Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak vyrobit smetanu z nepasterovaného mléka

Od: lidka* odpovědí: 9 změna:

Jak vyrobit smetanu z plnotučného nepasterrovaného mléka? Prý stačí nechat jen mléko odležet v chladu a sbírat smetanu z vrchu, ale při jak velké teplotě se to mléko má nechat odležet a jak dlouho?


doplněno 09.01.23 16:26:

Doplnění: potřebuju z plnotučného mléka vyrobit smetanu a pak z ní máslo, tak nevím jak to udělat, když tu rádce píše,že to bude jen smetana na vaření

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Jednoducho,do 4 L sklenky nalejete mlieko a odložíte ho na chladnejšie miesto. Po pár dňoch vám to mlieko skysne. Na vrchu sa vytvorí smotana, ktorú pozbierate a z nej vymútite,odstredíte maslo. Ostatné mlieko vypijete ako kyslé mlieko,ktoré rozmiešate. Tých skleniek s mliekom budete potrebovat viac,aby toho masla bolo viac. Takto to robila moja babka pred 40 rokmi, keď sme ešte mali kravu doma. My sme na to mali také hlinené glazurované krčahy a mútelnicu na maslo.

 


0x
Dát do petky v lednici a pak vytlačit smetanu, která se usadí nahoře. Řekl bych tak den by mohlo stačit. Sama uvidíš, jestli se ještě smetana odděluje nebo už ne. Je to ale smetana na vaření, nečekej smetanu ke šlehání.

 


0x
Domaci smetanu si vyrobíte z plnotucneho mléka,když přidáte k němu ještě maslo. Rozpuštěné maslo nechte vychladnout,prilevejte postupně mléko a současně vyslehavejte.

 

lidka*

Doplnění: potřebuju z plnotučného mléka vyrobit smetanu a pak z ní máslo, tak nevím jak to udělat, když tu rádce píše,že to bude jen smetana na vaření

Vyrobit z mléka máslo bude náročné na množství mléka. Máslo půjde líp ze šlehačky 33%.
Ten postup stejný.
To se nemůže vyplatit pokud nemáš přístup k mléku zdarma popř doma kravku.

 


0x
Doporučuji videa od jednoho pána , jmenuje se Juraj Kukla . Mrkněte na YouTube jak dělá máslo

 


0x

A co si vlastně představujete pod pojmem Plnotučné mléko? Krabicové plnotučné nebo třeba dražšší lahvové plnotučné? Pokud ano, pak horko těžko z takového mléka seberet trochu smetany na utlučení másla! Pokud myslíte přímo od kravky-to je pak jiná ale i tak z litru to ani mená cenu dělat, to je téměř jako byste měli litr kvasu, švestek, a chtěli vypálit slivovici! Jiínak smetana se vyrábí tak, že se sbíra z hladiny mléka kde se usazuje!

milous1

Přesně, mléko z kravína. Z 6 litrů seberu tak 2deci smetany den po odstátí v lednici. Používáme do omáček...Na máslo se to nevyplatí leda že by jste měla odstředivku tam je ta výtěžnost jiná i tak z malého množství nic moc. Ze zbytku mléka dělám sýr.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]