Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Recept na luštěniny

Od: saletka® odpovědí: 12 změna:

Chtěla bych víc zařadit do jídelníčku opomíjené luštěniny, ale nějak si nevím rady. Dělám běžná jídla jako polévky, čočková, fazolová a cizrnová krémová a čočku na kyselo. Poraďte mi prosím, nějaký osvědčený recept. Nejraději z fazole nebo z cizrny. Děkuji.

 

 

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

My vaříme fazolový guláš a hrachové karbanátky. Na recept vždy kouknu na net. Pak jsem dělávala cizrnu na rajčatech - na cibulku vařenou cizrnu, pak loupaná konzervovaná rajčata, oregano.. bylo to moc dobré.

 

jack*

2x

Tak receptu je mraky. Chilli con carne, treba cerna cocka beluga je rychla na pripravu a super na salaty ruzne. Z cervene cocky rychly a chtny dhal. Cizrnu je ideal uvarit ve vetsim a dat si do mrazaku, pak je vzdy po ruce. Z cizrny vyrobite hummus (rozmixovana cizrna s ol. olejem, korenim, citronovou stavou), super pomazanka na chleba nebo se da jist s nahrajenyma spalickama zeleniny (okurka, mrkev, rapikac). Takova cizrna na paprice, vyborne indicke kari, tajine a spoustu dalsiho. Vyborne jidlo a rychle je kari s brokolici a zelenyma fazolkama s kokosovym mlekem.

 


2x

Začni tím, že do běžných jídel přidávej fazole. Třeba v buřt guláši, v gulášovce, v hovězím nebo vepřovém guláši, zeleninové polévce, v mase na zelenině jsou fazole úžasné. Recept? Na oleji a cibulce posmaž mleté maso, cca 30dkg, přidej nakrájená rajčata, jestli máš rád papriku, pak i tu, celé to prosmaž, až papriky změknou, přidej nastrouhaný česnek, sůl, pepr. Buď s chlebem nebo se špagetami. Pořád mluvím o fazolích v konzervě. Vodu z nich sliju. Nerada fazole vařím.

 

liska5

2x

Namočte červenou čočku s pohankou Třeba 3:1 Nebo i půl napůl. Obě bobtnají stejně dlouho a stejně krátce se pak uvaří. Dávám k nim bobkový list, majoránku a česnek. Solím až hotové. Je to velmi zdravá příloha, nebo se to dá jíst i samotné třeba se smaženou cibulkou.

K uvařeným fazolím přidám sekanou cibuli, špetku soli, trochu pepře, trošku octa, případně nasekanou červenou papriku a mám fajn salát.

Babička dělala hrách a kroupy s trochou majoránky a česneku, mastěné kachním n.husím sádlem. Dobré i bez masa.

Z mletých hotových luštěnin dělat základ na pomazánky.

liska5

Do toho salátu /prostřední rp/ jsem zapomněla dát olej, ideálně nějaký zastudena lisovaný.

 

ben®

1x
Dobrý den, přesný recept neznám, resp. není složitý. Babička vařila celé mladé fazolové lusky ve slané vodě a na talíři je posypala strouhankou, polila rozpuštěným máslem a jako příloha byly nové brambory - bylo to moc dobré. Zdravím!
doplněno 25.06.24 09:17: saletka - ten můj recept je určitě rodinný/vyzkoušený. Asi jste to jen přehlédla, což se stát může .

 


1x
Já dělám bílé fazole, nechám předmočit přes noc. Voda by se měla ideálně několikrát vyměnit. Po uvaření v tlakáči sliju část vody, přidám rajčatovou štávu, cukr, koření, česnek, možno nějaký párek a zahustím zásmažkou - tedy osmažím cibulku, kterou rovnou zapráším mouku.
doplněno 25.06.24 09:03: Jo a odležená je chutnější, než čerstvě uvařená.

 

chlochydess*

0x

Já si dělám luštěninové saláty a tedy luštěnina+jiná zelenina+sýr+zálivka. Do goole "vaše luštěnina salát recept". Na internetu je tak 1 000 000 receptů, takže pokud začnete ještě dnes, do smrti to stíháte. Hezký den.


Na netu je hromada receptů, ale už jsem se několikrát spálila...uvítala bych tkzv. rodinné recepty

chlochydess*

Zdá se mi, že to moc prožíváte.

Mám v lednici dejme tomu rajčata a ve spíší třeba kroupy. No tak uvařím kroupy, nasekám rajčata, zakápnu dobrým oliváčem a co se mi k tomu chuľově hodí? Mozarella, možná olivy a mám salát.

Budu mít špenát a fazole. Co se mi tam tak může hodit? No určitě balkánský sýr, rajčata, klidně ředkvičky.

No a tak dále. My neznáme vaše chutové preference, takže se můžete krásně spálit i na našich radách. Saláty jsou nejjednodušší a dáte do nich pouze to, co vám chutná. Lze je variovat na milion, ne-li miliardu způsobů. My vaše chutě neznáme, tak pozor, abyste se nespálila. Hezký den.

 


0x

Uvařené luštěniny pomlít a přidávat, kam se dá - do karbenátek, sekané., možno udělat i placičky pro návštěvu..

 

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]