Nejste přihlášen/a.
Běžný hrášek se se slupkou jíst nedá. Na vnitřní straně slupky je tvrdá, prakticky nepoživatelná vrstva (jakási "fólie"), která se nedá rozkousat. Takže byste musel napřed lusk pečlivě umít, rozloupnout, vyjmout hrášky a tu vrstvu odstranit. Pak se samotná slupka sníst dá, ale není to nic moc. Existuje ale odrůda hrášku bez této vrstvy a ta se dá jíst tak, jak je. Nevím, jak se ta odrůda jmenuje (možná "hrášek cukrový"?), ale ten se v obchodních řetězcích moc nevyskytuje.
ben - Jasně, jenže tu tvrdou slupku, podobnou plastovému obalu na dokumenty žádnou tepelnou úpravou neodstraní.
Řeknu to takhle, jako kluci, před padesáti lety , když jsme si na družstevním natrhali lusky, tak jsme občas i ten lusk vyloupli s zelené snědli a tu část co vypadá jako igelit jsem zahodili. Dnes a z hyper a super? Výhradně ty kuličky.
Snad vše je ošetřováno pesticidy. Jinak by zemědělec splakal nad výdělkem. Málokdo by si koupil červivý hrášek nebo strupovité jablko.
Aby to bylo neškodné, je u každého přípravku uvedena doba, po které se dá výpěstek jíst. A tu zemědělec dodržuje, nechce riskovat pokutu za překročení reziduí chemikálií.
Slupku před použitím omýt, protože na ní mohou být třeba výkaly hlodavců, od kterých se dá chytit i něco nepříjemného, například leptospiróza.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.