Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Bramboráky se přilepily k pánvičce

Od: praotecmoravak odpovědí: 28 změna:

Smažil jsem na staré pánvy s tlustým dnem. Podotýkám, že jsem si dělal bramboráky až jako poslední tři porci tenkých bramboráků (4 min. z jedné strany a 3. min. z druhé strany). První se povedl, normálně vosmažený a šel oddělat. U druhého se polovina začala lepit, tak tak, že jsem to oddělal vidličkou a podběrákem zezdola, ale bylo z toho asi jen 3/4 nramboráku. A poslední ten už se po 4. min. lepil úplně, nešel moc dobře oddělat a rozpadl se na kousky. Tzn. tj. po té 4. minutě a k otáčení už to nestojí za to. Oleje jsem tam podle mého názoru měl dost. Otázka tedy zní lepí se to proto, že to není teflonová pánev? Dají se bramboráky smažit na teflonové pánvi a to co nejtenčí a hodně osmažené, tak aby se nepřilepovaly? A pokud jo, tak čím podbíráte? Protože toto bylo totálně přilepený a tou vidličkou, když jsem se to snažil z boku oddělat, tak se to už začínalo rozpadávat. A do teflonové pánve vidličkou bych štourat nemohl, že, to je jasný...

 

 

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


8x
Připečou se když je málo rozpálený tuk, nebo příliš vodovaté těsto kdy se teplota spotřebuje na odpaření přebytečné vody a tím se pánev ochladí. Používám zásadně silnou černou litinu. Ta drží teplotu a připálit se prakticky nedá. Maximálně mám poslední kus trochu černý protože na poslední už nechci přidávat na pánev sádlo
praotecmoravak

Při posledním co se spáli jsem tam dal víc oleje mohlo se to ochladit a těsto zředit olejem, asi to nasáklo.

jendad
Lepší je používat staré brambory. Nové jsou vodnate a jak bylo psáno, problém. Teplotu a styl je třeba odzkoušet. Smažíme vždy na sádle. Ten olej nemá tu masovou chut.

 


5x
U hasičů na akcích děláme bramboráky, správněji řečeno sejkory, na litinovým plátu. Rozpálit plát, jen potřít špekem a už se snaží. Jak dlouho těžko říci, prostě podle oka, otočit špachtlej a druhou stranu. Taky přesně podle oka.
Po upečení potřít lehce máslem a je hotovo.
Když je rozpálenej plát jde to jedna báseň.
Jestli to nemáš málo rozpálený.
slovan

Mám stejnou zkušenost. Po několikaletém laborování s všelijakýma "teflonama", smaltama i nerezem je nejlepší holá, hrubá litina, bez smaltu. Lehce potřená špekem, sádlem nebo olejem na smažení.

Spotřeba oleje je minimální a přilepování prakticky nulové.

Ale nezapomeň otáčet - připálit placek se dá i na litině.

Vyhni se plastovým i ocelovým obracečkám. Používej dřevěné.

S láskou vzpomínám na železňáček a pánev po babičce. Už nikdy jsem na takovou netrefila.

 

 


4x

Já zásadně na teflonový, nebo takový jako litinový s hrubším povrchem, ale je černá.

Na nerezce bych to určo taky připekl.

 


3x
Teflon - nikdy nebyl problém. Záleží taky na konzistenci těsta a správné teplotě.Podbírám zásadně dřevěnou obracečkou.
praotecmoravak

Dají se bramboráky na teflonové pánvy dělat bez oleje? Na pizzerce, teflonový pánvy jsem dělal omeletu a bez oleje no problem.

 


3x

Dělám většinou na teflonu, vymačkám vodu, na rozpálený olej, otáčím silikonovou obracečkou až když jsou opravdu zespodu osmažené. Dělám menší, nic se netrhá.

 


3x
Děláme je na teflonkách (tuhle sobotu jsem jel 3 pánve současně, je nás na ně 5 a jako příloha se jí i druhý den k masu), ale musí trošku plavat v oleji, jinak ani nejsou dobré. Nikdy se mi ještě nepřichytnul, těsto se musí lít do horkého oleje. Mastné do sebe zbytečně cpát nechceme, takže hned po sundání z pánve tuk z bramboráku vysaji ubrousky.
praotecmoravak

Potřeboval bych pradit jestli se dá koupit nějaký podběrák z termoodolného materiálu na ty bramboráky, to co máme doma je tlustý materiál a malá plocha, a tím si myslím že by to nešlo odlepit pokud by se to přilepilo, což by sice nemělo, ale asi by bylo lepší mít něco tenčího, aby to odpovídalo kovovému podběráku...

 

sasa*

2x

praotec piš česky, když si tak říkáš. Pánev vzor nůše o pánviiiiiiiiiiii! Na staré pánvi! (nůši).

praotecmoravak

My žijem na Moravě, takže píšu z ciziny

sasa*

No to je vostuda!Ty bramboráky bych ti odpustil ,ale toto?

praotecmoravod

ta pámva (pánev) jako ta mrkva (mrkev), ta konva (konev), ta koróhva (korouhev), ta krokva (krokev)

 


2x
Dělám na sádle , jsou o moc lepší
liska5

Jedině sádlo. A pořádně roztopené. Jestli přidal hodně nového oleje, tak to zchladil a mohlo se to proto přilepit. A do těsta olej nedávám! Ani mléko.

Dělám to přesně jako Vy

 


0x

Já jsem kdysi při takové příležitosti ztratila soudnost a z pánve i s plackem jsem udělala UFO. Fakt, otevřeným oknem.

Správná poznámka, že otevřeným, jsou i prudší povahy ..
liska5

Jednou jsem viděla letět připálenou placku z 8.patra. Dopadla na vozovku. Bez pánve. Vypočetla jsem si, kdo tam bydlí a on to vyhodil kluk - učeň, co žil jen s matkou, a ta zrovna nebyla doma.

Na novinkách kdysi bylo, že z vokna paneláku přízemí vylítla pánev s horkým olejem a popálilo to kolemjdoucího, kterej se pak soudil.
okolik

Viděla jsem UFO létající taliř kdysi s nějakým hráškem a masem. Asi panu domácímu nechutnalo, tudíž si hospodyňka uvědomila, že pán měl chlupatý jazýček.

 

leo*

0x
Nechápu jak tady někdo řeší téma připálených bramboráků. Už vůbec nechápu ty samohoňky co si tu masírují ego nad gramatikou tázajících. Myslíte že upozorněním na chybu je motivujete nebo degradujete?

No, ono bylo kdysi normální, že naprostá většina lidí znala aspoň základy gramatiky. Dnes je to naopak, bohužel. Za chvíli se budou bludy psát i v tisku, jestli to takhle půjde dál. Ona je totiž taková hláška - cti řád a řád bude ctít tebe. Platí to ve všem, jenže to dnešní ..., kteří si hrají na chytré a přitom mají v hlavě vymeteno, nechápou.

praotecmoravak

Gramatickou chybu v titulku nelze opravit editací. Je mi to tedy jedno.

leo, prosím, dovolte mi citovat pana Miroslava Moravce: "Jen se neposrat". konec citátu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]