Nejste přihlášen/a.
Jak vyrobit smetanu z plnotučného nepasterrovaného mléka? Prý stačí nechat jen mléko odležet v chladu a sbírat smetanu z vrchu, ale při jak velké teplotě se to mléko má nechat odležet a jak dlouho?
Doplnění: potřebuju z plnotučného mléka vyrobit smetanu a pak z ní máslo, tak nevím jak to udělat, když tu rádce píše,že to bude jen smetana na vaření
Jednoducho,do 4 L sklenky nalejete mlieko a odložíte ho na chladnejšie miesto. Po pár dňoch vám to mlieko skysne. Na vrchu sa vytvorí smotana, ktorú pozbierate a z nej vymútite,odstredíte maslo. Ostatné mlieko vypijete ako kyslé mlieko,ktoré rozmiešate. Tých skleniek s mliekom budete potrebovat viac,aby toho masla bolo viac. Takto to robila moja babka pred 40 rokmi, keď sme ešte mali kravu doma. My sme na to mali také hlinené glazurované krčahy a mútelnicu na maslo.
A co si vlastně představujete pod pojmem Plnotučné mléko? Krabicové plnotučné nebo třeba dražšší lahvové plnotučné? Pokud ano, pak horko těžko z takového mléka seberet trochu smetany na utlučení másla! Pokud myslíte přímo od kravky-to je pak jiná ale i tak z litru to ani mená cenu dělat, to je téměř jako byste měli litr kvasu, švestek, a chtěli vypálit slivovici! Jiínak smetana se vyrábí tak, že se sbíra z hladiny mléka kde se usazuje!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.