Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jaký tuk do cukroví?

Od: kudrlinka odpovědí: 25 změna:

Recept na rumové koule má obsahovat ztužený tuk, ale není mi jasné který koupit. Jistě existuje více druhů a předpokládám, že máslo tam dát nemůžu. Sice se to nepeče, ale nevím co by to udělalo. Rozlišujete mezi tukem na pečení a na pečení? Obávám se těch tuků na kterých je napsané na smažení/fritování, jako jestli se to vůbec smí jíst. A vím že palmový tuk je strašlivě nezdravý (leda byste ho udělaly zdravější tím, že tam přidáte vitamín D, ha ha), ale tohoto tradičního cukroví se prostě nehodlám vzdát.

Pozn. do tohoto cukroví se dávají rozemleté piškoty (31 dg), dvě hrsti rozem. ořechů, jedna hrst rozdrcených ořechů, 2,5 hrsti nakrájených sultánek, 2 dcl rumu, 60 dg kakaa, cukru bylo myslím 150 dg a pak ten tuk.

 

 

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

"A pak ten tuk". To v tom receptu není napsáno která je to konkrétně značka? Třeba Hera, nebo jiný název. Já bych tam teda dala to máslo. To přece nemůže být horší, než nějaký rostlinný tuk. Jen jsem se tak zběžně koukla na nějaký recept na rumové nepečené koule a hned vyskočil recept s máslem. Já být Vámi, tak si najdu recept, kde je to máslo, než jíst nějaké rostlinné tuky, které mohou být i palmové, tak určitě raději to máslo.

Do cukroví jedině máslo . Ta chut je nenapodobitelná
kudrlinka

Co když se to rozsype nebo bude to moc řidké? Ten ztužený tuk je tužší, tzn. možná dát másla méně a opatrně to tam dávat, aby to nebylo moc řidké.

Řídké to bude tím rumem. V životě jsem neviděla, aby se do jakéhokoliv cukroví dávaly dvě deci rumu Neexperimentujte a najděte si jiný recept. S máslem. Jakýkoliv jiný tuk je u mne umělý hnus. Obzvlášt ztužený tuk je nejhorší.

Nebojte, to se nerozsype určitě. A toho rumu je tam opravdu asi hodně. Pohledejte nějaký jiný recept s máslem, nejenom že to bude zdravější, ale i chutově to bude někde úplně jinde. Ten ztužený tuk je nedobrý, tak leda možná na smažení, nebo se kdysi přidával malý kousek do čokoládové polevy, asi místo kakaového másla, které má ve studeném stavu stejnou konzistenci, ale tenkrát se kakaové máslo tady koupit nedalo. Tak jste možná narazila na nějaký recept z dávné doby, kdy se asi více šetřilo, nebo co.

kudrlinka

Tenhle recept používám už od dětství. V lehce upravené formě. Původně tam bylo hafo cukru. A s rumem je to v pohodě. Musí se jen vědět jak to udělat, aby to těsto mělo správnou hustotu i když tam do toho vpravíte ty dvě deci. Nápověda: čím více do toho dáte rozinek, tím více můžete dát rumu. Dáme to ven, aby to ztuhlo a pak to půjde ukoulet.

Aha, tak co tam teda dáváte za tuk, když to děláte už tolik let. Teda podle toho co jste teď doplnila tak ten recept znáte, tak proto se ptám. Já nepečené cukroví nedělám, jelikož mi to moc nechutná, je to takové moc hutné a nechci tady přes ty svátky zbytečně nakynout . Už jsem starší a už to nevyběhám... Ale já bych teda dala to máslo.

 


3x

Použijte máslo. Všechny ty ztužené tuky jsou náhražky másla, případně sádla. Na chuti je to znát. A vánoční cukroví je přece jen takový malý luxus jednou za rok, tak si ten luxus nekažte nepříliš dobrou náhražkou.

 


2x

Nevím jak a kde, ale u nás blahý paměti máma cokoliv pekla , tak jedině sádlo nebo máslo .

jarinek*

Pečeme doma často, na sladko i na slano, a kombinujeme máslo, sádlo, heru. Každý z tuků má své, takže klidně pokaždé (např. loupáčky) upečeme s jiným tukem. Ale do cukroví, pečeného i nepečeného jedině máslo, kromě sádlových koláčků. Ono třeba do boloňské na špagety jde taky dát kečup, ale je to kekel. Stejně tak rostlinný tuk do cukroví.

 


1x

Používáme Omegu, neřešíme kterou.


doplněno 21.12.22 22:50:

Všichni říkáte fuj nad syrovým ztuženým tukem. Z čeho děláte na vánoce čokoládu? Nevaří se, nepeče a na rozdíl od čokolády dělané z másla je dobrá. Ztužený tuk kupujeme pouze na vánoce.

Ale přece ne každý "dělá" čokoládu!

