Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nehoustnoucí marmeláda z domácí pekárny

Od: nisla® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den všem,

jsem naprostým laikem ve vaření marmelády. A vzhledem k tomu, že vlastním domácí pekárnu a programem "marmeláda", tak jsem si řekla, že to zkusím. Recepty vypadaly jednoduše. Ale výsledek byl velmi bídný. Meruňková vypadá dobře, ale je dost tekutá. Jahodová teče taktéž a vypadá časem strašně, hnusná divně šedá, ale chutově dobrá. Z červeného rybízu taktéž velmi tekutá. Ostatní pokusy dopadaly více méně stejně. Prostě všechno ovoce, co jsem zkoušela je tak tekuté, že na chlebu by se neudrželo. O natření na cukroví nelze vůbec mluvit. Dávala jsem poměr 1 kg ovoce, 1 kg cukru (i víc) a gelfix. Zkoušela jsem želírovací cukr, gelfix 1.1, 2.1 i 3.1. Jeden sáček na kilo, dva sáčky na kilo (2:1) a nic, prostě nehoustne a nehoustne. Program v pekárně je dost dlouhý (hodinu +), i jsem zkusila přidat, ale bez výsledku. Kde dělám chybu? Vložím ovoce s cukrem a hned i gelfix. Mám to dávat nějak postupně? Ovoce jsem měla rozmačkané i rozmixované, cukr krystal nebo krupici. Poraďte jak to děláte vy?

Děkuji

Nisla

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x
Osobně dělám marmeládu tak , že dám ovoce do hrnce a kapku vody na dno . Poté , jak to začne vařit , to celé rozmixuju a poté přidám gelfix , který smíchám se dvěma lžícemi cukru. Vařím minutu a poté přidám cukr (dle chuti) . Marmeládu dlouho nevařím a vždy mi krásně zhoustne. Přeji mnoho zdaru
Mario
liska5

Přesně tak. Docela krátce to trvá.

 

lkjhg

2x

Dávám kyselino citrónovó, gdež to nehóstne.

 


1x
Není možné na pekárně program marmeláda tlačítkem prodloužit, aby se déle vařila? Když tak se dá program pustit znovu a nechat ho běžet tak dloho, jak bude ještě potřeba.
My jsme marmeládu takto dělávali, ale oproti těstu sladká voda více zatíká ke hřídelkám a mohou zatuhnout.
doplněno 12.07.22 13:37: Tak potom může být problém v ovoci. Máte vlastní, nebo kupované? Kupované jahody i meruňky nejsou dost zralé, docházejí až cestou a je to jen taková vodová hmota bez cukru vůbec všeho. S domácím zralým ovocem máme marmeládu téměř vždy po zchladnutí zcela tuhou.
Také mě napadá, jestli naopak pekárna neohřívá hned z počátku moc rychle.

Ale ano, to jsem zkusila, ale opět bez výsledku. Přece není možné vařit v pekárně 1 kg ovoce na marmeládu 2 hodiny, aby trochu zhoustla? A pokud tomu tak je, tak raději výrobce nemá možnost marmelády ani nabízet. V návodech se všude píše jen zapnout program marmeláda a ne ho několikrát opakovat. U té mojí Ety trvá víc než hodinu, moc často tedy nemíchá, ale var je dostatečný, skutečně vaří. Kdyby se mi to stalo jen u jednodo druhu, tak bych to neřešila, ale třeba o rybízu tvrdí, že obsahuje hodně pektinu a dobře houstne sám o sobě Snad jen ta banánová byla hustější. Asi prostě marmeládu dělat nebudu. Chtěla jsem j využít pekárnu i jinak, než jen na těsto.

Děkuji za radu a upozornění na možnost zatuhnutí hřídelek.

 

liska5

1x

Pekárnu nemám. Mně se vždy vyplatilo ručně míchat v kastrolu menší dávky ovoce. Želír. cukr spíš ke konci. Je na něm snad návod. Když to z měchačky nekapalo a ztuhla kapka na talířku, tak lít do skleniček a fofrem zavřít víčky prolitými rumem nebo slivovicí...

 

id

1x
Já pekárnu nechávám otevřenou, aby se odpařilo co nejvíce vody. Marmeládu mám hustou, program je na 1,20 hod.

 


0x

Já si myslím, že to nebude tím, že byste něco spletla, nebo nedělala správně, ale že je to tím, že ta marmeláda v té pekárně nepůjde. Mám pekárnu Eta Harmony, jsem s ní velmi spokojená když ji používám na pečení a míchání těst, ale tu marmeládu jsem v ní teda nikdy nezkoušela, i když tam ten program samozřejmě také je. Jsem zvyklá dělat marmelády a džemy v kastrolu a rychle a sama míchat a sama odhadovat kdy je hotová a ne se spolehat na nějaký přednastavený program, který nemusí být správný. A také mám vždycky toho ovoce větší množství. Takže já bych Vám asi poradila, abyste dělala ty marmelády klasickým způsobem.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]