Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Sterilovat strouhané vlašské ořechy?

Od: alen odpovědí: 11 změna:

Mám otázku týkající se strouhaných vlašských ořechů. Zajímalo by mě, zda je možné je zasterilovat, jsou-li nastrouhané. Zatím jsem vždycky strouhané vlašáky skladovala v 5 l sklenici v mrazáku. Zkoušeli jste někdo je sterilovat už nastrouhané? Moc by se mi to líbilo, práce s nimi by byla snazší. Ale nevím kolik minut by měly být v troubě, nebo v hrnci a zda nasucho, nebo ve vodě. Hledala jsem na Googlu a našla jsem sterilování jenom celých jader. Poradíte?

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

liska5

8x

Čím víc budou ořechy podrcené, pomleté,tepelně zpracované, tím budou znehodnocenější i choulostivější, takže méně trvanlivé. Skladuji v krabičkách v lednici vyloupaná jádra vlašáků celá a pomelu jen, co potřebuji. Dříve se ořechy zavaxovávaly, že se odsál vzduch z nádoby nebo sáčku takovou pistolí. Jak nebyl vzduch, nežluklo to.. Ani nevím, zda se ten Vacsi systém dneska používá.

Máme vacsy doma, používáme ho do dnešních dní Na orechy je dobrý, maminka vaxuje nebo je skladuje jako Vy. Asi podle toho, v jakém je zrovna rozmaru
okolik

Vlašská jádra je dobré před požitím namočit v misce s vodou nejlépe přes noc. Pustí velmi hnědou vodu...

Jsou stravitelnější a chutnější.

liska5

To už je o konzumaci. Namočením se nastartují v jádrech enzymy, čímž se ořechy i mandle stanou stravitelnější a hodnotnější.

 


2x

To vypadá na moc dobrý nápad! Já zas toho tolik nepeču a ořechy také nejsou na denním pořádku. Já je, v igelitovém sáčku, nadrtím, namlátím, válečkem na nudle a v krabičce mívám na mrazáku. Jen ubírám. Dříve jsem sterilovala v malých skleničkách. Ale to je jen pro malou potřebu. Vy, když často a hodně pečete, tak váš nápad je skvělý. Příprava všech surovin zabere skoro stejnou dobu, jako celé pečení. A s takovou přípravou, to je rychlovka pro radost.


doplněno 30.10.23 08:05:

Alen, děkuji za uznání. Moc mě potěšilo.

alen

Jsem ráda, že tu jste, moudrá paní z OV. A moc děkuji za váš pohled na řešený problém.

liska5

Já jsem tyhle hotové směsi na štrůdl mívala v mrazáku. Taky se vším všudy, jen bez cukru. A jablka nestrouhám, jelikož je z nich potom břečka, nýbrž krájím na plátky. Ze "stroužků" vykrojím jadřinec a plátky krájím v ruce u televize. Pak vmíchám rozinky, nalámané vlašáky a skořici a plním sáčky o velikosti jednoho štrůdlového "rukávu". U těch sklenic bych měla obavy, že to bude moc tekuté.

alen

Tekuté? Záleží na druhu jablek. Pokud použijete jablka tzv. "štrůdláky", není se čeho obávat. Štrůdláky se nehodí vozit do moštárny, z velké vysoké bedny jablek vylisují sotva 1 litr moštu. Kdo nemá štrůdláky, pomáhá si vmícháváním strouhanky. To u mě nehrozí, směs s nastrouhanými ořechy je hustá a do taženého těsta se krásně zabaluje. Za radu děkuji, velmi si cením rad plynoucích ze zkušeností.

 

alen

Milé rádkyně a rádci, mockrát všem děkuji za rady. Z čista jasna ráno, po probuzení, jsem dostala nápad, jak to udělat k mé spokojenosti. Napíšu vám, co mě napadlo, možná to bude inspirace i pro někoho, kdo také uvažoval o problému s ulehčením a urychlením práce při pečení štrůdlů v zimě. Napadlo mě totiž, že máme v zahradě jabloň, které je už 80 let, strašně vysokou, jablka má obrovská, nikdy jsme je netrhali, zpracovávali jsme jen padaná, strouhaná a zasterilovaná. Jsou typicky štrůdlová a budou se tak jako tak sterilovat jako polotovar. Po nastrouhání jsem tedy tato jablka promíchala se strouhanými ořechy v tomto poměru: 5 velkých sklenic napěchovaných strouhanými jablky s 2 velkými sklenicemi napěchovanými strouhanými ořechy. Vzniklo 7 velkých sklenic s touto směsí. Navrch jsem dala po půl lžicce skořice a po 1 lžici rumu. Sterilovala jsem ve vodě do výše 3/4 výšky sklenic, po dobu 45 minut při 100 C mírného varu. Výsledek vypadá krásně. Při použití obsah sklenice vyklopím do misky, dochutím, naplním moje oblíbené tažené těsto a hotovo. A protože těch spadaných jablek mám ještě 2 vrchovaté košíky a mletých ořechů ještě 3 napěchované velké sklenice, dám si hned zítra repete. Jako rychlovka při pečení nejen štůdlu, ale i náplň buchet, lívanců, nebo palačinek to očekávaný účel splní, zvlášt když zrovna máte málo času. Pamatuji si, že před pár lety jsem dělala strouhaná jablka podle receptu z netu tak, že jsem je nejprve podusila na másle, přidala velké rozinky a cukr. rovněž jako polotovar a jako rychlovka i tohle bylo fajn. Tento způsob se mi zdá lepší. Pokud to někoho zainspiruje, tak mě to potěší a každou další inspiraci nebo nápad uvítám.

 

evakalabova

0x

Milé, dámy. Já jsem loupané ořechy "zavařovala" v mikrovlnné troubě tak, že je dám do sklenice a na 2 minuty na max do mikrovlnky. Pak je co nejrychleji zavíčkuju. Osvědčilo se a tak uvažuju, jestli by se takhle daly skladovat i strouhané ořechy. Pokud s tím některá máte zkušenosti, dejte prosím vědět. Předem díky.

 

okolik

0x

Když už se zde ořechuje a je jich v tento čas všude plno.

Domácí ořechové a/...

Je také dobré mix namočené med a kousek kvalitní 90% čokajdy.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma vlašsko

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]