Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Levné večeře

Od: barborr odpovědí: 27 změna:
Dobrý den, poslední dobou doma musíme více šetřit a snažím se nejvíce na jídle. Děti jsou ale pořád hladové, takže za jídlo na odpoledne i večer za nás 3 dám tak 150,- . Nemáte tipy na nějaké levné večeře, které jsou aspoň trošku zdravé? Dělám totiž skoro pořád dokola jen smažená vajíčka, brambory s tvarohem, chleba ve vajíčku, těstoviny s rajčaty a sýrem nebo zapečené brambory...

 

 

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


5x

Děti Vám přece poobědvají ve škole či ve školce. Obědy tam bývají zdravé a syté. Vždycky polévka, druhé jídlo, k tomu často nějaké ovoce. Chce to ale naučit děti, aby ve škole svůj oběd snědly, nechodily to vyhazovat. Když přijdou domů, stačí nějaká malá svačinka, třeba uvařit pudink, ozdobit piškoty, kousek chleba s pomazánkou...

Večeře tedy sytivější. Základem je hustá polévka. Bramboračka, hrachovka, čočková, gulášová, frankfurtská... apod. S krajícem chleba nebo s pečivem.Tím se děti zasytí. Potom už stačí jen něco menšího. Třeba brambory s tvarohem, rizoto, šunkofleky, franc. brambory, cokoliv z kuřete, kuřecí maso je z těch mas ještě tak nejlevnější. Třeba kuře na paprice. Děti se zasytí knedlíkem, hustší omáčkou a toho masa nemusí být zase tolik. Dát do omáčky jen pěkné maso, to podřadnější obrat a udělat třeba rizoto, či hašé.

Prohlédněte si kuchařku Vaříme zdravě, chutně a hospodárně. Vyšla v mnoha vydáních, já mám už 14. vydání a to z roku 1975. Dneska je jich určitě ještě víc. Tam jsou opravdu chutná a úsporná jídla, třeba lepenice, šoulet, brambory s majoránkou a jiná jídla, která možná vypadají chudě, ale jsou přitom chutná. Jaga.

Namátkou čtu z knihy: brambory na kyselo, brambory na paprice, bramborové placky, škubánky, šišky, brambory zapékané s vejci, s houbami, ...Vím, nedá se pořád jen děti cpát bramborami, nejsou to čuníci, ale občas se z nich nechá připravit dobré jídlo. Co třeba grenadýrmarš?

Ano, Jago, souhlasím. Polévky se dají vařit pořád a jsou nejenom dobré, ale i zdravé. Rozhodně bych děti nekrmila pizzou a nějakými uzeninami a tak dál.

Taky se ráda občas podívám v Tescu do slev. Různá masa mají balena v miskách se slevou klidně i 50 - 60 %. Záruka ale končí obvykle ještě dnes či zítra. Když vím, že tuto surovinu hodím ještě dneska na pekáč k večeři, či zítra k obědu, ráda to koupím. A mám ušetřeno. Kupovat ale "končící" maso na uskladnění nedoporučuji. To bývá ošidné. Jaga.

Koupila jsem tak třeba krásné a levné hovězí. Musí mít ale člověk štěstí.

 

max2

3x
Jako vazne za odpoledni jidlo a veceri date 150 korun kazdy den?
Nemate tam palacinky, pekace, vdolky, buchty, smorn. Taky muzete vice peci treba z testa na chleba male bochanky, ty namazat syrem, pridat zeleninu, platek sunky.
Testoviny, samostatna kapitola, Italove je ji klidne kazdy vecer, ale pozor, v ruznych upravach. Nekdy stridam s bramborovymi noky, tam je nejcastejsi priloha tunak a rajcatove pyre.
Nemate tam zadne domaci pastiky nebo pomazanky, velmi dobre a zdrave jsou z rybicek, sardinky, sproty a cibule, trosku opeprit a osolit, pridat maslo, to je tak dobre, ze to deti na domaci housky daji znovu i ke snidani. Rohlik z trouby vyjde na 1- 1,5 koruny, kdyz jich udelate 10. Teplo z trouby Vas v zime akorat zahreje.
Loupak bude o padesatnik drazsi.
Moje nejlepsi pizza s parmskou sunkou, mozzarelou a parmasanem me vychazi na 40 korun. Udelat ananasovou detem bude tak za 15.
barborr
No ono kdyz koupite vajicka, pecivo, zeleninu a nejaky jogurt, tak mate 150,- ani nemrknete, nevim nevim jak vypada teda pizza za 40,-? Parmska sunka 20,-, mozzarella 20,-...
barborr
Ale jinak dekuji za tipy, noky i pomazanku jsem dlouho nedelala, tak uvarim!
max2
Tedy k te pizze:
Testo, 0,5kg mouky, voda, pulka kvasnic, sul a cukr nebudeme pocitat. Pridavam 3 lzice olivoveho oleje, ale pochybuji, ze jej najdeme v kupovane, ze?
Mouka 6 + 2 koruny kvasnice, to je korpus pro 4 pizzy 25-26 cm!
Parmska sunka 100 grammu za 22. Zkuste ji narovnat na jednu pizzu!? Ja ji mam na dve, tedy 11 korun.
Mozarella stoji 12-16. Davam polovinu na jednu pizzu, tedy 6 korun. Olivy deti asi nebudou, tak dame nejaky rajcatovy podklad, za 26 korun z Lidlu je na 8 pizz.
Koreni, oregano, bazalka, tymian, pepr, kari, cesnek. No pro deti opravdu jen v malem..
Na rajcatovy podklad s korenim davam trosku smetany, kvuli chuti.
Pridat muzete treba houby nebo cibuli ci papriku.
Nahoru strouham lehce parmasan a nekdy 3 kousky kapary.
Proste do 40 korun uplne s prehledem.
Livance zkuste z kefiru, daji se nasladko s marmeladou i naslano treba k masu nebo s pomazankou.
Turecky chleba, kynuty, delany jen na panvicce, uspech zarucen.
Ryze na sladko s ovocem, rizoto a dalsi..
Polevky, dynova, cesnekova, vyvar.

