Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Co dělám špatně,když vývar z kosti má mléčnou barvu a ne průsvitnou.Děkuji.
Udělat dobrý a ještě k tomu čirý vývar je opravdu umění. Doufám, že máte na mysli vývar z hovězích kostí. Z jiných čirý vývar neuděláte. Ale já to nijak neřeším. Podle toho, jaký se povede vývar, takovou zvolím zavářku. Také bych přidala ke kolegyním radu, dolévat vývar pouze vařící vodou. Podle mne nejlepší vývar uděláte z masa - potom by to mohlo být tutové. Ale záleží samozřejmě i na mase, tak si s tím netrapte. Zkuste to z masa a vařené maso můžete použít na křenovou, rajskou a pod. A nebo i ponechat v polévce nakrájené na kostky. Chybu ani nemá dobré vařené maso s křenem nebo hořčicí a chlebem. No a zde je ještě návod jak na to:
Na drobné kousky rozsekané kosti omyjeme, vložíme do hrnce nebo varného kotle, zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme do varu. Zmírníme příkon tepla a vaříme velmi zvolna nejméně 3 hodiny. Po prvém zavaření se na povrchu usadí šedá pěna (sražené bílkoviny), kterou nesbíráme. Pomalým varem se bílkoviny rozptýlí v nepatrné částečky, které již vývar nezkalí. Během vaření můžeme vývar dolévat vařící vodou, abychom udrželi stanovené množství vývaru. Vařené kosti scedíme a vývar můžeme podávat.
A ještě se doporučuje čistit vývar bílkem. Já jsem to nezkoušela - jak už jsem psala, neřeším to. Do kalného vývaru udělám kapání (vejce, hladká mouka) pěkně vidličkou rozmíchat a pomalu lít do vývaru - udělají se hezké nudličky. Těstíčko musí být o něco hustší než na palačinky - jinak se dělají takové obláčky. No a do čirého nejraději zavářím domácí nudle nebo strouhání. Důležité pro mne je, aby byl vývar voňavý a dobrý i bez spousty ochucovadel.
A kupované nudle ten vývar nejen zakalí, ale i zkazí! I když musím uznat, že kvalita se o hodně zlepšila. Jednou jsem chtěla mé rozmazlené strávníky obalamutit a koupila jsem "Babiččiny nudle", ale stejně to poznali. Já když udělám nudle, tak když jsou suché a ukládám je, tak je protřepu v jemném cedníku, abych z nich dostala veškerou mouku. Potom už není třeba se bát a je možné je zavařit přímo do polévky.
kosti, celá neloupaná cibule, kořenová zelenina, kousek libečku, 5 kuliček nového koření, sůl, vařit se má táhnutím asi 1,5h, já vařim v tlakovém hrnci 30min.pak vývar zcedím a přidám domácí játrové knedlíčky -játra pomletá, vejce, sůl, pepř, česnek, majoránka a trocha strouhanky a vaječné nudle výrobce Mária Hronková ze Slovenska(koupím u nás v Brně v zelenině 250gr za 24kč).Sekanou petrželovou nat, případne dochutím vegetou ale nebývá to třeba. Strávnici si pomlaskávají.
Ahoj papene, na to je těžké odpovědět. Jak píše Liduš, možná, že se vývar vařil na plné pecky - to musí jenom probublávat. Když jsem ještě krátce po mateřské šéfovala v "závodce" :D, tak byl v pernamenci neustále obrovský hrnec s kostmi - ano s celou cibulí, nové koření a pepř. První vývar šel do nabídky jako nudlovka nebo s jinou zavářkou, vařilo se podruhé a to už byly z toho polévky zahuštěné. Ani z masa není vždy stejný výsledek, však to znáš sama. Já osobně bych pro skutečně čirý vývar raději použila kousek masa, jak už jsem psala. Ale ani v tomto případě nemusí být výsledek zaručen. Hezký den!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.