Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

ZelíFest - recepty ze zelí

Od: babajaga® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

včera večer v naší obci proběhla soutěž ZelíFest. 4. ročník. Lidé donesli potraviny do 3. kategorií.

1/ Naložené zelí /11 vzorků/

2/ Naložené okurky /8 vzorků/

3/ Ostatní. Cokoliv, v čem bylo zelí. /10 vzorků/

Hojná účast, veselo, prima sousedská nálada. Vzorky byly anonymní, teprve na konci po sečtení hlasů byl znám vítěz.

Obhájila jsem krásné druhé místo v kategorii Ostatní za Pikantní salát z hlávkového zelí. Kromě diplomu jsem dostala 2 pravé čabajky a flašku rumu. Co s ní? Chtěla jsem ji nechat pořadatelům /hasičům/, ale byl to rum kávový a to prý oni nepijí. Se zelím ani okurkami jsem se neúčastnila.

Proto už se budu pomalu připravovat na příští, 5. ročník, dožiju-li se. Prosila bych vás všechny - poraďte mi nějaký opravdu vynikající recept se zelím. Cokoliv. Jedla jsem kdysi zelný salát s křenem či s koprem, moc mi to chutnalo, ale nevím, jak se to připravovalo. Ano, na netu je receptů plno, ale ráda bych něco opravdu ozkoušeného, kvalitního.

Co, prosím, děláte ze zelí? Nezáleží, zda z kysaného či hlávkového. Budu se těšit na Vaše rady. Děkuji - Jaga.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

liska5

3x

Gratulace! Máme vlastně profirádkyni

Já bych asi dělala slané pečivo plněné zelím a uzeným ...nebo segedýn, zelňačku nebo placky bramborové se zelím.

 


3x

Velké gratulace. Jaguš, dej, prosím recept na te salát! Děkuji.

 

max2

3x
Na podzim jsem nalozil 20 kg zeli a dalsich 20 kg jsem promichal s cibuli, mrkvi, porkem a dalsimi asi 3 druhy redkve, co se mi podarilo sehnat. Neni to vubec spatne. Akorat mrkev jsem delal na kolecka, priste udelam nudlicky.
Jiny recept: pouzijte dobre listove testo, do nej vlozte zeli, olivovy olej, 1-2 druhy syru, davam mozzarellu a parmasan, nejakou dobrou sunku, muze byt varene vejce.
Ja to delam na italsky zpusob s rajcaty, ale varianta se zelim je taky vyborna. Moje teta to roluje, ja to jen zaklopim, delam 2 naraz na jeden plech, pect v troube. Vysledek je excelentni. Studene to chutna jeste lepe, nez teple.
liska5
23.04.22 19:15

Mňam!

 

id

2x
Nyní peču bramboráky s kysaným zelím, posypanými škvarkama. Nepeču na pánvičce, ale na plechu v troubě. Množství zelí má být méně jak polovina brambor. Když nejsou škvarky nahradím uzeninou. Do tésta přidám trochu sádla. Ale na pánvičce jdou lepší
liska5

To je ono! Hoďte sem pár

id
Bramborák by hodit šel, ale co s tím pivem k němu? Nebudu to riskovat.
liska5

Tak dálkově,... mám tu Svijany

 


A kruciš, to je dobrot! Děkuji všem. Zapomněla jsem napsat, že k dispozici byla bílá i červená zelňačka a dvoje utopenci se zelím. Jedny hodně kyselé, ty mě neoslovily, ale ty druhé příjemně sladkokyselé, trochu pikantní. Ty, panečku, byly! Pak tam byl lístkový závin se zelím, a nějaké doma dělané rohlíky plněné uzeným a zelím. Také neměly chybu. Bramboráky se zelím tam NEBYLY. To je výzva.

Chtěla bych právě něco, co by se dalo jíst i studené, protože když něco vystavíte, za chvilku to vystydne. Tak aby z toho vychladnutí nebyla chyba, ale spíš přednost.

Jinak recept na můj výherní PIKANTNÍ ZELNÝ SALÁT, jak chtěla Babičkazov:

2,5 kg hlávkového zelí, 1 kg červených paprik, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkve, 1/2 l oleje, 1/2 l octa, 40 dkg krystal. cukru, 1 balíček Deko, 2-4 malé feferonky /podle chuti/.

Zelí nakrouhat najemno, cibule na kostičky, paprika na nudličky, mrkev nahrubo nastrouhat. Z feferonek odstranit semínka a slupku nakrájet co nejdrobněji. Přidat vše ostatní, dobře promíchat, nechat v míse odležet přes noc, občas promíchnout. Pustí štávu, druhý den je prudce jedlé. Navíc jsem mísu ozdobila listy medvědího česneku, hasiči se mi smáli, že to jsou konvalinky. A z vlastní iniciativy jsem přidala asi lžíci hořčičného semínka. Dá salátu dobrou chut a v tom Deku ho mnoho není. Tak proto.

Pokud chcete uchovat, napěchovat do skleniček a nechat v chladu bez sterilování. Ale čerstvý je stejně nejlepší. Proto dělám jenom z poloviční dávky, aby se začerstva stihl sníst. V plastové krabici s víkem mi v lednici vydrží klidně týden, i déle. Jaga.

Jaguš, děkuji. Píšu si a ukládám k ostatním receptům s poznámkou Salát od Jagy. Budu muset počkat, až budu vědět, že přijde návštěva. Pak co se nesní, dám ve kleničkách, domů.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]