Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Pečené housky - plíseň za den?

Od: elisa24® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, může se udělat plíseň za den? Ráno jsem upekla housky, posypané slunečnicemi, nechala jsem je ve skleněné míse přikryté utěrkou. Večer, za 14 hodin, byly některé slunečnice zelené. Měly být v lednici, nebo nebyly dopečené? Děkuji

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x
Nezdá se mi to možné, aby to byla plíseň, nemáte zelenou útěrku?
Nemůžete to vyfotit přes lupu?

 

ben®

3x

Dobrý den, plíseň se klidně udělá za 14 hodin, ale to až ji vidíte zrakem a cítíte čichem - musela by tam být v těch semínkách neviditelná a číhající již dříve, ale to by snad nepřežila pečení. Je to záhada, ale plíseň to nebude. Očichejte jedno semínko, olízněte a ochutnejte - buď ho vyplivnete nebo bude bez příchuti plísně. Zdravím!


doplněno 17.01.23 10:57:

Nepoužila jste směs semínek slunečnice a dýně? I to se prodává.

 

liska5

2x

To je brzo. Možná, když kynuly, tak semínka slunečnice se probudila a objevil se chlorofyl. Tak jednu ochutnejte, jestli chutná plesnivě.. Třeba dýňová jsou zelená už od začátku..

 


Děkuji. Tak teď to vypadá tak, že každé odloupnuté semínko je ze spolu zelené. Barvivo od utěrky to tedy být nemůže. Semínka byla asi před 3 týdny opražena a dány do sklenice, zelená nebyla. Jsou to pouze slunečnice bez dýní. Plíseň po čichu ani chuti nepoznám. Housky nekynuly. Ten chlorofyl může vypadat takhle?

ben®

elisa24 - no, hezky to nevypadá. Tak ta semínka všechna odstraňte a pečivo snězte (tomu nic nebude).


Dobře, děkuji, přiště bez nich.

ben®

elisa24 - nemáte zač. Asi raději bez semínek a také při konzumaci nebudou odpadávat. Jinak to pečivo vypadá moc hezky.

liska5

Semínka prošla pražením, tak to mohlo mít vliv na to zbarvení.


Po pražení se tedy mají spotřebovat okamžitě? Nejde je uchovávat?

 


Koukám, že v tomhle vide jsou slunečnice po upečení také zelené:


A to je pražili chvíli před pečením.


doplněno 12.01.24 07:50:

Tak je to normální:
The chlorogenic acid (chlorophyll) in sunflower seeds reacts with the baking soda/powder when baked, causing the green color when the cookies cool. This is completely harmless! Depending on the recipe, a splash of lemon juice may help.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]