Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Syrové žloutky v koňaku

Od: konak odpovědí: 8 změna:
Recept na vaječný likér, jsou tam vaječné žloutky, k tomu rum, ve kterém je samozřejmě alkohol.
Tohle malé množství alkoholu stačí na to, aby byly žloutky sterilovany v případě náhodného výskytu salmonel?
Postup je bez jakékoliv tepelné úpravy žloutků, jsou syrové!

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


5x

Pokud máte strach ze salmonely, tak začněte tím, že žloutky rozmícháte v tuzemáku, tohle nic nepřežije, pak přidáte další ingredience.

 

kmet

3x

Přehnané obavy nejsou namístě. Stěžejní je vejce s rizikem salmonelly nepoužívat. Na nic. Další faktory jsou nakládat s vejcem podle zásad nekontaminovat obsah vejce skořápkou a nástroji, které přišly se skořápkou do styku. Vyšší riziko je nepředvídatelně u malých a individuálních chovatelů, velkochovy odebírají vejce ihned po snesení a to nepřijde do kontaktu se zemí. Vyšší riziko je v létě a obecně při vyšších teplotách. Žloutek je až druhý v pořadí za skořápkou a za blánou, ve skutečnosti ne všechna salmonellí vejce mají kontaminovaný žloutek. Pokrmy s celým vejcem v syrovém stavu mají x krát větší pravděpodobnost být zdrojem nákazy.

 


2x
Vaječný likér se dělá takto odjakživa.
Salmonela nehrozí.

youtu.be/...
jituska

No vidíš a já jí před cca 25 lety měla.(Salmonella). Řešili jsme tenkrát s OHES a příčina byla určena s největší pravděpodobností z vaječňáku...

 

farm

2x

Náš vánoční vaječný koňak byl každoročně, domácí a báječný. Spíš hlídejte kvalitu rumu kvůli chuti. A nejdříve bez rumu s našlehanými žloutky ohřát, jistější recept např.:

Suroviny

1 dávka = asi 1,75 l

8 žloutků

40 g vanilkového cukru

1/2 vanilkového lusku

1 Salko

1 l plnotučného mléka

1 smetana ke šlehání (31%)

3 dl rumu (nebo podle chuti)

Postup přípravy

Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko, šlehačku a vařečkou vše smícháme.

Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu prohříváme na mírném plameni (pořád mícháme!). Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu.

Poté hrnec přendáme do studené vodní lázně a za stálého míchání chladíme. Až je směs studená, pak vmícháme rum v množství podle chuti.

Udržujeme v chladnu.

 


0x

Ak si prezriete niejaký alkohol v obchode, tak nemá dátum spotreby, no vaječný koňak ten dátum spotreby má,lebo sa časom pokazí.

 


0x
Vždyt je tam rum tudíž konzervant a podle mě se nemusíte obávat.Kdysi jsem taky měla domácí koňak a nic nikomu nebylo z něho.

 

zaseja

0x

Kde by se ta salmonella v tom žloutku vzala?

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]