Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak na úhledné placaté balené moravské koláče

Od: han odpovědí: 15 změna:

Děláme moravské koláče-uvnitř tvaroh, navrch povidla s posypkou. Děláme je balené-vykrojíme kolečka, dáme tvarohovou nápln, zabalíme do kuličky, na plechu uděláme opravdu důkladný hluboký důlek, dáme povidla, nenecháváme kynout už udělané, ale po upečení se stejně vždy nafouknou a jsou to spíš takové kuličky než krásné placaté koláčky.

Na 1kg mouky dáme 42gr droždí což není přehnané

líbí se nám vzhled první fotky, ale po upečení máme vzhled jak je na fotce číslo 2

Lidi tvrdí, že u balených koláčů je normálka, že se tak nafouknou, ale nám se to nelíbí. Líbí se nám ty nízké, trochu placaté koláče


 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

makk

3x

A čím děláte ten důlek? To vypadá, že jen prsty. To se má dělat třeba dnem skleničky a pořádně zmáčknout, aby pod tím dnem zbylo jen asi 0,5cm těsta.

han

ano, důlek děláme jen prsty, ale děláme ho široký a mačkáme co nejvíc k plechu dolů

Dělám to přesně jako vy, ale většinou dopadnou jako na obrázku č.2. Taky nevím, kde dělám chybu.

makk

Tak to zkuste tou skleničkou, velikost podle jak velké máte koláče, u nás se používá sklenička průměru cca 5cm a hotové koláče mají tak 7cm. Ta sklenička vám v místě toho důlku ztenčí těsto v celé ploše, když to děláte rukama, máte to tenké jen pod tím naposledy zmáčknutým, jak zmáčknete vedle, prst vám zaleze do těsta a kolem to zase vyleze.

jarinek*

Za mě si myslím, že kromě zplacatění třeba skleničkou bude záležet hlavně na těstě, na surovinách a na hustotě těsta. Ty placatější, si myslím, budou z řidšího a ty kulatější z hustějšího, možná i těžšího, nebo více utáhnutého. Těžko říct, nevím jak to děláte. Já jedu i kynutá těsta podle receptu, ale tyto koláče nedělám. Žena ano a jede podle sebe, prostě tak "aby to bylo". Vždy je má jako na té první fotce. Těsta na buchty dělává vždy řidší. Já když si dělám koláče, tak to těsto je hutnější a těžší.

 


0x

Zkoušeli jste péct při nižší teplotě? Nebo trošku ubrat toho droždí?

han

můžeme zkusit ještě ubrat droždí, ale jak píšu, takovýto druh koláčů, které jsou ZABALENÉ prostě je většinou nafouklý i v profi kuchařkách, bere se to jako normální věc, ale mi to tak nechceme. Chceme krásné, nízké koláče a ne nafouklé koule

 


0x

A jsou ty moravské koláče z vaší fotky opravdu vevnitř plněné?
Není to jen placka a na ní v důlku povidla a drobenka?

han

obě fotky jsou z internetu. Naše koláče vypadají jako na druhé fotce. A děláme je plněné-na placku dáme náplň, zabalíme poctivě a pak splácneme na placku, uděláme velký důlek prstama a na to povidla.

Chceme ,aby vypadaly jak na první fotce

Právě o tom jsem psal. Ty z Vaší první fotky vypadají jako neplněné vevnitř, styl jako frgále.

Kejikl - Ty ploché koláče znám od dětství. Pekla je babička, pekla je maminka, pekla jsem je řadu let já. Opravdu jsou plněné tvarohem. Jen my jsme vždy vytlačily důlek pomocí mouky zabalené a zatočené v kousku plátýnka do kuličky. Ale to je detail. Před pár lety se mi dvakrát po sobě pdařilo to, na co se ptá tazatelka. Povidla nezůstala v důlku, ale celý koláč povyskočil do výšky. Výsledek jedlý, ale vzhledově něco jiného než původní plán. Proč se to stalo, nevím. Tehdy jsem na tento typ koláčů zanevřela. Ale na víkend je plánuji znovu upéct. Tazatelka mě inspirovala. Zvolím několik mírně odlišných postupů a pak se třeba podělím o zkušenosti.

 

liska5

0x

Jestli jenom ten tvar je chyba, tak jsem i já pekařský mistr

A teď bych si dala jakýkoliv!

 

futra

0x

Minulý týden jsem se dívala na pečení s Pepou Maršálkem a Terezou Bebarovou.Tam také pekli ploché koláče a to ze zelnou náplní.Nechali je ,ale pořádně nakynout a potom je zplacatěli a dali navrch náplň a drobenku .Po upečení je měli placaté.

 


0x

Přiznám se, že bych si rád dal ty nafouknuté !

okolik

Mými utrobami procházely pěkně zabalené moravské koláčky a byly špičkové.

Na prvním obrázku jsou dle mého názoru klasické koláče tzv. ilustrační foto.

Na můj vkus buď málo náplně nebo zbytečně velký okraj , ty nemusím.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]