Nejste přihlášen/a.
Recept na rumové koule má obsahovat ztužený tuk, ale není mi jasné který koupit. Jistě existuje více druhů a předpokládám, že máslo tam dát nemůžu. Sice se to nepeče, ale nevím co by to udělalo. Rozlišujete mezi tukem na pečení a na pečení? Obávám se těch tuků na kterých je napsané na smažení/fritování, jako jestli se to vůbec smí jíst. A vím že palmový tuk je strašlivě nezdravý (leda byste ho udělaly zdravější tím, že tam přidáte vitamín D, ha ha), ale tohoto tradičního cukroví se prostě nehodlám vzdát.
Pozn. do tohoto cukroví se dávají rozemleté piškoty (31 dg), dvě hrsti rozem. ořechů, jedna hrst rozdrcených ořechů, 2,5 hrsti nakrájených sultánek, 2 dcl rumu, 60 dg kakaa, cukru bylo myslím 150 dg a pak ten tuk.
"A pak ten tuk". To v tom receptu není napsáno která je to konkrétně značka? Třeba Hera, nebo jiný název. Já bych tam teda dala to máslo. To přece nemůže být horší, než nějaký rostlinný tuk. Jen jsem se tak zběžně koukla na nějaký recept na rumové nepečené koule a hned vyskočil recept s máslem. Já být Vámi, tak si najdu recept, kde je to máslo, než jíst nějaké rostlinné tuky, které mohou být i palmové, tak určitě raději to máslo.
Co když se to rozsype nebo bude to moc řidké? Ten ztužený tuk je tužší, tzn. možná dát másla méně a opatrně to tam dávat, aby to nebylo moc řidké.
Nebojte, to se nerozsype určitě. A toho rumu je tam opravdu asi hodně. Pohledejte nějaký jiný recept s máslem, nejenom že to bude zdravější, ale i chutově to bude někde úplně jinde. Ten ztužený tuk je nedobrý, tak leda možná na smažení, nebo se kdysi přidával malý kousek do čokoládové polevy, asi místo kakaového másla, které má ve studeném stavu stejnou konzistenci, ale tenkrát se kakaové máslo tady koupit nedalo. Tak jste možná narazila na nějaký recept z dávné doby, kdy se asi více šetřilo, nebo co.
Tenhle recept používám už od dětství. V lehce upravené formě. Původně tam bylo hafo cukru. A s rumem je to v pohodě. Musí se jen vědět jak to udělat, aby to těsto mělo správnou hustotu i když tam do toho vpravíte ty dvě deci. Nápověda: čím více do toho dáte rozinek, tím více můžete dát rumu. Dáme to ven, aby to ztuhlo a pak to půjde ukoulet.
Aha, tak co tam teda dáváte za tuk, když to děláte už tolik let. Teda podle toho co jste teď doplnila tak ten recept znáte, tak proto se ptám. Já nepečené cukroví nedělám, jelikož mi to moc nechutná, je to takové moc hutné a nechci tady přes ty svátky zbytečně nakynout . Už jsem starší a už to nevyběhám... Ale já bych teda dala to máslo.
Pečeme doma často, na sladko i na slano, a kombinujeme máslo, sádlo, heru. Každý z tuků má své, takže klidně pokaždé (např. loupáčky) upečeme s jiným tukem. Ale do cukroví, pečeného i nepečeného jedině máslo, kromě sádlových koláčků. Ono třeba do boloňské na špagety jde taky dát kečup, ale je to kekel. Stejně tak rostlinný tuk do cukroví.
Používáme Omegu, neřešíme kterou.
Všichni říkáte fuj nad syrovým ztuženým tukem. Z čeho děláte na vánoce čokoládu? Nevaří se, nepeče a na rozdíl od čokolády dělané z másla je dobrá. Ztužený tuk kupujeme pouze na vánoce.
Tak já dělám čokoládové pralinky z pravé čokolády a ještě musí být minimálně 72 % . Ale já asi vím jakou čokoládu máte na mysli. Když jsem byla malá, tak ji moje babička také dělávala. Rozpustila 100% tuk a do toho se přidávalo kakao a asi i nějaký cukr, to seumíchalo a pak jsme to nalévaly do plechových formiček na cukroví a po ztuhnutí vyklápěly. Nebylo to špatné, ale čokoláda to nebyla. Jenomže tenkrát nic jiného ke koupi nebylo a už je to víc jak 60 let zpátky. A tenkrát byl ten 100% tuk jenom jeden a bylo taková bílá kostka, která neměla vůbec žádnou chut. Ale na tohle se hodila.
Mám dojem, že se do toho dává ztužený pokrmový tuk kvůli konsistenci, chut žádnou nemá, takže ho někdo v tom cukroví může poznat, to je nesmysl. Pamatuji vánoční cukroví - čokoládu, do toho se taky dával zt.p.tuk a nevím o tom, že by někdo remcal. Ten tuk se samozřejmě jíst může, ne po kostkách, palmový tuk je skutečně "strašlivě nezdravý", ovšem v hotových pokrmech ho jíte prakticky dnes a denně a těch pár kousků cukroví už to nevytrhne. Jak se nyní tyto tuky jmenují nevím, dřív to byly IVA. Omega. Nic zdravého to není, ale co je na rumových koulích podle tohoto receptu zdravého, že? Leda tak ty ořechy a rozinky. Já si tedy na vánoce dám raději právě tohle, mistička tady, talířek tam...
Přestože už má tazatelka své rumové koule hotové, ještě se vrátím k problematice vánoční cukroví a ztužený tuk. Ano, do čokolády a možná i jiného cukroví je ztužený tuk základní surovinou. Ale proč vlastně vánoční cukroví pečeme? Někdo proto, aby si jeho nejbližší pochutnali, někdo chce ohromit a chlubí se, kolik napekl druhů a kolik kil. V tom druhém případě je dost pravděpodobné, že se z úsporných důvodů použije náhražka másla.
Sama se rostlinným tukům nebráním, právě z úsporných důvodů už pár týdnu mažu chleba Perlou. Je to úplně jiná chut, ale ten chleba snídám nebo večeřím, tedy zaháním hlad. Vánoční cukroví není na zahnání hladu, je to dobrůtka ke sváteční kávě, proto si zaslouží poctivé máslo.
Hezké svátky s cukrovím povedeným, kupovaným, připáleným, máslovým i jakýmkoli jiným !
Ztužený tuk je ta omega nebo něco podobného bílé barvy. Ostatní tuky, které se dávají místo másla se do některých druhů cukroví nehodí, je to pak rozblemcané, kdežto ten tuk to ztuží.
Rozinkové kuličky: bez tuku
15 dkg rozinek namočených přes noc v 1 dcl rumu
15 dkg strouhaných ořechů
15 dkg moučkového cukru
15 dkg rozpuštěné čokolády
1 lžíce mléka
Smícháme, uděláme kuličky a obalujeme (kokos, ořechy, kakao). Vyzkoušejte, jsou výborné.
Můžete to aspoň odhadem převést na hrsti. Jen odhadem? Ten recept vypadá zajimavě. Ale asi drahý. A není tam rum. Možno místo mléka dát rum a rozinky taky naložit v rumu? Bez chlastu Vánoce nejsou Vánoce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.