Kde kupujete prosím parmskou šunku za 22 korun?

barborr
Tak pokud pocitam s tim, ze pouzije pouze pulku baleni, tak to tech 20,- bude...jinak cele baleni obcas vidam v lidlu za 40,-

On píše 100g za 22,- . Proto mne to zaujalo.

barborr
No za 100g 22,- tak jedine proslou...
max2
Zajimave, ze se vsichni zameri na cenu parmske sunky, ale ne na celou pizzu.
Tak tedy poopravim, 22 korun bylo 100 grammu za schwarzwaldskou sunku.
Parmska je drazsi, tu si kupuji tedy jen na svou pizzu, ale cena 40 korun komplet je pizza s parmskou sunkou, takze asi tak.
Obyc sunka nebo ta schwarzwald dela pizzu jeste levnejsi. Dobremu jidlu zdar.

 


3x

Bramborové karbanátky - nastrouhám uvařené brambory a mozzarellu - kupuji,když je v akci za 11.- Kč - česnek, majoránku, vajíčko,strouhanku, osolím a dělám karbanátky nebo sekanou - můžete dát trošku špeku, masa, uzeniny,ale nemusíte - s kyselou okurkou nebo salátem výborné. Bramborové placky na suché pánvi, mastíme máslem a česnek, guláš z hub- je za chvíli hotový a není drahý, podívejte se, co máte v ledničce a z toho cokoliv uvaříte.Zeleninu na různé způsoby, hodně používám sýr, i dám rozvařit do polévky, Vařím obědy a když se mi podaří uvařit víc a zbyde,mám i večeři.

 

sparcoo*

3x
Polévky - bramboračka, hrstková, luštěninová,...
Zapečené brambory, kuba, uhlířina, rizoto, špaldoto, čína, nudle s mákem, palačinky, smažená cibulka s přílohou,
různé pomazánky,...

 


3x
To teda varis draze. Kup treba kureci kostru za 20, mas z toho dobry vyvar, obrane maso das do testovin nebo ryze,stsci pridat treba mrkev, hrasek porek, toto zeleninu pouzijes na vice jidel.
Z jedne krkovicky a balicku kysaneho zeli uvaris vybornou hustou polevku,A co bramborak, sisky s makem

 

liska5

1x

Vločková kaše, rizoto, červená čočka pár hod namočená je za 5 minut uvařená, bramboračka, fazolovice, omelety, jáhly, kroupy nebo pohanka, a do toho nějakou zeleninu nebo nasladko /jogurt, džem/, chleba a různé pomazánky

 


1x
Pěkný den,a co luštěniny,čočka, hrách. Nebo navařit guláš na 2 dny, buřt guláš vyjde možná ještě levněji
barborr
A poradíte mi nějaké konkrétní recepty? Děti moc nemusí totiž kaše... Luštěninové polévky ale občas dělám
liska5

Červenou čočku /na každého šálek/ + dvě lžíce oves. vloček den předem namočit. Druhý den do toho bobkový list, 2-3 stroužky česneku a lžičku majoránky. Stačí povařit 5 minut. Pak teprve trochu osolit! Okyselit trochou láku z okurek. K tomu osmaženou cibulku nebo i uzeninu opečenou.

Uzeninu bych teda dětem moc nedávala.

 

itguru2

0x

Nevím, jestli to bude levnější, ale dělám si:

kuřecí maso, brambory a kečup.
kuřecí maso v tortile (přidat trochu zeleniny co je doma - kukuřice nebo rajče nebo paprika,stačí trochu, pak nějaká omáčka - majonéza, horčice), zapéct v grillu nebo toustovači.

tousty, šunka sýr kečup. jako dítě jsem je miloval. to bude asi nejlevnejsí. sníst muzou kolik chcou.

jakýkoliv polotovar ze sáčku. tzv " rychlé večeře o/... . Porce se uvádí pro 4 lidi, ale je to spíš pro dva. Proto doporučuji udělat pytlík těstovin bokem a pak smíchat. lze přidat zeleninu.

