Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak uvařit perfektně rýži v remosce

Od: begi25® odpovědí: 25 změna:

Dobrý den dámy, a pánove.Sem duchodce a kupuji si rýži Parbolet 4 sáčky.Vařím je 20.25 minut.Mám doma nejnovější remosku a tak by mně zajímalo jak uvařit rýži v remosce.Prosil bych návod a jake ingrediece a jak dlouho vařit.Každý recept od vás vyskoušim,a vyberu si co je podle mé chuti nejlepší.Budu taky moc vděčny jak uvařit zeleninu nebo rybu.

 

 

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


7x

Rýži dusím v kastrole, ale nevidím důvod, proč by to nešlo v remosce.

Na dno rozpálit trochu oleje, v něm dozlatova osmahnout nadrobno nakrájenou cibulku. Naměřit hrnek rýže, neproplachuji, hodím na cibuli, promíchám vařečkou, nechám "zesklovatět"- zrnka jakoby na povrchu zprůsvitní. Zaleju dvěma hrnky studené vody, přiměřeně osolím, lze přidat hřebíčky a citrónovou kůru kvůli vůni. Přiklopím, přivedu k varu, ztlumím teplotu a na slabém plameni dusím 20 minut. Tak po 17 minutách ochutnám pár zrnek, někdy už stačí vypnout hořák a nechat dojít pod poklicí. Sundám poklici, vyhodím hřebíčky a kůru, rýži zlehka promíchám a podávám.

Kdybych chtěla dusit rýži v remosce, volila bych nejspíš stejný postup.

Princip je jeden díl rýže a dva díly vody, někdo dává na 1 díl rýže 1,5 dílu vody a je spokojený. Já jsem 40 let zvyklá takto. Kdysi jsem kupovala dlouhozrnnou rýži, líbilo se mi, že se neslepila, ale posledních pár let jsem objevila kulatozrnnou rýži LAGRIS a jinou nekupuji. Je sypká a zároveň vláčná.

03.11.22 16:02
Pro mě opravdu inspirativní příprava rýže kterou určitě vyzkouším. Jinak vaší konkrétní rýži neznám, ale doporučuji vyzkoušet basmati nebo jasminovou rýži.
rv®
To je rýže po česku, z té se mi zvedá kufr. Už jen slyším sypká a parboiled, tak mám husí kůži. Já jedině rýži jak ji jedí v Indii, Asii atd a hlavně jejích rýží. Ne kulatozrnnou parboiled. Ale tím nijak váš recept nehaním, proti gustu žádný dišputát. Rodiče jí dělají podobně. Je to jen můj osobní názor na sypkou rýží ala Uncle Bens nebo parboiled Vitana.
inspa*

Tak tak, a hlavně proč kupovat tu v sáčcích jak píše tazatel. Koupí normálně lepší a levněji klasickou sypanou.

sony*
Inzinirka- mám dotaz : proč rýži neproplachnete?
To vážně - odsypete ji ze sáčku a vaříte ji bez očištění?

@sony neproplachuji, kdysi jsem to dělala, ale pak nějak bylo na všechno míň času. A stávalo se mi, že jsem rýži nevypláchla a hodila ji do hrnce rovnou, až jsem to přestala dělat úplně. Zatím jsme to vždycky přežili.

sony*
K té neproplachnuté rýži - ono nejde pouze o hygienu, i když je prvořadé zbavit rýži prachu a jiných nečistot. Gastronomicky : škrob co rýže obsahuje,se má mnutim zrnek ve vodě odstraňovat a proplachovat v několika vodách. Poslední lázeň má být spařovací,vařící vodou prolit.

@sony mohu to vyzkoušet, teď už vařím spíš proto, že mě to baví, takže jsem zvědavá na rozdíl. Díky za vysvětlení.

 

 


3x
Remoska je nesmysl, stejně jako ty ultradrahé sáčky. Já začal ryži vařit podobně jako těstoviny. Vaří se na malém stupni, pak scedí...

libor,

taky jí vařím jak brambory. Poradil mi to jeden vietnamčík a od té doby to nedělám jinak. To věčné odměřování a hlídání, aby se v troubě nepřipekla, už je dávnou minulostí.

