Nejste přihlášen/a.
Proč právě v prosinci? Čím je prosinec významný? Je to měsíc jako každý jiný. Protože je to v zimě, je dobré dbát na přísun vitamínů, aby člověk přečkal zimu ve zdraví. Jinak si člověk může dopřát vše, co má rád, vše co má doma a vše, na co mu peníze stačí.
Dala jsem si do mrazáku 4 bažanty, budeme mít s dcerou napůl kance. Je objednaný. Dcera mi nabízela půlku krůty, ale tu už jsem odmítla, jsme dva a už by se mi to nikam nevešlo.
Na Vánoce se těším moc na kapříka. Manžel ho nechce, i když jej dřív jídal.Prý ty kosti. Tak bude mít kuřecí řízek. Jinak je prosinec měsíc, jako každý jiný.
Dříve se na Vánoce dělala směs sušeného ovoce /muzika/, toč, bác, nebo houbový kuba. Kromě toho kuby je vše ostatní už asi zapomenuté.
Dejte si to, na co máte chut a na co Vám bude peněženka stačit. I za málo peněz se dá vykouzlit chutné jídlo. Jaga.
Navíc prosinec /správněji PRASINEC/, mi připomíná kdysi báječné zabíjačky u manželových rodičů. Prdelačka, prejt, kroupy, tlačenka, jitrničky, jelítka...a tak dále...Uměla jsem špejlovat, otočit a vyprat střeva, uměla jsem do mísy chytat a rukou míchat krev z pašíka. To nikdo nechtěl dělat. Jen nabíjet rukou jitrničky do střev mi nešlo.
Zabíjelo se ponejvíc v prosinci, aby bylo dost jídla na Vánoce. Bohužel, všechno to už odnesl čas a zbyly jen vzpomínky. Škoda.
V listopadu, prosinci i v lednu připravuji často bramborová jídla a bramborové přílohy. Mám část brambor svých, část od soukromníka a chci je spotřebovat dříve, než začnou klíčit, nebo dokonce hnít (to se ještě nestalo, ale může se stát ). Až dojdou, přijde řada na rýži a těstoviny.
A vanilkové rohlíčky musí být!
No já nvm, ale asi udělám vlašskej salát. Tak pět kilíčko. Na netu běhá nějaký "úžasný"recept na pravý socialistický vlašák - ale pozor na to, je přesolenej. Dělám to podle té "zaručené"receptury, ale dávám jen poloviční množství soli!
Já bych řek, že tenhle. Autorka tam v komentu píše, že se solí opatrně. Množství je na 1 kg salátu, tak soli jen asi 5 gr. - on to totiž hodně osolí ten šunkový salám.
poradna nějak mrší odkazy
Díky, pane Svačinko. Na totalitní vlašák často vzpomínám s nostalgií. To byla lahůdka. Kecnutý do papíru, k tomu rohlík. Nebo dva. Nejlepší svačina.
Dnes když koupím jakýkoliv salát, pochoutkový, pařížský, vlašský, je to takové divné, řídké, tekuté, bez barvy, bez chutě a bez zápachu. Ta chut je moc divná, taková nijaká, cítím z toho jakoby něco umělého. Fujtajbl. Navíc samý hrách, velice tvrdý a nějaké hodně tvrdé neuvařené bledé čtverečky. Okurka, cuketa? Čert ví.
Váš salát udělám, co nejdřív. Už se těším a děkuji za nápad. Jaga.
@babkajaga Myslím, že tie bledé štvorčeky by mohla byt kvaka, po česky tuším tuřín, pri mojej snahe nájst v obchodoch nejaký chutný šalátik, ktorý by vyhovoval mojím chutovým bunkám, som ju tam v zložení často nachádzala To len tak mimochodom ma napadlo
Děkuji za tu kvaku, dobré to ale nebylo ani trochu.
Jinak ještě dotaz, salát chci dneska udělat. V receptu mi ale chybí CIBULE NADROBNO, ta se opravdu nedává? Nebo na ni zapomněli? Dík, Jaga.
@babajaga: cibuli nikdy!
Zkvasí to celej salát - cibule je důvod, proč lidi saláty druhý den vyhazují nebo je jim blbě
Tak jsem si přečetla co zavinilo "zánik vlašáku u nás" a hodně by mne zajímalo, jestli se tady najde někdo, kdo mi vysvětlí, jak je možná taková devastace osvědčeného, dobrého a celkem nenáročného receptu, podle kterého ho uměli vyrobit už za komunistů, když teda jde o domácí recepturu, žádný ten zlý západní kapitalista v tom nemá prsty a neposílá do Čech úmyslně ošizený "vlašák". Ten hnus se přece vyrábí u nás a vyrábí ho český kapitalista a pořád se tady vykřikuje, nakupujte hezky česky a přitom tady čeští výrobci šidí a podvádí tak, že už se u nás vyrobené potraviny snad už ani nedají jíst bez obav, aby z toho člověk neonemocněl. A pořád je tady spousta lidí, kteří věří těm bludům o tom, ja za špatnou kvalitu potravin můžou západní výrobci.