A k tomu si můžete doma pěstovat vlastní zeleninu, na balkoně nebo parapetu v truhlíku. papriky, rajčata.

max2
Tak zrovna ty polotovary, tousty a kecup jsou cesta do pekel.
To vse jsou halerove polozky na vyrobu si udelat sam. Zasadne kupuji jen testoviny z tvrde psenice. Ale prijde mi uz vylozene trapne, kdyz se cena splha bez akce ke 40 korunam za pul kila!
Takze koupit spaldovou mouku za 20-25 korun kilo, pridat vajicka, trochu vody a vyrobit si vlastni. Rucni strojek je v Lidlu za 350.
Knedliky s vajickem, moje nejoblibenejsi detske jidlo, ale knedle domaci nebo dnes bramborove.
Karlovarsky knedlik, do nej pridat uvarene kureci a je to dokonale jidlo.
Majoneza, ehm.
Vyrobit tatarku je otazka na 5 minut, jen davam polovicni porci oleje.

Tak zrovna ty knedlíky s vajíčkem jsem jako dítě záviděla své kamarádce. Její babička jí dělávala hodně často, Vlastička papala, já u ní stála a smutně koukala a nedostala jsem od té babičky ani jednou do huby. Tak jsem jenom polykala sliny. No a z Vlastičky vyrostla nehezká obézní holka a ze mne ne.

 

 


0x

Levně se určitě uvařit dá, ale zdravé to moc nebude. A mnozí asi zapomínají na to, že to co bylo dříve levné a zdravé, je dneska právě dost drahé, protože všechny tyto potraviny hodně podražily. Dříve byla rýže, čočka a vůbec všechny luštěniny a obyčejná zelenina jako květák kapusta, kedlubny, celer a jiná obyčejná základní zelenina ty nejlevnější potraviny, no a dneska stojí jedna kedlubna i 15 až 17 Kč. Jeden kus! Květák je stejně tak drahý jako maso a není moc dobrý. Včera jsem ho koupila. Hlava byla sice krásně tvrdá a bílá, ale po květáku to teda nechutnalo. Nedokázala jsem tu chut nijak identifikovat. To samé s kedlubnama, také už nechutnají jako kedlubny. Všechno to má takovou skoro podobnou chut, takovou nijakou. A nejhorší na tom je, že i když si to vypěstuji sama na zahradě, tak už i ta semena jsou nějak modifikovaná a chut není tak výrazná, jako tomu bylo kdysi. To samé jsou rajčata. Jen málokterý druh má výrazně rajčatovou chut. Po rajčatech voní akorát listy, samotný plod už tak výrazně nechutná. A rajčata z obchodu, to teda už vůbec nemá smysl kupovat. To nejsou rajčata, jsou to červené plody, bez specifické chuti. Sice se jim nedá vytknout jejich vzhled, protože jsou dokonale "naklonovaná", ale chybí jim to podstatné a to je jejich chut. A co třeba to "čínské zelí"? To je snad ještě horší. To nechutná vůbec nijak. Ještě trochu chuti si zachoval bulvový celer, ale kořenová petržel už žádnou chut nemá a navíc je pěkně drahá. Proč je zrovna kořenová petržel tak drahá, na to jsem ještě nepřišla. Je lepší si koupit pastiňák, ale to není chut petržele. No a tak bych mohla pokračovat. Ale všimla jsem si, že mladší lidé už tohle neřeší, protože ti totiž tu chut ani neznají. Na tu si pamatují už jenom staří lidé, jako jsem třeba já.

Takže v dnešní době vařit zdravě a levně, už asi nepůjde. Snad ty různé polévky, ale to se nedá jíst kolem dokola a hlavně ty děti potřebují rozličnou stravu. Takže pak zbývají těstoviny a různá zapečená jídla z brambor a jak tady někteří píší, obohatit to chutově nějakou uzeninou, ale ta teda zdravá není. Nebo moučná jídla, ale to také není zdravé.

 

barborr

0x
Dneska v lidlu jsem sehnala velkou krabici plnou krasne zeleniny a ovoce za 25,- , kterou jsem tam videla poprve, takze doufam, ze budu mit stesti a budou ji mit casteji. Z toho se pak najime opravdu levne a zdrave

Super, mne se ještě nezadařilo.

Také už se mi stalo, že jsem si tu bedýnku mohla koupit. Opravdu jsem byla překvapená kolik toho v ní bylo a ani to nebylo nijak výrazně zvadlé. Měla jsem tam saláty v těch vaničkách, ty byly úplně čerstvé, mrkev, cibuli, petržel, brambory, mandarinky, pomeranče a citrony.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]