Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sirup v lahvích od alkoholu?

Od: babajaga® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

můj dotaz je poněkud předčasný, ale nebude to dlouho trvat a pokvete černý bez. Loni jsem dostala recept na sirup z bezových květů. Udělala jsem jen 1 dávku /nemám to vyzkoušené, kdoví jaké to bude?/

Bylo to opravdu vynikající a litovala jsem, že není víc. Proto se chystám letos na větší množství. Aby sirup vydržel dlouhou dobu, má se nakonec ve sklenicích sterilovat 20 minut na 80 stupňů. Nemám ale dostatek sklenic.

Napadlo mě - v obci je kontejner na sklo a v něm stále plno lahví od alkoholu. Když je dobře vypařím, mohla bych dávat sirup do nich. Jen by mě zajímalo, zda lahve od alkoholu snesou pak to sterilování, aby mi v hrnci nepopraskaly. Nevím, zda sklenice na kompoty, okurky apod. nejsou z nějakého odolnějšího skla, než třeba láhev na rum.

Máte s tím někdo zkušenosti? Podělte se. Děkuji. Jaga.

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


6x
Také zavařujeme sirupy do zavařovaček. Maminka párkrát zkusila do lahví od pálenek různých značek, některé popraskaly při zavařování, některé značky ne. Ale více jich popraskalo. Vyprdla se na zkoušení a zůstala u osvědčených zavařovaček. Je to už léta, takže zřejmě ani kdyby si pamatovala značky pálenek, tak by to nepomohlo - určitě už jsou lahve "ošizené". Láhve od pálenek používáme tedy pouze na sirupy za studena.

 


4x

Já uchovávám různé sirupy (černý bez, máta, meduňka, okurka...) právě a jenom v lahvích od alkoholu nebo kečupu. V současné době je mám ve sklepě ještě z toku 2022 a jsou bez vady. Slévám je do lahví, které po umytí a řádném vysušení v troubě na vyšší teplotu (asi 100°C), vypláchnu (i víčko) alkoholem, většinou rumem nebo vodkou. Ihned po "uvaření" je slévám do lahví postavených na utěrce, ihned zavíčkuju a pokládám naležato. Tak je i skladuji ve sklepě. Tím "uvařením" myslím to, že po slití bylin a přecezení nálevu v něm rozpouštím cukr a kyselinu citronovou zahříváním na cca 80°C . Takže nevařím, ale když náhodou k varu dojde, chvíli se stáčením počkám. Nikdy se mi nestalo, že by lahev praskla. Jo, a ještě rada: víčka v troubě vysokou teplotu nevydržela a těsnění se mi zkroutilo. Nahradila jsem je víčky od PET lahví (bez sterilizace v troubě) a pohoda!


@zmatenko, to je krása. Takhle nějak si to letos představuju. Jaga.

 

nov

2x

Do další sezóny nám bez potíží vydrží zavařené sirupy. Můžeme je zavařit v uzavřených sklenicích při teplotě 90 °C po dobu asi 10 minut nebo v otevřených lahvích ve vysokém hrnci naplněném vodou 2 cm pod hrdlo lahví. Zahříváme na 75 °C po dobu 10 minut.

toprecepty.cz/...

 


2x
Sklu vadí hlavně rychlé tepelné šoky. Ta flaša z rumu by mohla být ok.

 


2x

Po alkoholu resp. pálence nebo destilátu není třeba vypařovat, max stačí vypláchnot a pokud extra, tak stačí klasicky umýt s jarem..

Jinak normální láhve-třeba od (ne) rumu z Frukoschulz ,pokud nehvodíte z lednce-mrazáku přímo do vařící vody, tak bezproblémově bvydrží i 100°, při postuném zahřívání i těch 80°c po dobu 20 minut vydrží tutově!

kdosi

Tady je jen problém, že nevíš, kdo to do toho kontejneru naházel, jestli to nebyla nějaká prasata, nebo něco horšího ...

