Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Co patří správně na hoblih? Šlehačka, vinná pěna nebo bílkový sníh?
Děkuju
Koblížek se kutálel a kutálel a ničím nebyl ozdobený. Jen vevnitř měl marmeládu, nejlépe meruňkovou. Jako smažený měl jen tu voňavou mastnou kůrčičku. To mohu jako liška potvrdit Ani pocukrovat není třeba...
Ale vdolky z bílé mouky, ty jsou placatější, tak se na ně dávala povidla, tvaroh, hustá smetana a Ančička je v písničce dokonce sypala perníkem.
Na koblihu? max posypat moučkovýmcukrem, Jako náplně, tj dovnitř pak kdle chuti. meruňkový, jahodový či jiný džem, dávají také nugetu...Ovšem nejlepší měli kdysi dávno v mléčném baru v PV - náplňí byl jahodový krém, jako dítě jsem je miloval, byli o cca 2cm v průměru větší než dnešní a až na náplně stejné chuti.
Jinak mám když dělala (mini asi 4cm v průměru) tak se nepatlala s náplní a každý dle chuti jsem si KL dali jahodový, meruňkový nebo rybízový džem. nebo jen tak , pocukrovanou rovnou do hu... do úst!
Co je hoblih, nevím. Je to možná nějaký krajový výraz.
Pokud myslíte koblihy, tak navrch nic. Přes sítko případně poprášit cukrem, ale já to ráda nemám. Záleží, jak kdo.
Dovnitř marmeládu, dříve se dávala jedině malinová, ale ani rybízovou nic nezkazíte, je příjemně navinulá. Nebo meruňkovou. Jahodovou jsem dávala jen jednou, je hodně sladká a taková nevýrazná.
Jinak dobře utěsnit, okrojit, nechat na vále vykynout. Smažit ve vyšší vrstvě omastku. Za svůj poměrně dlouhý život jsem neslyšela ani o vinné pěně, ani o sněhu, ani o šlehačce na koblihy. Dobře udělaná kobliha je pochoutka sama o sobě. Nemá cenu ji něčím ještě plácat navrch.
Moje babička tchyně plnila koblihy makovou nádivkou. Nikdy předtím jsem se s tím nesetkala a tudíž mi to nechutnalo tak, jako s marmeládou. I když babička byla dobrá kuchařka. Myslím si, že kvalitní marmeláda - to je opravdu největší úspěch. Jaga.
To jsem si oddechl, že bydlím na samém kraji koblihového pásu. Od nynějška budu vědět, že až někdo u nás požádá o kobližku, není stižen koprofilií, ale přijel na mls, s největší pravděpodobností ze severního nebo západního směru .
Expřítelkyně kdysi vyslechla rozhovor zvídavého děcka, sklánějícího se nad povědomou hromádkou, s maminkou:
Co to je?
Kobližka. Ale tyhle kobližky se nejedí!
Jasně mami, protože spadly na zem!
Nebude to tak striktně rozděleno, ampere, jsem ze západu a říkali jsme kobliha...ony bývalé Sudety byly plné naplavenin ze všech koutů. I když my se naplavili z Plzně a to je ještě taky západ, však to znáte, Patton a tak.
@genehawkins V praze je na mapě čárka, výskyt "kobliha". Možná je tazatel slovák a hledá slovenské koblihy?
@etana: Jasně. To měla být nadsázka. V každém případě díky za nasměrování na zajímavý zdroj.
Pro ostatní dávám odkaz na atlas, z kterého jste čerpala.
Pocházím z Prostějova, 40let žiju v Jindřichově Hradci ale stejně výraz koblih? slyšel jsem porůznu v česku ale že by to bylo vyloženě místně?! U nás to byly koblihy malé jak dělala máma pak koblížky (měli cca4cm v průměru) stejně tak to jsou i koblihy v JH nebo v BN odkud je pro změnu moje žena. Když je malý , jako měli nyní skrzevá nějakého Valentýna , červeně obarveného těsta s malinovou marmeládou uvnitř- tak to byly kobližky. Tak nevím kdy čerpal autor té mapy své informace.
Ještě jsem neslyšela, že by se na koblihy něco dávalo, nejvýš možná někdo pocukruje, ale na kulatém koblížku bude sotva něco držet. Náplň patří dovnitř.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.