Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včera jsem s mými dorostenkami navštívila skanzen Veselý kopec. Všude kraslic, pomlázek, perníčků, koláčů a medoviny, až oči přecházely. Jinak termín dost špatný. Jet na Veselý kopec napadlo totiž asi polovinu republiky, proto to tam vypadalo jako v Praze na Václaváku. Příště pojedeme jindy.
Překvapilo mě, že v jednom stánku prodávali polévku s nelichotivým názvem PLEVELAČKA. Nevelká mistička za 45 korun. Obsahuje /prý/ smetanu, brambory, plevel - bršlici, kopřivy, medvědí česnek a pampelišku.
Nahlížela jsem odvážlivcům do mističek - našedlá řídká tekutina, v ní veliké kusy čehosi zeleného. Neriskla jsem to. Někteří lidé to koupili dětem, ale ty chudinky to nepojídaly s příliš velkou chutí. Jeden pán dokonce řekl - na to chodím močit! A vy to tady vaříte?
V receptech na netu jsem žádnou "plevelačku" nenašla. Je to asi výmysl někoho, kdo dokáže prodat všechno na světě. I plevel.
Ano, s jarem roste chut po zeleném, po bylinkách. Ale někdy mi to vážně připadá přehnané. Proto se ptám. Vaříte doma PLEVELAČKU? Co si o ní myslíte? Já bych ji podle toho, co jsem viděla, uvařila tak nanejvýš pro kozu. A myslím, že by i ta koza odmítla. Jaga.
Recept na polévku, není z webu ale je domácí a obsahuje ještě klasickou zeleninu.
Vemte 1 červenou papriku kapii a nakrájejte na čtverečky. 2 větší mrkve, petržel 1 kořen, celer kousek nastrouhejte na hrubém struhadle. Česnek 1 stroužek nebo 2 nakrájejte na proužky. Někdo dá i nakrájenou cibuli, já ji nedávám nebo až později, na oleji se pálí.
Do hrnec dát trochu oleje, a do teplého oleje zamíchat kapii a všechnu tu zeleninu. Osolit. Zakrýt pokličkou a občas zamíchat. Případně tam dát trochu vody lžící, dvě, aby se to nepálilo. Až kapie a mrkev,celer se trochu opečou, ne moc, přidat plevel.
Nakrájet, pampeliška listy i kořen, kopřiva, popenec, sedmikráska, může být i kořen pýru. Přidávám nakrájený list kapusty. Všeho ale s mírou, nesmí se množství přehnat. A vše přidat k tomu oleji a kořenové zelenině. Nechat tak dvě minuty a míchat lžící. A potom vše zalít vodou a nechat vařit 10 minut, někdo vaří déle. Smetanu nepřidávám, ale půlkostky bujonu nebo kostku podle množství vody. Recept je tak na 2 litry vody.
I plevelačka se dá udělat doma velice chutná. Ale v žádném případě nekupovat u stánku, tam to mají pod kontrolu zlaté české ručičky.
Udělala bych ji jako špenátovou /na cibulce s bramborem, česnekem /medvědím/ a smetanou. Jen s tím, že v tom bude rozmanitější lupení. Myslím, že by se dala udělat chutně. Jen tyhle "chaluhy" nemají rády ohřívání. A tam do zřejmě drželi v teple kolik hodin. A pak zřejmě šetřili, když to byla taková šedá voda.
Tak vidím, že jsem o nic nepřišla. Ano, ohřívalo se to pořád. Počasí bylo lezavé, občas sníh s deštěm, lidé hledali něco na zahřátí. Měli tam sice horkou medovinu, to mě nějak nelákalo. A pro děti to navíc není. Proto jediné teplé byla právě ta plevelačka. Podle výrazů v obličejích - nic moc. Tak ani nelituji, že jsem neochutnala. Hezké Velikonoce všem. Jaga.
Dobrý den, byla jsem taky na Veselém kopci a polévku jsem si dala a musím říci, že nám chutnala všem (i dětem). Nebyla kořeněná a tím vynikla chut bylinek. Byla to obyčejná bílá polévka, kdo používá v kuchyni dochucovadla, tomu asi chutnat nebude. Nenalákal mě vzhled, ale spíše zvědavos a ten očistný účinek po zimě. Polévka, houska a škvarková placka ze soukromé pekárny a oběd to byl luxusní. A určitě ji zařadím do jídelníčku a plevelů už se bát nebudu
To bude možná tahle, jen si třeba upravilli název -Polévka na Zelený čtvrtek ceskevelikonoce.cz/...
Já ji také neznám, nic takového nevaříme.
Jaguš a vidíš jak ty se bojíš o mladé, že nevyjdou, že jsou chudáci atd. Takhle hlad rozhodně nevypadá. Za cenu těch dvou polívek Fujtabl, ty bys udělala nedělní oběd pro celou rodinu. I se zákuskem. Naše stařenka říkávali: Kdo beči, tomu patří ubrat. A to mluvíme jen o polívkách. A to ostatní okolo?
Dobrý den, byl jsem na Veselém Kopci letos a plevelačka tam byla. Chvíli jsem to zvažoval, ale pak zvědavost vyhrála. Měl jsem k tomu jedinou připomínku - brambory bych krájel na menší kousky. Co v tom bylo DOOPRAVDY, to nevím. Ale více méně to odpovídalo tomu, co o tom říkali. Chutově - naprosto bez jakýchkoliv připomínek, dal bych si to znovu. Cenu neřeším, tak je na takových akcích větší vždycky a velikost porce byla normální. Takže tak
Neznam ji, ale 100% bych ji ochutnal. Jinak na podobnych udalostech ji vidavam pomerne bezne, takze to nebyl vymysl pouze na vasi akci. Je to jarni polevka a ty jarni rostliny/byliny jsou extra zdrave, meli bychom takovou Plevelacku a dalsi polevky jako z medvediho cesneku nebo koprivovou jist na jare vsichni a idealne povinne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.