Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Bramborová kaše z nových brambor

Od: pb® odpovědí: 14 změna:

Řadím se mezi milovníky brambor a bramborové kaše obzvlášt. V dětství mi bylo matkou vštěpováno, že z nových brambor udělat bramborová kaše NELZE. Bližší informace proč to nelze jsem nikdy neobdržela. Prostě nelze a tečka. Před nedávnem opět, od jiné osoby, z nových brambor kaše dělat nejde. Tak jsem měla zkažený oběd, ono párek s bramborem místo kaší nic moc řeknu vám. Celý svůj dopělý život dělám kaši z brambor, které jsou právě k dispozici, nepoužívám jen salátové brambory typu A, ale z B dělám běžně a C jsou přímo na kaše určené. Před pár dny opět kaše jak jinak z nových brambor a byla dobrá tak jako vždy. Tak tedy, proč nejde dělat bramborová kaše z nových brambor a co tedy vznikne?

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

V srpnu už dávno kaši dělám z letošních brambor a vždy se povede. V červenci mám ještě zbytek starých, přidám pár nových a kaše je v pohodě.

 


1x
Dobrý den, brambory se dělí na varné typy, jak správně píšete. Z ranných, pěstovaných na zahradě, se fakt nedá udělat moc pěkná kaše. Na pohled. Na chut je fajn, jen v ní mám víc kousků - nemixuji totiž mixérem, nemají to naši rádi. Z vykopaných brambor že záhonu má ale kaše jinou chut. Jinak se vyhýbám tomu, dělat kaši z brambor z vlastní zahrádky , protože mi to přijde škoda. Jinak kaši dělám z jakýchkoliv brambor, když v zimě kupuji brambory tak koupím přílohový typ a když mám chut na kaši, tak z nich prostě udělám kaši. Když kupuji nové brambory v obchodě,také z nich dělám kaši, zcela běžně. Osobně nemám žádný problém, udělat kaši z nových brambor. Vyloženě fajnšmekři s citem pro vzhled a jemnost kaše můžou mít možná problém, ale já kaši z nových kupovaných brambor dělám normálně a doma jim to nevadí.

 


1x

Podle mě je to blábol. Kaši lze udělat z jakýkoliv.

Sám dělám z nových. Příjde mi bramborovější a není to takové bezchutová kejda (přehnaně řečeno).

Jsem samo-uk a nikdy jsem po tomhle nepátra. Testováno na lidech, jak se říká.

Rozvařím, rozmixuji mačkadlem a pak ručním mixérem na šlehéní, ale ty tlusté drátové metly na těsta. Tím to dojedu. Hlavně ne tyčovej myxér. Ty vysoký točky tyčáku pustí bramborám škrob na lepidlo, ale taky je to jedlé.

Hlavně máslem a mlíkem modrým Olmáckým polotučným nebo Kunínem povolit. Mám raději tuhou. Nesmí téct jak ta kejda.

A osolit. Pepř ne, ale dle každého věc.

Supr je taky osmažená cibulka a česnek vmíchaný do hotové na závěr.


doplněno 18.08.23 12:23:

Místo mlíka je supr i smetana Kunín ke šlehání. Tu na vaření nekupuji. Je slabá.

Dovozy jako Pilos nekupuji. Jsou to bílé vody bez chuti.

Já přidávám špetku muškátu.

 


0x

Pár brambor doma pěstuje většinou pár řádků super raních a pak raní to jsou většinou typy A A/B z těch ta kaše moc dělat nejde. Z těch pozdních typ B B/C už si kaši uděláme doma bez problémů hned po vykopání.

liska5

...rané brambory, ...z raných brambor,...at si rozumíme

odpolední a večerní brambory jsou taky chutné .

Teď si asi rozumíme na 100%

liska5

Ranní nejsou odrůda. Rané ano.

 


0x

už jsem ji dělala několikrát v poslední době, nevím jaký jsem měla typ brambor ...nepoznali jsme v tom rozdíl

 


0x

Jde o to, jak mixujete nebo mačkáte. Tyčovým mixérem kaši uděláte z nových brambor snadno, ručním mačkáním nebo tím klasickým mixérem na kaši Vám to dá trochu zabrat, aby byla dokonale hladká, jestli vůbec.

liska5

Raději šlehačem, průšvih je když se brambory na kaši mixerem přemixují. To vznikne škrobové lepidlo. Jo a přilévat horké mléko. Studeným by kaše zešedla.

Tyčovým mixére jsem to zkusila jednou a vzniklo cosi, co vypadalo jako lepidlo. Ochutnat jsem se to neodvážila. Od té doby dělám brkaši šlehacími metlami.

 

riva

0x

Nové brambory obsahují hodně vody. Na hranolky, bramboráky a kaši jsou lepší staré.

 


0x
Právě dnes jsem ji měla a v pohode

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]