Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
Jsem začínající "kuchař samouk" a zajima me co se mysli pojmem - podlít maso.
Cim se to dela, proc se to dela, kdy se to dela.
Vaření je pro me bohuzel velka neznámá.
Pokud znate jeste nejake základní pravidla pri pripave masa, tak budu rad
Diky
Maso se zpočátku podlévá horkou vodou. Nikdy ne studenou, proces pečení by se zastavil. Maso osolím, okořením, dám na pekáček. Podle toho, jak je tučné, přidám kousek sádla. K bůčku ne, vyškvaří se samo, ke karé nebo kýtě ano, to jsou masa sušší, je potřeba je trochu podmastit.
Maso nechám péct na vyšší teplotu. Když se udělá na pekáči hnědá vrstvička /pozor, ne černá! /, trošku maso podliju horkou vodou, uvolním opatrně ty "naškvařeninky" a peču na nižší stupeň. Možno i zakryté víkem. Podlévání mohu opakovat, raději menším množstvím vody na několikrát, než tam chrstnout litr najednou! Maso potom průběžně kontroluji a pokud se mi zdá, že už mám štávy dost, přestanu přilévat vodu, ale občas maso obrátím a přeliji už jen tou vypečenou štávou, aby se nevysoušelo.
Možná si vzpomínáte na jeden český film, zaboha si nemohu vzpomenout, který to byl. Tam Zuzana Bydžovská, jako dorůstající dcera, dostala od matky za úkol, aby v troubě obracela pečeni. Tak ji obracela a to tím způsobem, že vytáhla ven celý pekáč a otočila ho. A přitom si brumlala,: To je divný, proč se vlastně má ten pekáč otáčet? Jaký to má význam? Jaga.
Základem dobré omáčky je častné podlévání masa na cibulce, ale malým množstvým vody a mezi podlitím nechat řádně vysmahnout, avšak hlídat, aby se nepřipálilo.
Když peču maso, tak mám po ruce hrnek vody - nejlépe horké- a když se štáva vypekla, aby se to nepřipálilo, jak ho podleju a dopeču. Stejně tak na pánvi. Plátky masa mám osolené, okořeněné a obalené v hladké mouce. Z obou stran je docela zprudka opeču na sádle, aby se zatáhly na mase póry a zůstalo štavnaté, pak maso podleju horkým vývarem, nebo vodou, vínem, pivem, štávou z ananas.kompotu i s kousky ananasu /to já ráda - krůtí nebo kuřecí prsní plátky/ ... a podusím / pomaleji pod poklicí/ do měkka. Ta mouka tam zahustí trochu tu štávu. Může se to vylepšit lžicí másla...
Dobré rady máte. Vůbec se nebojte, žádnou škodu stejně neuděláte. Vůbec se s ničím v kuchyni neděste. Nepovede se, za stálého míchání vlejte do hajzlíku, se slovy: "Patří ti to!" Taková fatální škoda to zas není, aby se jedna trápila. I zkušené kuchařce se stane. No a? Všechny dobré rady shrnu: Maso nesmí ani plavat, ani se péci nasucho a pálit se. Je rozdíl mezi pečením a dušením. Jedna z mých tchýní maso pekla cca 45 minut na 180°C přiklopené a pak odklopila a dopekla do barvy. Dělávám to také tak. Maso, drůbež, sekanou, plněné papriky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.