Tak já dělám čokoládové pralinky z pravé čokolády a ještě musí být minimálně 72 % . Ale já asi vím jakou čokoládu máte na mysli. Když jsem byla malá, tak ji moje babička také dělávala. Rozpustila 100% tuk a do toho se přidávalo kakao a asi i nějaký cukr, to seumíchalo a pak jsme to nalévaly do plechových formiček na cukroví a po ztuhnutí vyklápěly. Nebylo to špatné, ale čokoláda to nebyla. Jenomže tenkrát nic jiného ke koupi nebylo a už je to víc jak 60 let zpátky. A tenkrát byl ten 100% tuk jenom jeden a bylo taková bílá kostka, která neměla vůbec žádnou chut. Ale na tohle se hodila.

cokonocoko

Čokoláda z tuku není čokoláda ale poleva. Taky se mi nelíbí když tam někdo cpe moc tuku.

A každopádně do toho tuku bych šel, ale nesmí se ho tam dát mnoho aby se nevytratila chut.

 

pb®

1x
Dejte máslo, zkusit můžete i sádlo. Letos jsem vyzkoušela upéct pracny ze sádla, aby měl manžel něco na užírání a nejedl druhy na upečení náročné, když pracny jen vyloupnu ze silikonové formy. Máslo jsem kvůli ceně dávat nechtěla. Výsledek vynikající, sádlo nijak na chuti neubralo.

 

etana*

1x

Mám dojem, že se do toho dává ztužený pokrmový tuk kvůli konsistenci, chut žádnou nemá, takže ho někdo v tom cukroví může poznat, to je nesmysl. Pamatuji vánoční cukroví - čokoládu, do toho se taky dával zt.p.tuk a nevím o tom, že by někdo remcal. Ten tuk se samozřejmě jíst může, ne po kostkách, palmový tuk je skutečně "strašlivě nezdravý", ovšem v hotových pokrmech ho jíte prakticky dnes a denně a těch pár kousků cukroví už to nevytrhne. Jak se nyní tyto tuky jmenují nevím, dřív to byly IVA. Omega. Nic zdravého to není, ale co je na rumových koulích podle tohoto receptu zdravého, že? Leda tak ty ořechy a rozinky. Já si tedy na vánoce dám raději právě tohle, mistička tady, talířek tam...

 


1x

Přestože už má tazatelka své rumové koule hotové, ještě se vrátím k problematice vánoční cukroví a ztužený tuk. Ano, do čokolády a možná i jiného cukroví je ztužený tuk základní surovinou. Ale proč vlastně vánoční cukroví pečeme? Někdo proto, aby si jeho nejbližší pochutnali, někdo chce ohromit a chlubí se, kolik napekl druhů a kolik kil. V tom druhém případě je dost pravděpodobné, že se z úsporných důvodů použije náhražka másla.

Sama se rostlinným tukům nebráním, právě z úsporných důvodů už pár týdnu mažu chleba Perlou. Je to úplně jiná chut, ale ten chleba snídám nebo večeřím, tedy zaháním hlad. Vánoční cukroví není na zahnání hladu, je to dobrůtka ke sváteční kávě, proto si zaslouží poctivé máslo.

Hezké svátky s cukrovím povedeným, kupovaným, připáleným, máslovým i jakýmkoli jiným !

 


1x

Ztužený tuk je ta omega nebo něco podobného bílé barvy. Ostatní tuky, které se dávají místo másla se do některých druhů cukroví nehodí, je to pak rozblemcané, kdežto ten tuk to ztuží.

 

nov

1x

Rozinkové kuličky: bez tuku

15 dkg rozinek namočených přes noc v 1 dcl rumu

15 dkg strouhaných ořechů

15 dkg moučkového cukru

15 dkg rozpuštěné čokolády

1 lžíce mléka

Smícháme, uděláme kuličky a obalujeme (kokos, ořechy, kakao). Vyzkoušejte, jsou výborné.

chokochoko

Můžete to aspoň odhadem převést na hrsti. Jen odhadem? Ten recept vypadá zajimavě. Ale asi drahý. A není tam rum. Možno místo mléka dát rum a rozinky taky naložit v rumu? Bez chlastu Vánoce nejsou Vánoce.

nov

Kterýpak chytrolín tu "zezelenal"? Přiznejte se.

 

 


0x

Fuj tuk,jedinně máslo,stejně jako .suzymon.

A co dáváte do vosích hnízd?

jedna vatianta z máslem druhá bez tuku

 

sametka

0x

Rumové koule jsou asi nepečené, tedy si představte, co by jste si namazala na pečivo a bez tepelné úpravy pozřela s chutí. Mně osobně by chutnalo jen máslo a sádlo. Ostatní tuky mi chutnají uměle a nebo jsou tekuté, proto bych je tam nedávala.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]