Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
včera večer v naší obci proběhla soutěž ZelíFest. 4. ročník. Lidé donesli potraviny do 3. kategorií.
1/ Naložené zelí /11 vzorků/
2/ Naložené okurky /8 vzorků/
3/ Ostatní. Cokoliv, v čem bylo zelí. /10 vzorků/
Hojná účast, veselo, prima sousedská nálada. Vzorky byly anonymní, teprve na konci po sečtení hlasů byl znám vítěz.
Obhájila jsem krásné druhé místo v kategorii Ostatní za Pikantní salát z hlávkového zelí. Kromě diplomu jsem dostala 2 pravé čabajky a flašku rumu. Co s ní? Chtěla jsem ji nechat pořadatelům /hasičům/, ale byl to rum kávový a to prý oni nepijí. Se zelím ani okurkami jsem se neúčastnila.
Proto už se budu pomalu připravovat na příští, 5. ročník, dožiju-li se. Prosila bych vás všechny - poraďte mi nějaký opravdu vynikající recept se zelím. Cokoliv. Jedla jsem kdysi zelný salát s křenem či s koprem, moc mi to chutnalo, ale nevím, jak se to připravovalo. Ano, na netu je receptů plno, ale ráda bych něco opravdu ozkoušeného, kvalitního.
Co, prosím, děláte ze zelí? Nezáleží, zda z kysaného či hlávkového. Budu se těšit na Vaše rady. Děkuji - Jaga.
A kruciš, to je dobrot! Děkuji všem. Zapomněla jsem napsat, že k dispozici byla bílá i červená zelňačka a dvoje utopenci se zelím. Jedny hodně kyselé, ty mě neoslovily, ale ty druhé příjemně sladkokyselé, trochu pikantní. Ty, panečku, byly! Pak tam byl lístkový závin se zelím, a nějaké doma dělané rohlíky plněné uzeným a zelím. Také neměly chybu. Bramboráky se zelím tam NEBYLY. To je výzva.
Chtěla bych právě něco, co by se dalo jíst i studené, protože když něco vystavíte, za chvilku to vystydne. Tak aby z toho vychladnutí nebyla chyba, ale spíš přednost.
Jinak recept na můj výherní PIKANTNÍ ZELNÝ SALÁT, jak chtěla Babičkazov:
2,5 kg hlávkového zelí, 1 kg červených paprik, 1/2 kg cibule, 1/2 kg mrkve, 1/2 l oleje, 1/2 l octa, 40 dkg krystal. cukru, 1 balíček Deko, 2-4 malé feferonky /podle chuti/.
Zelí nakrouhat najemno, cibule na kostičky, paprika na nudličky, mrkev nahrubo nastrouhat. Z feferonek odstranit semínka a slupku nakrájet co nejdrobněji. Přidat vše ostatní, dobře promíchat, nechat v míse odležet přes noc, občas promíchnout. Pustí štávu, druhý den je prudce jedlé. Navíc jsem mísu ozdobila listy medvědího česneku, hasiči se mi smáli, že to jsou konvalinky. A z vlastní iniciativy jsem přidala asi lžíci hořčičného semínka. Dá salátu dobrou chut a v tom Deku ho mnoho není. Tak proto.
Pokud chcete uchovat, napěchovat do skleniček a nechat v chladu bez sterilování. Ale čerstvý je stejně nejlepší. Proto dělám jenom z poloviční dávky, aby se začerstva stihl sníst. V plastové krabici s víkem mi v lednici vydrží klidně týden, i déle. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.