Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí kysané zelí

Od: jana222® odpovědí: 10 změna:

Zdravím letos chci prvně zkusit domácí kvašené zelí.Ne ve sklenicích ale klasický zelák s okrajem na vodu.Mám nastudované videa z youtub. i články a diskuze.Ale přesto mám nejasnosti které se různě liší a moc jasno v nich nemám.

Proběhne postupné kvašení 6-8 týdnů..zelí/plátýnko/kameny zatěžkání atd..Pak přendám soudek do sklepa nebo studené místnosti.A ted mi jde o to jak o zelí dál pečovat aby opravdu vydrželo.Nechává se zelí stále přikryté plátýnkem a zatěžkané kameny a zalité vodou i během uchovávání? Pokud ano jak se o plátýnko a kameny pečuje případně o celý vnitřek sudu?Musí být i v čase uchovávní zelí stále pod vodou a voda ve žlábku? Nebo se plátýnko a kámen už vyndají a vše je na volno?

A do kdy je nejpozdější čas kdy mohu zelí ještě nakládat max.konec říjen nebo i začátek listopad?

Děkuju za zkušenosti praxe je praxe.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

liska5

3x

Já myslím, že krouhat a šlapat zelí můžete kdykoliv, i v lednu, když budete mít zimní zelí . Jednou jsme nakrouhali to letní, a to bylo docela rychle vykvašené, ale takové rozbředlé, nechutné...

 


0x

Při každém otevření zelňáku je potřeba plátýnko i kámen očistit. Plátýnkem otřít žlábek a to, co ulpělo po stranách. Plátýnko pak oprat ve studené vodě. Pak zase položit, kámen a je-li potřeba, tak dolít vodu. I do žlábku. Aby si necucnul vzduch. My měli zelňák jako válec, bez žlábku a fungoval.


doplněno 08.10.23 17:27:

Ostatní dobře poradili. Zásobu na týden do jiné nádoby a dolévanou vodu není třeba solit.


Díky jasně rozumím.Takže v době uchovávání stále zatížené a pod vodu.Vody předpokládám bude stále méně tak dolévám převařenou a lehce osolenou? A kolik nad zelí je to asi jedno ale základ aby bylo stále pod vodu?

Ted ještě k tomu omývání po každém otevření.Já mám třeba ve zvyku si dávat každý den jednu "zdravotní" vidličku zelí.To budu muset opravdu denně kvůli soustu mýt kámen a plátýnko? Trochu nepraktické.Mohu si tedy odebrat např na týden do skelnice trochu zelí a do ledničky?Ale zase bude bez vody..

Omlouvám se za hloupé dotazy ale jsou to sice drobnosti které jsou myslím ale podstatné .

jinač díky

id
Na týden si odeberte zelí do šroubovací zavařovačky i bez vody a šup s ním do lednice.

Já dávám neosolenou vodou, zelí mám osolené už na začátku.

 

liska5

0x

My jsme přenášeli do sklepa už po týdnu. To si přečtěte, kdy a jak to bublá. Zelí musí být pořád pod hladinou. Navolno jsme ho nikdy neměli. Dávala jsem na něj vyvařené kulaté prkénko zatížené křemenem 2x mytým v myčce, talíř nebo těžítko z pevného zavázaného sáčku naplněného vodou.. Když se zelí odebírá, dolévá se vystydlou převařenou slabě osolenou vodou.

Já ho mám v koupelně bez problémů do jara, ale v klasickem 5 zeláku, v paneláku není kam dát.

 


Děkuji všem velmi pěkně za rady a zkušenosti ! Snad se dílo podaří a hlavně vydrží...

 


Dobrý den.Vracím se po roce k mé otázce a prosím o radu a pomoc.Lonské zelí v klasickém zeláku dobré ale uplné nadšení nebylo a ještě jsem zelák ve sklepě upustil a rozbil.

Letos (nechtěl jsem kupovat znova drahý zelák) jsem zvolil tedy variantu dost doporučovanou ve 4 litrových klasických velkých zavařovacích sklenicch.Zelí tentokráté luxusní.Výbornou barvu,křupavé,kyseloučké.3 týdny pomalu kvasilo při 15C stále pod svojí štávou kterou nebylo potřeba dolévat.Včera jsem proces kvašení ukončil přesunul do studené místnosti cca 6C dotáhnul víčka a štáva byla za chvíli pryč a zelí nahoře "na sucho".Dolil jsem převařenou osolenou vodu a večer opět ubytek štávy nahoře suché.

Neporadí někdo co s tím nebo proč se to děje.Mám 5 plných velkých sklenic a potřebuju aby to vydrželo nedovedu si představit stále dolévat a dolévat.Díky

Asi 2x v zivote se nam to taky stalo. Zeli po suchem lete neni tak stavnate a tudiz si samo nepusti. Jednou jsme dokonce dolevali prevarenou osolenou vodou hned po nalozeni. Takze i kdyz je to neprijemne, dolevat budete muset, aby se nezkazilo. Tak jsme mivali v lahvich, v zelnaku se kazilo.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]