Nejste přihlášen/a.
Jakou máte zkušenost s používáním ztuženého tuku do cukroví? Používala jsem ho do tzv. vejskoček a pak do domácí čokolády. Už pár let se mi zdálo, že čokoláda nemá žádnou chut. Kde jsou ty časy voňavé domácí čokolády mého dětství.
Dnes jsem se snažila zadělat těsto na kokosové kakaové věnečky, kam také ztuž. tuk přijde a nešlo mi to vůbec zpracovat. Tak jsem zkusila kousek tuku rozpustit v mikrovlnce. Musela jsem ji dát na plný výkon na tři minuty, než se tuk aspoň ohřál, ale neroztekl se. Varná miska byla přitom docela horká a to mi mikrovlnka ještě přitom jiskřila. Mám pocit, že to už není nic jiného, než jen nějaká nechutná umělá hmota.
Jednou jsem zkoušela Plantu, ale ta mi vyloženě smrdí.
Máte někdo tip na dobrý poctivý ztužený tuk vhodný do cukroví? Existuje vůbec něco takového?
Ztužený tuk používám velmi vyjímečeně, ale když už na to přijde, tak se mi osvědčila Lukana v modrém obalu (pozor - existuje ještě jiná Lukana se zlatým obalem a ta není ztužená, je měkká). A co se týká rozpouštění, tak vždy jedině na vařiči v malém kastrolku, někdy i po chvilce ohřívání vypnu, nechám chvilku v klidu, pak zase zapnu a trochu přihřeju. Mám pocit, že pomalé ohřívání je lepší a na vařiči si to líp ohlídám.
Moje maminka používá do čokolády Omegu a nemůžeme si stěžovat. Ale slova "dobrý, poctivý" a "ztužený tuk" nemůžete použít v jedné větě. Už z podstaty věci, že tuk drží i při vyšší teplotě, je jasné, že to musí být něco děsivého. Já osobně si představuju, že se to přilepí někde v trávicím traktu a když máte štěstí, za pár let se to přilepí na něco jiného a vyjde to ven...takže já když vidím v nějaké potravině uvedený "ztužený tuk", tak se jí obloukem vyhnu. Fuj.
Použila jsem Ivu na pracny - nastrouhala jí do těsta, nechala těsto den odležet. Druhý den jsem ho vyndala z ledinčky a dala na linku vedle sporáku, mezi tím se mi pekly rohlíčky a další cukroví a těsto od toho tepla po hodince povolilo a šlo s ním dobře pracovat. Většinou těsto rozpracuju po částech, jde to líp.
já jen k tomu proč mikrovlnka jiskřila... princip mikrovlnky je v tom, že rozkmitá molekluly vody a ty jak vibrují, tak třou a tím vzniká teplo. Proto se dobře ohřívají věci, které v sobě mají vodu a ty, které vodu neobsahují se samozřejmě ohřát nedají. V tom tuku bude nějaká voda, ale zřejmě tak málo, že kmitat nemá co a vlnky se nemají kde utábořit, proto to jiskření a nic rozpuštěného
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.