Nejste přihlášen/a.
Zdravím dámy pekařky,
vyklepala jsem poslední ořechy z loňska a tudíž potřebovala bych další recepty na jejich zpracování.Bábovku ořechovou a roládu dělám,ale kde je jich více,at se toho zbavím,kde to pomalu,všude jen 100g ap.Díky za tipy.
Já miluju rohlíčky plněný mletýma ořechama. Ale jsem líná péct, takže si kupuju za 25,- kus i když vím, že za tu cenu bych jich s vlastníma ořechama měla aspoň 10.
Já bych znásobila tento recept (tohle je 2x placka jako talíř, kdyby se to znásobilo 3x, tak máte cca 2x celý plech):
rozemlít vlašské ořechy 100 g
4 vejce
oddělit žloutky a bílky
bílky vyšlehat
nalít k ořechům a promíchat
dát na plech jako dva korpusy
péct 20 min
žloutky povařit s jogurtem a sirupem
dát placku, náplň, placku, náplň
S velkým úspěchem dělávám ořechy v karamelu a skořici.
Do litinového kastrolu dám cca 1 cm vody, přisypu krystalový cukr a vyloupané vlašské ořechy, přidám lžičku skořice. Množství bohužel nevím, udělala jsem to poprvé jen podle seznamu ingrediencí bez udaného množství, ale není třeba se toho bát, prostě přiměřeně. Začnu vařit a pomalu promíchávat. Cukr se rozpustí a po čase, když se voda odpaří, vznikne karamel. Stále míchám, vše je hotové v okamžiku, když hmota obalí ořechy a "zmechovatí", začne se přesypávat nasucho a chrastit. Udělá to takový mechový povlak na stěnách kastrolu. V té chvíli vysypu na porcelánový tác a nechám vychladnout. Balím do celofánových pytlíků jako malé dárečky a na různé větší sešlosti to vařím po půl kilech, vždycky se to sní. Vařím to naněkolikrát, max. po 20 dkg ořechů, protože velké množství by nebylo k umíchání. Je lepší širší kastrol než vyšší hrnec.
Chutná to jako ty podobné věci prodávané na poutích, je to hrozně dobré.
Zajímavá odpověď z důvodu,že alergii na ořechy, snad ji máme téměř všichni,jedni to nepozorují,pro jiné jsou tabu.Ořechy se mají spotřebovat přeci do dalších.Nevím sice, kolik se jich tam letos na jednom jediném stromě urodí a jestli vůbec.Pokud nebudou nevadí,stejně se to musí sušit v troubě=energie a to vyklepávání !
Budu vám odporovat. Když ořechy necháte na vzduchu, třeba v sítce, ve skořápkách, můžete je takhle uchovat snad i 2 roky. Nějaké sušení v troubě je nesmyslné. Lépe je, až jsou úplně suché, vyloupat a zavařit, nemáte-li v mrazáku dost místa. Několik let mám vyzkoušeny malé skleničky od tatarek nebo jogurtů. Naplnit suchými jádry, zavíčkovat, jen tak nasucho a zavařit. Na 80°C cca 20 minut a pak obrátit, do vychladnutí, dnem nahoru. V té malé skleničce je tak akorát na jednu, dvě dávky. Až se Vánoce zeptají. . .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.