Taky tak rýži vařím léta. Poradil mi to jeden vietnamčík a odměřování a hlídání je dávnou minulostí.

Rýže v remosce je největší nesmysl. Mám remosku taky, užiju jí na všechno, ale rýže opravdu ne.

etana*

vietnamčík poradil čechůňovi? To byl hodnej.

Etana,

nechápu vaší jedovatost, ale vy holt to máte v sobě. Za čechůna jsem se nikdy nepovažovala a ani teď to tak není. To možná vy.

Já vždy češka.

Etano, že ty jsi taky štír
etana*

Bobo, vy to fakt nevidíte? Sama jste háklivá na název své národnosti (nejsem čechůň, jsem Češka) a též vy sama napíšete "vietnamčík". Ano, jsem jaká jsem...například zrovna toto mi připadá jako ohavné chování, povyšovat se, notabene když nemáte vůbec žádné takové právo.

 

car

1x

Ja kdyz mam cas tak ryzi uvedu do varu a hned odstavim hrnec a prikreju hrnec uterkama a rejze za hodinu dojde sama... => uspora energie pro duchodce. Musi tam byt dost vody.

vim ze exisstuje neco jako ryzovar. Ale v remosce to slysim poprve tam je asimproblem ze teplo jde zhora, nedava mi to smysl. Snad jen jako nouzovka pokud nemuzete ohrivat odspoda? Anebo je tam jina vyhoda?

Tip: Naučil jsem se třeba vařit brambory v mikrovlnce ve skle, pak to má takovou plnější chut, prostě nic se nevylouhuje ven jako ve vodě a v páře, všechno zůstane uvnitŕ brambor

Myslím si, že u remosky (zvlášt u té staré hliníkové) jde teplo ze všech stran, protože nádoba se soustavně ohřívá od zdroje v poklici.

liska5

I nová je hliníková, jenom potažená...Ale ode dna to bude pomalejší.

 


0x
Povazuji to za zbytecne.

 

liska

0x

V remosce to bude zdlouhavé a neekonomické! V kastolu ji mám za 25 min určitě - podle množství. Remoska, než se rozehřeje, to trvá. To pak raději v troubě, když je to ale pro více lidí. Tam je ohřev zespoda i z vrchu, ale stejně se tam dělá pod poklicí.

Já rýži propláchnu v kastrolu, přidám vodu 1.5 - 2 cm nad hladinu rýže, osolím, a vařím prudce a míchám. Až voda zmizí a je to jako kaše, pak stáhnu plamen na minimum a nechám pod poklicí 12 minut. Poklici nezvedat, raději po vypnutí nechat dál pod poklicí do podávání...Sáčkové nepoužívám, mně chutná sypaná, nejlépe italská, třeba i kulatozrnná. Ty parabolické se vaří déle. Často místo rýže dělám bulgur. I rizoto je s ním chutnější.

liska5

Koukám, že jsem zapomněla v nicku 5...

 


0x

A co termoska, už jste někdo zkoušel?


 


0x
Dělám to jak inzinyrka, jen na pánvi. Nebo jednoduše zaliju vodou 1:2 a pomalu dusim. Až se voda odpaří, vypnu a nechám dojít. Cibulku jen nakrajim a podusi se s rýží. Někdy dávám koření kuchárek, místo soli.

 


0x

Já mám zkušenosti se sypanou rýží. Rizoto, to naše, ne japonské, dělávám v remosce běžně. Ale v sáčcích, to vůbec netuším, nepoužívám je. Vaření vím, že asi lze, ale také jsem nevyzkoušela. Já bych to vyzkoušela a rýži bych vysypala. Tož, když se nepovede, veliká škoda nebude. Bych rýži odměřila, nalila stejně vody a zkontrolovala, cca po 5ti minutách, jestli ještě nepotřebuje vodu. Když tak o tom přemýšlím, mohlo by to fungovat se sáčkem a s vodou, která sáček zaplaví celý. Ale protože je remoska řiroká, té vody by muselo být hodně a bylo by to energeticky náročné.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]