Nejste přihlášen/a.
Přehnané obavy nejsou namístě. Stěžejní je vejce s rizikem salmonelly nepoužívat. Na nic. Další faktory jsou nakládat s vejcem podle zásad nekontaminovat obsah vejce skořápkou a nástroji, které přišly se skořápkou do styku. Vyšší riziko je nepředvídatelně u malých a individuálních chovatelů, velkochovy odebírají vejce ihned po snesení a to nepřijde do kontaktu se zemí. Vyšší riziko je v létě a obecně při vyšších teplotách. Žloutek je až druhý v pořadí za skořápkou a za blánou, ve skutečnosti ne všechna salmonellí vejce mají kontaminovaný žloutek. Pokrmy s celým vejcem v syrovém stavu mají x krát větší pravděpodobnost být zdrojem nákazy.
Náš vánoční vaječný koňak byl každoročně, domácí a báječný. Spíš hlídejte kvalitu rumu kvůli chuti. A nejdříve bez rumu s našlehanými žloutky ohřát, jistější recept např.:
Suroviny
1 dávka = asi 1,75 l
8 žloutků
40 g vanilkového cukru
1/2 vanilkového lusku
1 Salko
1 l plnotučného mléka
1 smetana ke šlehání (31%)
3 dl rumu (nebo podle chuti)
Postup přípravy
Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko, šlehačku a vařečkou vše smícháme.
Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu prohříváme na mírném plameni (pořád mícháme!). Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu.
Poté hrnec přendáme do studené vodní lázně a za stálého míchání chladíme. Až je směs studená, pak vmícháme rum v množství podle chuti.
Udržujeme v chladnu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.