratila ta v dotazu požadovaná trouba, že ?
@ben horkovzdušná "fritéza" a horkovzdušná trouba je prakticky to samé
ben®

mikihans - v dotazu je pouze výraz trouba (slovo horkovzdušná tam není ).

 


2x

U nás se hranolky i lupínky dělaly vždycky ze syrových brambor

 

ben®

2x
Dobrý den, na hranolky brambory syrové - je to rychlejší příprava, je méně špinavého nádobí a tvrdé/syrové se (alespoň mně) i lépe krájí (nerozpadají se/drží tvar). Zdravím!

 


1x

Bobane, mohu dát nevyžádanou radu? Miluji pečené brambory, když jsou křupkavé. Na kolečka nakrájím syrové, zabalím do útěrky, osuším a pak vysypu na vyhřátý, olejem natřený plech. Nebo na pečící papír. Na talíř dám kousek másla, sůl a nastrouhaný česnek. Tam pak vysypu ty upečené brambory. Když se mi chce, tak před dopečením je shrnu na hromádku a dám na ně Hermelin. Tak cca 5 minut ještě do trouby.

Babko, tohle je super, jet ty slupky tomu hodně ubírají. Chápu, že to je současná móda a v hospodách jsou i hranolky se slupkou, ale bramboru se slupkou nikdy. V jakékoliv podobě.
chlochydess*

@jenyk To s gastronomií nemáte příliš zkušeností, protože každý kuchař a člověk vařením políbený ví, že právě VE SLUPKÁCH je nejvíce chuti a prospěšných výživných látek. Brambora se slupkou je zdravější a chutnější, než brambora oloupaná.

To není žádná móda, to je naopak dlouholetá tradice, to pouze dnešní móda je všechno loupat až do krve, vyhazovat a sám sebe tak ochuzovat o nejlepší benefity původní suroviny - chut a výživnost. Tolik k té Vaší hospodské módě, což je vlastně pro kuchaře nejefektivnější a pro spotřebitele nejhodnotnější postup

Osobně kuchař nejsem, ale drtivá většina blízkého příbuzenstva dělá v gastronomii, ale nikdo nedělá brambory ve slupce. Ono ani tak nejde o to jaká brambora je zddravější. Vždyt ta slupka není vůbec dobrá.

Nevím, že by se dříve někde našly hranolky se slupkou, dnas to je v každý hospodě.

Ale pokud to někomu chutná mít plnou pusu sežmoulaný slupky, prosím, je to jeho věc. Ale nechtějte to po mě.

chlochydess*

Poopravím Vás - sežmoulaný slupky máte v ústech z důvodu, že navštěvujete laciné třetotřídné restaurace nebo závodní jídelny někde na okrajích společnosti, kde je nízká kvalita surovin i kuchařské práce s nimi.

Když před Vás postavím talíř s hranolky ve slupce z normální restaurace (nebo aspoň z normálního polotovaru) a talíř čistých hranolek bez slupky nebo z oloupaného polotovaru (které asi dělají u Vás v kantýně), garantuji, že si pochutnáte na těch neloupaných. Tam nic nežmoulá, tam to hezky křupne a uvitř je měkká rozvařená brambora. Pokud cokoliv žmouláte, vzkažte kuchaři, at hrancle frituje na vyšší teplotě a v čistém oleji. Zároveň at neservíruje 4 dny tu samou starou várku, to pak žmoulá všechno.

Ovšem po 50 letech stravování v závodní kantýně již musíte mít jazyk tak vydraný glutamáty a podobnými nesmysly, že původní chut potraviny ani nerozeznáte. To se těmto strávníkům stává poměrně furt, ale jejich chyba. Hranolky z čerstvých brambor mám doma během chvilky. Lenost je mrcha.

Neznalost a lajdáctví jiných kuchařů nemění nic na zkušenostech těch normálních a zkušených.

pavlik

Ono se dá spousta věcí zdůvodnit "jakože rozumně". Nicméně pravdou je, že se ušetří čas a práce za loupání a bohužel se lépe schová nazelenalá brambora. Bohužel "lepší" restaurace není zárukou čehokoli.

chlochydess*

@palvik Přesně jak píšete "taková restaurace není zárukou ničeho". Co je něčeho zárukou, jsou moje ústa. Ta přesně vědí, zda je restaurace lepší nebo není lepší nebo zda je mražený polotovar lepší nebo není lepší. Zda žužlám slupky nebo nežužlám.

Ale my dospěláci máme takovou schopnost: Pokud mi někdo někde dá/prodá nežvýkatelné, nezralé a zelené brambory, moje ústa mi to ihned sdělí no a do takového podniku/obchodu už nikdy nejdu. Ano, až tolik důvěřuji své chuti.

Bohužel ten pan, co tu dospěláckou schopnost evidentně nemá, musí trpět u nich ve vesnické čtyřce nebo v kantýně za fabrikou, protože jeho chutě selhávají a nenařizují mu klidit se z takových restaurací/obchodů pryč.

Ale to není chyba restaurace/obchodu. To je pouze důkaz panovy lenosti, neinformovanosti, neochotě jít jinam, nedejbože si ty blbé hranolky udělat doma za 15 minut a desetinovou cenu sám. Ale ne každý je tak osvícený... Za to se nemůžu na nikoho zlobit

 

@chlochydess chyba lávky, nemám zkušenost ani s třetiřadou hospodou, natož se závodní jídelnou. Na neoloupaných bramborách si nepochutnám, kdyby je dělal nevím kdo. Prostě už z principu to je hnus velebnosti.Desítky let se vše dělá z loupaných brambor, ale posledních pár let nějací chytráci vymyslí, že in jsou neloupaný a najednou si všichni šetří práci. Jak jsem již psal, každej at se krmí čím chce, třeba jen samotný slupky, ale mě z toho vynechte.Nevím jak jinde, ale neloupaný brambory, tím se odjakživa krmí prasátka, tedy ta čtyřnohá, aby náhodou nevznikla mýlka.

Týýý jooo! Dlouhá široká a bystrozraká diskuze o bramborových slupkách, od dvou důstojných a vzdělaných pánů! Kdo neviděl, neuvěří.

 

km

0x
Daji... Neocekavejte ale, ze budou chutnat podobne, jako fritovane ze zakoupenych mrazenych nakrajenych hranolku. Na hranolky se dokonce pestujou specialni odrudy brambor, ktere v beznem supermarketu nekoupite.

 

jano123

0x

Všetci máte pravdu, aj keď sa celkom nezhodneme:

"Keľo ludí, teľo šmaku !"...

Špecialisti z gastronomie nebudú celkom súhlasít s hranolkami,

aj keď su super, mám ich rád...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]