Alkohol je dezinfekce proto píšu záměrně destilát nebo pálenka. Ledaže by Kdosi do ní chc.l?

JInak pokud by normální člověk, zašel do hospody a požádal o X prádzných lahví , tak určitě mu výčepní nějakou věnuje a pak odpadne i strach či obava že z ní přímo z lahve pilo prase nebo kdosi!

 

id

2x
Já sirupy zavařuji do 0,7 l sklenic jako okurky. U dřezu mám ozdobnou sklenici od nějakého alkoholu bez nálepek. Sirup ze zavařovačky přeleju.

 


2x
My v sezóně máme bezový sirup v lednici a vydrží i několik měsíců. A pak začne pomalinku kvasit, což taky není žádná hrůza. Na a pak dáváme několik menších petek zmrazit do mrazáku, zrovna minulý týden jsem dvě láhve vytahoval.
Jinak ale letos to bude dilema, protože loni jsme objevili likér z bobulí bezu, a to je taky úžasná dobrota. První várku jsme uvařili když uz bez končil, a když jsme zjistili, jak dobré to je, tak jsme honem utíkali posbírat po zahradě poslední zbytky kuliček na další várku. Hlavně na zimu výborné, takový lehce alkoholický thymomel. Pohladí krk a dodá pohodu.

 

halamus

2x

V jedné z odpovědí zaznělo, "Sklu vadí hlavně rychlé tepelné šoky." Nejsem odborník, ale je to v souladu v mými zkušenostni.
Piju čaj z různých sklenic, třeba ty, do jakých se nalévá pivo v restauracích, tenkostěnné nebo tlustostšnné krygly. Při nalévání horkého čaje nepraskla žádná sklenice, prakticky jistota prasknurí je po nalití studené vody do horké sklenice, což je něco, po porrelánovým hrníčkům na čaj nevadí, ale tam se nevychutnám tu barvu čaje.

Je mi jasné, že s flaškami os alkoholu to může být jiné, ale jde to vyzkoušet předem, namísto sirupu do flašky nalít vroucí vodu, kvůli riziku opaření mít flačku třeba ve dřezu.

Flašky, co přežijou, před naliím sirupu naplnit vroucí vodou, tu vylít a pak nalít sirup, pokud by flaška praskla po nalití vroucí vody, nebude to taková ztráta, jako v případě sirupu a hlavně se sníží teplotní šok při nakévání sirupu.

Pokud jezdíte odčas do města, zkuste hledat tam, ve městě je šance na nalezení zavařovaček značná, pokud není zrovna po odvozu skla.

 


Děkuji všem za vaše rady, nápady a postřehy. Asi ty láhve vyzkouším. Zavařovaček mám málo, proto jsem přemýšlela, čím je nahradit. Známá dělala na benzince, nosila si domů zavařovačky od steril.okurek a slíbila, že mi také nějaké schová. Než to mohla splnit, musela tam ze zdrav. důvodů skončit. Tak nemám nic.

Pokud to budu hlídat jen do těch 80 stupňů, myslím, že alk. lahve by vydržet mohly. Hospoda u nás není, abych požádala. Ale do kontejneru u nás to dávají ponejvíc dobrovolní hasiči, tak si myslím, že by láhve snad úmyslně nijak neznečištovali. Budu tomu prostě věřit, stejně mi nic jiného nezbývá. Díky, Jaga.

id
U nás kdo potřebuje zavařovačky zajde na sběrný dvůr a vybere si. Pokud momentálně potřebné velikosti nejsou , obsluha mu je do týdne nasbírá. To vše za domácí buchty.

To je sice prima nápad, ale... Ve sběrném dvoře pracoval manželův známý. Nechal nám třeba dvířka k pračce, či hořáky ke sporáku. Za nějakou pozornost. Jenže právě za tu svou dobrotu a pomoc lidem byl vyhozen. /Co sběrný dvůr jednou schvátí, to se víckrát nenavrátí./

Teď je tam pán kamenné tváře, nepřístupný a nesympatický. S tím domluva není možná. Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]