Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
při vaření ráda používám do některých jídel špetku muškátového květu. Zlepší příjemně chut třeba nádivky ke kuřeti, lívancového těsta, květákové polévky, přidávám maličko i do těsta na vánočku či mazance.
Květ jsem spotřebovala a v mém okolí nový nikde neměli. Pak jsem náhodou padla na muškátový oříšek. Vím, že se dříve prodával vcelku a musel se při použití strouhat. Nikdy jsem ho ale neměla. No a teď jsem ho sehnala MLETÝ. Byla jsem ráda, vzala jsem si hned 2 sáčky.
Dnes jsem dělala květákovou polévku a ten oříšek použila. Vůně je podobná, jako u květu, chut polévky se mi ale zdá trochu štiplavá, jakoby ostrá. Zavinil to ten oříšek? Po přidání květu jsem toto nikdy nepozorovala.
Používáte v kuchyni květ nebo oříšek? Nebo obojí? A do kterých jídel? A jaký je vlastně mezi tím dvojím kořením rozdíl?
To je, panečku, otázek. Děkuji všem za vysvětlení. Jaga.
Zdravím, Jago. Obojí naráz nepoužívám nikdy. Muškátový květ je takový výrazný, lehký, aromatický, zatímco oříšek dodává plnou, hutnou, trochu štiplavou, mírně nahořklou a "poctivou" chut. Já květ používám k zelenině = hlavně k řapíkatému celeru a květáku, do některých polévek (vždy do játrových knedlíčků), do nádivky, do tvarohových pomazánek. A oříšek, právě pro jeho štiplavou, plnou a mírně nahořklou chut, zásadně do omáček (zvlášt, dávám-li hodně cibule či mrkve a k tomu ještě vepřové maso – na potlačení sladké chuti) a do sosů. Oříšek dávám i tam, kam dávám divoké koření. Taky ke králíkovi na svíčkové. Ale vždy až do hotové omáčky (či sosu), zamíchám, nechám 1-2 minuty přejít varem a odstavím. V omáčce se navíc do 2. dne krásně rozloží a dodá velmi příjemnou plnou chut. Ida
Dobrý den, Jaguško
Používám odjakživa muškátový oříšek ( tak mě to naučila maminka ).
Ano, je maličko štiplavý, proto se s ním musí opatrně.
Dávám jej do květáku, polévky - dýňové, také do vánočky i mazanců.
Do nádivek taktéž.
V podstatě stejně, jako vy.
Jaký je mezi nimi rozdíl, to nevím
Muškátový oříšek používám odjakživa, vždy nastrouhám do pokrmů z květáku nebo do nádivky. Květ jsem koupila jednou a už ani nevím do kterého pokrmu jsem ho použila. Donedávna jsem netušila, že muškátovým oříškem se lze ve velkém množství otrávit.
Já používám oříšek. Do dušené mrkve, do bešamelu na lazaně, do květákové polévky. Jednou jsem měla květ a ani jsem nepozorovala rozdíl, vonělo to stejně. Jenom se ho nesmí použít moc, jen tak pro ovonění.
Rozdíl už byl popsán a já to vidím taky tak. Květ je jemnější, oříšek ostřejší. Květ používám tak jako už bylo uvedeno - zeleninová jídla - květáková, pórková, nádivky... a oříšek (a to ještě nebylo zmíněno) do kynutého těsta na mazance, vánočky, zkrátka na taková hutnější, slavnostnější, ale ne třeba do běžného na buchty a už vůbec na vařená kynutá těsta. Takhle se to traduje v naší rodině už po generace.
Děkuji všem za vaše postřehy. Skutečně se mi ten oříšek zdá ostřejší. A to dávám opravdu maličko. Koupím si i květ a budu dávat podle vašich rad. Dík, že jste se mému problému věnovali. /chtěla jsem původně napsat VĚNOVALY, ale @guma je zřejmě muž./ Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.