Nejste přihlášen/a.
Děláme moravské koláče-uvnitř tvaroh, navrch povidla s posypkou. Děláme je balené-vykrojíme kolečka, dáme tvarohovou nápln, zabalíme do kuličky, na plechu uděláme opravdu důkladný hluboký důlek, dáme povidla, nenecháváme kynout už udělané, ale po upečení se stejně vždy nafouknou a jsou to spíš takové kuličky než krásné placaté koláčky.
Na 1kg mouky dáme 42gr droždí což není přehnané
líbí se nám vzhled první fotky, ale po upečení máme vzhled jak je na fotce číslo 2
Lidi tvrdí, že u balených koláčů je normálka, že se tak nafouknou, ale nám se to nelíbí. Líbí se nám ty nízké, trochu placaté koláče
A čím děláte ten důlek? To vypadá, že jen prsty. To se má dělat třeba dnem skleničky a pořádně zmáčknout, aby pod tím dnem zbylo jen asi 0,5cm těsta.
Dělám to přesně jako vy, ale většinou dopadnou jako na obrázku č.2. Taky nevím, kde dělám chybu.
Tak to zkuste tou skleničkou, velikost podle jak velké máte koláče, u nás se používá sklenička průměru cca 5cm a hotové koláče mají tak 7cm. Ta sklenička vám v místě toho důlku ztenčí těsto v celé ploše, když to děláte rukama, máte to tenké jen pod tím naposledy zmáčknutým, jak zmáčknete vedle, prst vám zaleze do těsta a kolem to zase vyleze.
Za mě si myslím, že kromě zplacatění třeba skleničkou bude záležet hlavně na těstě, na surovinách a na hustotě těsta. Ty placatější, si myslím, budou z řidšího a ty kulatější z hustějšího, možná i těžšího, nebo více utáhnutého. Těžko říct, nevím jak to děláte. Já jedu i kynutá těsta podle receptu, ale tyto koláče nedělám. Žena ano a jede podle sebe, prostě tak "aby to bylo". Vždy je má jako na té první fotce. Těsta na buchty dělává vždy řidší. Já když si dělám koláče, tak to těsto je hutnější a těžší.
A jsou ty moravské koláče z vaší fotky opravdu vevnitř plněné?
Není to jen placka a na ní v důlku povidla a drobenka?
obě fotky jsou z internetu. Naše koláče vypadají jako na druhé fotce. A děláme je plněné-na placku dáme náplň, zabalíme poctivě a pak splácneme na placku, uděláme velký důlek prstama a na to povidla.
Chceme ,aby vypadaly jak na první fotce
Kejikl - Ty ploché koláče znám od dětství. Pekla je babička, pekla je maminka, pekla jsem je řadu let já. Opravdu jsou plněné tvarohem. Jen my jsme vždy vytlačily důlek pomocí mouky zabalené a zatočené v kousku plátýnka do kuličky. Ale to je detail. Před pár lety se mi dvakrát po sobě pdařilo to, na co se ptá tazatelka. Povidla nezůstala v důlku, ale celý koláč povyskočil do výšky. Výsledek jedlý, ale vzhledově něco jiného než původní plán. Proč se to stalo, nevím. Tehdy jsem na tento typ koláčů zanevřela. Ale na víkend je plánuji znovu upéct. Tazatelka mě inspirovala. Zvolím několik mírně odlišných postupů a pak se třeba podělím o zkušenosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.