Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co upéct z hodně ořechů

Od: nora* odpovědí: 10 změna:

Zdravím dámy pekařky,

vyklepala jsem poslední ořechy z loňska a tudíž potřebovala bych další recepty na jejich zpracování.Bábovku ořechovou a roládu dělám,ale kde je jich více,at se toho zbavím,kde to pomalu,všude jen 100g ap.Díky za tipy.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Já mám ještě z loňska jádra ořechů v krabičce na mrazáku. Kolik potřebuji, tolik uberu. A když mám chut naberu hrstku a mlsám, i když jádra všech ořechů mám zakázaná. A také nudle, místo máku, tak ořechy miluji. Proč se jich chcete zbavit? Na mrazu ještě vydrží.

 


3x

Já miluju rohlíčky plněný mletýma ořechama. Ale jsem líná péct, takže si kupuju za 25,- kus i když vím, že za tu cenu bych jich s vlastníma ořechama měla aspoň 10.

 


2x

Já bych znásobila tento recept (tohle je 2x placka jako talíř, kdyby se to znásobilo 3x, tak máte cca 2x celý plech):

rozemlít vlašské ořechy 100 g

4 vejce

oddělit žloutky a bílky

bílky vyšlehat

nalít k ořechům a promíchat

dát na plech jako dva korpusy

péct 20 min

žloutky povařit s jogurtem a sirupem

dát placku, náplň, placku, náplň

 

nov

2x

Máte na výběr: nejrecept.cz/...

Stejně se vám ořechové brzy "přejí", můžete jich část rozdat.

 


2x

S velkým úspěchem dělávám ořechy v karamelu a skořici.

Do litinového kastrolu dám cca 1 cm vody, přisypu krystalový cukr a vyloupané vlašské ořechy, přidám lžičku skořice. Množství bohužel nevím, udělala jsem to poprvé jen podle seznamu ingrediencí bez udaného množství, ale není třeba se toho bát, prostě přiměřeně. Začnu vařit a pomalu promíchávat. Cukr se rozpustí a po čase, když se voda odpaří, vznikne karamel. Stále míchám, vše je hotové v okamžiku, když hmota obalí ořechy a "zmechovatí", začne se přesypávat nasucho a chrastit. Udělá to takový mechový povlak na stěnách kastrolu. V té chvíli vysypu na porcelánový tác a nechám vychladnout. Balím do celofánových pytlíků jako malé dárečky a na různé větší sešlosti to vařím po půl kilech, vždycky se to sní. Vařím to naněkolikrát, max. po 20 dkg ořechů, protože velké množství by nebylo k umíchání. Je lepší širší kastrol než vyšší hrnec.

Chutná to jako ty podobné věci prodávané na poutích, je to hrozně dobré.

 

nora*

Moc pracné a 10dkg ořechů je málo,i když znásobit dávky je mnoho na konzumování,kdo to bude jíst :-/

 

nora*

Zajímavá odpověď z důvodu,že alergii na ořechy, snad ji máme téměř všichni,jedni to nepozorují,pro jiné jsou tabu.Ořechy se mají spotřebovat přeci do dalších.Nevím sice, kolik se jich tam letos na jednom jediném stromě urodí a jestli vůbec.Pokud nebudou nevadí,stejně se to musí sušit v troubě=energie a to vyklepávání !

Budu vám odporovat. Když ořechy necháte na vzduchu, třeba v sítce, ve skořápkách, můžete je takhle uchovat snad i 2 roky. Nějaké sušení v troubě je nesmyslné. Lépe je, až jsou úplně suché, vyloupat a zavařit, nemáte-li v mrazáku dost místa. Několik let mám vyzkoušeny malé skleničky od tatarek nebo jogurtů. Naplnit suchými jádry, zavíčkovat, jen tak nasucho a zavařit. Na 80°C cca 20 minut a pak obrátit, do vychladnutí, dnem nahoru. V té malé skleničce je tak akorát na jednu, dvě dávky. Až se Vánoce zeptají. . .

Ba ne, cukráři mají raději ořechy loňské. Taky mě to překvapilo.

 


0x

Bratislavské rohlíčky.

Tam do náplně se jich namletých vejde.

Osobně vyzkoušeno a nejednou.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]