"Co bylo příčinou zániku vlašáku v Čechách? Přestaly být závazné československé státní normy pro studenou kuchyni, podle kterých se za socíku vlašák musel připravovat na celém území ČSSR. Zásadní chutovou změnu způsobila záměna původního šunkového salámu za tak zvaný salám výrobní (chut strašná, složení snad ani nechtějme znát). Další ránu vlašák dostal, když se místo poctivé majonézy připravené z oleje a vajec (rovněž podle ČSN) začaly do vlašáku dávat hmoty plné levných emulgátů a škrobů (slizkost), chutových přísad a konzervantů (žloutky a olej v nich jsou "pouhou ingrediencí"). Používání cuket místo okurek a konzervovaných vařených brambor zkázu dovršilo."
Takže tohle přece nezpůsobil žádný Neměc, ani Polák! Recepturu změnili čeští výrobci, aby si co nejvíc nahrabali a já že mám nakupovat "hezky česky"?
U nás to není otázka inspirace, ale jelikož začínají odcházet cukety ve sklepě, tak se je snažíme co nejlépe využít - smaženou, dávám je do bramboráků napůl s brambory, přidávám to, kam se dá, taky děláme takovou směs se sýrem a uzeninou, namaže se to na chleba a zapeče v troubě. To je fakt nejlepší jen s cuketou.
V prosinci vaříme doma nejvíc polévky všeho druhu a zapečená jídla. Oboje se dá jíst s drobnými obměnami dva dny a tak nemusíme denně v době po příchodu z práce vařit, venku je tma a inklinujeme spíš k odpočinku. Takže od vývarů přes luštěninové po zelňačky a bramboračky, zapečené cokoli s čímkoli. A docela často jídla třeba s kroupami (kuba a tak), nudle. Prostě jídla, co i podle čínské kuchyně "zahřívají". Letos se to bude obzvlášt hodit.
Můj život se netočí kolem jídla. Tak to měla manželova babička. Ta jen co otevřela ráno oči, už myslela jen na žrádlo a na to co uvaří a sáhodlouze o tom vyprávěla. Dnes si dám tohle, zítra tamto... Nejhorší byly vánoce. No a taky na tu svojí nenažranost dojela. Celý život extrémně obézní, poslední čtvrtstoletí svého života díky tomu nepohyblivá na invalidním vozíku. Přemýšlet v listopadu o tom, co uvařím v prosinci? Je dopoledne a já nevím ani co budu vařit dnes k večeři. Jíme proto, abychom žili, nežijeme proto, abychom jedli.
Jak to čtu, tak si připadám podivně. Jsem asi divná. Nikdy jsem se neměla tak dobře, jako v dnešní době. Jsem sama, takže si koupím na co mám chut. Ne moc, abych se nemusela nutit dojíst to. Klidně si řeknu prodavačce o 10 deka, ale raději méně, než více. Občas řeknu, at mi neříká cenu a nedává mi lístek. Nechci to vědět, nechci si kazit chut. A tím, že si v průběhu roku koupím na co mám chut, nemám potřebu nakupovat a vařit nějaké mimořádnosti a pak lkát nad svou váhou. Nejen že vím, ale je mi naprosto jasné, že štěstí není v plném břiše, případně v trávících potížích, ale ve vztazích nejbližších. Hrozně nerada bych, aby to zaznělo jako agitka, ale mám to tak.
S prominutím, vážně to tak krapet zní. Tazatel se ptal na inspiraci, podle tohoto má nejspíš seknout s vařením a jít se mazlit s manželem/manželkou. I tím se dá strávit prosinec, ale občas něco do žaludku stejně budou potřebovat.
Etano, já vás asi hodně irituji. Piju vám krev hodně? Není problém. Kde uvidíte Dorku na avatáru, tak to celé přeskočte. Nechci být za hašteřivou babku a ospravedlňovat svůj názor. Raďte tazatelům a mě si nevšímejte. Prosííím!
Babko, oukej, i když nemám pocit, že píšu něco proti vám, co by vás mělo za normálních okolností vybudit k takové reakci, navíc psané ještě s omluvou v prvních slovech...ale jak chcete. Rozhodně mě neiritujete, ale netušila jsem, že nesnesete jinou reakci než bezvýhradný souhlas. Tak se omlouvám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.