Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
jsem naprostým laikem ve vaření marmelády. A vzhledem k tomu, že vlastním domácí pekárnu a programem "marmeláda", tak jsem si řekla, že to zkusím. Recepty vypadaly jednoduše. Ale výsledek byl velmi bídný. Meruňková vypadá dobře, ale je dost tekutá. Jahodová teče taktéž a vypadá časem strašně, hnusná divně šedá, ale chutově dobrá. Z červeného rybízu taktéž velmi tekutá. Ostatní pokusy dopadaly více méně stejně. Prostě všechno ovoce, co jsem zkoušela je tak tekuté, že na chlebu by se neudrželo. O natření na cukroví nelze vůbec mluvit. Dávala jsem poměr 1 kg ovoce, 1 kg cukru (i víc) a gelfix. Zkoušela jsem želírovací cukr, gelfix 1.1, 2.1 i 3.1. Jeden sáček na kilo, dva sáčky na kilo (2:1) a nic, prostě nehoustne a nehoustne. Program v pekárně je dost dlouhý (hodinu +), i jsem zkusila přidat, ale bez výsledku. Kde dělám chybu? Vložím ovoce s cukrem a hned i gelfix. Mám to dávat nějak postupně? Ovoce jsem měla rozmačkané i rozmixované, cukr krystal nebo krupici. Poraďte jak to děláte vy?
Děkuji
Nisla
Ale ano, to jsem zkusila, ale opět bez výsledku. Přece není možné vařit v pekárně 1 kg ovoce na marmeládu 2 hodiny, aby trochu zhoustla? A pokud tomu tak je, tak raději výrobce nemá možnost marmelády ani nabízet. V návodech se všude píše jen zapnout program marmeláda a ne ho několikrát opakovat. U té mojí Ety trvá víc než hodinu, moc často tedy nemíchá, ale var je dostatečný, skutečně vaří. Kdyby se mi to stalo jen u jednodo druhu, tak bych to neřešila, ale třeba o rybízu tvrdí, že obsahuje hodně pektinu a dobře houstne sám o sobě Snad jen ta banánová byla hustější. Asi prostě marmeládu dělat nebudu. Chtěla jsem j využít pekárnu i jinak, než jen na těsto.
Děkuji za radu a upozornění na možnost zatuhnutí hřídelek.
Já si myslím, že to nebude tím, že byste něco spletla, nebo nedělala správně, ale že je to tím, že ta marmeláda v té pekárně nepůjde. Mám pekárnu Eta Harmony, jsem s ní velmi spokojená když ji používám na pečení a míchání těst, ale tu marmeládu jsem v ní teda nikdy nezkoušela, i když tam ten program samozřejmě také je. Jsem zvyklá dělat marmelády a džemy v kastrolu a rychle a sama míchat a sama odhadovat kdy je hotová a ne se spolehat na nějaký přednastavený program, který nemusí být správný. A také mám vždycky toho ovoce větší množství. Takže já bych Vám asi poradila, abyste dělala ty marmelády klasickým způsobem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.