Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Husí kaldoun

Od: babajaga® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

jsem už nějakou dobu sama doma, manžel je v nemocnici, tak nevařím pro sebe příliš pracně. Dostala jsem chut na husí kaldoun, husí drůbky mám. Dělám ho už hodně let, ale zřídka, teď poprvé jsem se pro kontrolu schválně podívala do receptů na netu.

Kaldoun zahuštuji máslovou jíškou. Přidávám zeleninu, celé koření, muškátový květ, knedlíčky dělám žemlové.

Co mě zarazilo: na netu píší, že kromě té máslové jíšky se má předem na másle osmažit i nastrouhaná zelenina. Já jsem vždycky zeleninu jen dala syrovou, bez osmažení. Připadá mi totiž toho tuku nějak moc.

1/ Dost tuku se už z drůbků vyvařilo do polévky. 2/ Přidám máslovou jíšku /další tuk/. 3/ Přidám na másle osmaženou zeleninu. To už mi připadá, že budu jíst jen samý tuk.

Zahuštění máslovou jíškou chápu, ale ta zelenina na másle už mi připadá přes čáru. Jak děláte kaldoun vy? Opravdu zeleninu i jíšku osmažujete na dalším másle? Jaga.

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

valexis

6x

Mouku na sucho opražit viz dietní kuch.a zeleninu na másle protože určité vitamíny jsou rozpustné pouze v tuku.Jinak knedlíčky z masa uvařených drůbku.


To máte pravdu, po Vaší poznámce o opražení mouky nasucho, jsem si vzpomněla. Tchyně už někdy před 40 lety po operaci žlučníku si právě toto dělala - jedině nechat zrůžovět na suché pánvi. Jenže je to už tak dávno, že jsem to pustila z hlavy. Dík za připomenutí. Jaga.

 

chlochydess*

4x

Zelenina se osmahává hlavně aby získala intenzivnější chut. V restauracích je to běžná praxe a díky tomu restaurační jídlo chutná obvykle bohatěji a jinak, než doma. Tuk je nositelem /..., proto jsou skoro všechna tato jídla na másle, sádle a smetaně. Když si to uděláte po staru a dietněji, chyba to není, ale uberete si na výrzanosti chuti.

zajímavý článek, díky


Také mě to překvapilo a poučilo. Člověk se učí celý život...Jaga.

 


2x

Už jednou tady byla řeč o kaldounu a já byla na něho hodně zvědavá. Když jsme byli, celá rodina v dobré restauraci, bylo Martina, kaldoun jsem si dala. Něco úžasného! Jen moc mi nezůstalo, všichni chtěli okoštovat a snědli mi to. Teď, v neděli jsem si na něho vzpomněla, protože jsem podle videa vařila polévku, která mi kaldoun připomínala. Vývar se nějakou dobu táhnul se zeleninou. V kastrolku se na másle ozmažila najemno nastrouhaná mrkev a česnek a do toho se polévka zcedila. Zakysaná smetana se smíchala se žloutkem a do varu vlila. Maso se natrhalo a do polévky vložilo. Prý, kdo má rád kopr, může dát. Mám kopr ráda, dala jsem. Bylo mi líto bílku, tak jsem z něho a z krupice udělala nočky. Bezvadná polévka! Zařazuji do svého repertoáru.

 


Děkuji za rady. Kaldoun je uvařen, vlastně už i napůl sněden. Ještě budu mít zítra. Udělala jsem, jak jste radili. Mouku opraženou nasucho,. zeleninku na másle. K tomu jsem udělala nadýchané žemlové knedlíčky se sněhem. Nerozvařily se mi!

Proč jsem knedlíčky neudělala z těch uvařených drůbků? Přiznám se, já ty drůbky hned obrala a zblafla, jak jsem ten vývar přecedila. Bylo to prostě silnější, než já. Ale ty žemlové taky nebyly špatné. Jaga.

Inspirovala jste mě. Jak jsem si ráno přečetla Vaši otázku, vyrazila jsem do kuchyně a uvařila jsem si k obědu hrnec vývaru. Taky to bylo silnější než já , jsem už přes týden doma s hnusnou virózou a přemýšlela jsem, když už začínám trochu popocházet a mít i chut na jídlo, co bych si pro sebe mohla tak... no a je to. Dvě porce jsou ještě v ledničce.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]