Nejste přihlášen/a.
Mám med od včelaře, za čas zbělal a ztuhnul. Nedaří se mi ho ve vlažné vodě cca 40 st. dokonale rozpustit. Stále v něm jsou krystalky jako cukru a brzy znovu ztuhne. V čem je chyba. Dříve jsem jiný med bez problémů dokonale rozpustil.
Zkuste pročíst zkušenosti Jirky Hejska
Přistupujte k rozpouštění medu co nejšetrněji. Sledujte teplotu, ve které med rozpouštíte. Med je třeba vystavovat tepelnému zdroji pouze po dobu, která je nezbytná. V případě, že med nemá hrubé krystaly, zvažte ponechání medu ve zkrystalizovaném stavu.
Po jaké době med zkrystalizuje, hraje roli několik okolností. Mezi nejvýznamnější patří druh medu, kdy obecně medy květové podléhají krystalizaci rychleji než medy medovicové. Dalším vlivem na dobu krystalizace hraje skladování medů především teplota prostředí uskladněných nádob s medem. Tak nebo tak ke krystalizace postupem času dochází, jedná se o nevyhnutelnou záležitost u většiny druhů medu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.