Nejste přihlášen/a.
Mám otázku týkající se strouhaných vlašských ořechů. Zajímalo by mě, zda je možné je zasterilovat, jsou-li nastrouhané. Zatím jsem vždycky strouhané vlašáky skladovala v 5 l sklenici v mrazáku. Zkoušeli jste někdo je sterilovat už nastrouhané? Moc by se mi to líbilo, práce s nimi by byla snazší. Ale nevím kolik minut by měly být v troubě, nebo v hrnci a zda nasucho, nebo ve vodě. Hledala jsem na Googlu a našla jsem sterilování jenom celých jader. Poradíte?
Čím víc budou ořechy podrcené, pomleté,tepelně zpracované, tím budou znehodnocenější i choulostivější, takže méně trvanlivé. Skladuji v krabičkách v lednici vyloupaná jádra vlašáků celá a pomelu jen, co potřebuji. Dříve se ořechy zavaxovávaly, že se odsál vzduch z nádoby nebo sáčku takovou pistolí. Jak nebyl vzduch, nežluklo to.. Ani nevím, zda se ten Vacsi systém dneska používá.
Vlašská jádra je dobré před požitím namočit v misce s vodou nejlépe přes noc. Pustí velmi hnědou vodu...
Jsou stravitelnější a chutnější.
To vypadá na moc dobrý nápad! Já zas toho tolik nepeču a ořechy také nejsou na denním pořádku. Já je, v igelitovém sáčku, nadrtím, namlátím, válečkem na nudle a v krabičce mívám na mrazáku. Jen ubírám. Dříve jsem sterilovala v malých skleničkách. Ale to je jen pro malou potřebu. Vy, když často a hodně pečete, tak váš nápad je skvělý. Příprava všech surovin zabere skoro stejnou dobu, jako celé pečení. A s takovou přípravou, to je rychlovka pro radost.
Alen, děkuji za uznání. Moc mě potěšilo.
Já jsem tyhle hotové směsi na štrůdl mívala v mrazáku. Taky se vším všudy, jen bez cukru. A jablka nestrouhám, jelikož je z nich potom břečka, nýbrž krájím na plátky. Ze "stroužků" vykrojím jadřinec a plátky krájím v ruce u televize. Pak vmíchám rozinky, nalámané vlašáky a skořici a plním sáčky o velikosti jednoho štrůdlového "rukávu". U těch sklenic bych měla obavy, že to bude moc tekuté.
Tekuté? Záleží na druhu jablek. Pokud použijete jablka tzv. "štrůdláky", není se čeho obávat. Štrůdláky se nehodí vozit do moštárny, z velké vysoké bedny jablek vylisují sotva 1 litr moštu. Kdo nemá štrůdláky, pomáhá si vmícháváním strouhanky. To u mě nehrozí, směs s nastrouhanými ořechy je hustá a do taženého těsta se krásně zabaluje. Za radu děkuji, velmi si cením rad plynoucích ze zkušeností.
Milé rádkyně a rádci, mockrát všem děkuji za rady. Z čista jasna ráno, po probuzení, jsem dostala nápad, jak to udělat k mé spokojenosti. Napíšu vám, co mě napadlo, možná to bude inspirace i pro někoho, kdo také uvažoval o problému s ulehčením a urychlením práce při pečení štrůdlů v zimě. Napadlo mě totiž, že máme v zahradě jabloň, které je už 80 let, strašně vysokou, jablka má obrovská, nikdy jsme je netrhali, zpracovávali jsme jen padaná, strouhaná a zasterilovaná. Jsou typicky štrůdlová a budou se tak jako tak sterilovat jako polotovar. Po nastrouhání jsem tedy tato jablka promíchala se strouhanými ořechy v tomto poměru: 5 velkých sklenic napěchovaných strouhanými jablky s 2 velkými sklenicemi napěchovanými strouhanými ořechy. Vzniklo 7 velkých sklenic s touto směsí. Navrch jsem dala po půl lžicce skořice a po 1 lžici rumu. Sterilovala jsem ve vodě do výše 3/4 výšky sklenic, po dobu 45 minut při 100 C mírného varu. Výsledek vypadá krásně. Při použití obsah sklenice vyklopím do misky, dochutím, naplním moje oblíbené tažené těsto a hotovo. A protože těch spadaných jablek mám ještě 2 vrchovaté košíky a mletých ořechů ještě 3 napěchované velké sklenice, dám si hned zítra repete. Jako rychlovka při pečení nejen štůdlu, ale i náplň buchet, lívanců, nebo palačinek to očekávaný účel splní, zvlášt když zrovna máte málo času. Pamatuji si, že před pár lety jsem dělala strouhaná jablka podle receptu z netu tak, že jsem je nejprve podusila na másle, přidala velké rozinky a cukr. rovněž jako polotovar a jako rychlovka i tohle bylo fajn. Tento způsob se mi zdá lepší. Pokud to někoho zainspiruje, tak mě to potěší a každou další inspiraci nebo nápad uvítám.
Milé, dámy. Já jsem loupané ořechy "zavařovala" v mikrovlnné troubě tak, že je dám do sklenice a na 2 minuty na max do mikrovlnky. Pak je co nejrychleji zavíčkuju. Osvědčilo se a tak uvažuju, jestli by se takhle daly skladovat i strouhané ořechy. Pokud s tím některá máte zkušenosti, dejte prosím vědět. Předem díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.