Nejste přihlášen/a.
Děti Vám přece poobědvají ve škole či ve školce. Obědy tam bývají zdravé a syté. Vždycky polévka, druhé jídlo, k tomu často nějaké ovoce. Chce to ale naučit děti, aby ve škole svůj oběd snědly, nechodily to vyhazovat. Když přijdou domů, stačí nějaká malá svačinka, třeba uvařit pudink, ozdobit piškoty, kousek chleba s pomazánkou...
Večeře tedy sytivější. Základem je hustá polévka. Bramboračka, hrachovka, čočková, gulášová, frankfurtská... apod. S krajícem chleba nebo s pečivem.Tím se děti zasytí. Potom už stačí jen něco menšího. Třeba brambory s tvarohem, rizoto, šunkofleky, franc. brambory, cokoliv z kuřete, kuřecí maso je z těch mas ještě tak nejlevnější. Třeba kuře na paprice. Děti se zasytí knedlíkem, hustší omáčkou a toho masa nemusí být zase tolik. Dát do omáčky jen pěkné maso, to podřadnější obrat a udělat třeba rizoto, či hašé.
Prohlédněte si kuchařku Vaříme zdravě, chutně a hospodárně. Vyšla v mnoha vydáních, já mám už 14. vydání a to z roku 1975. Dneska je jich určitě ještě víc. Tam jsou opravdu chutná a úsporná jídla, třeba lepenice, šoulet, brambory s majoránkou a jiná jídla, která možná vypadají chudě, ale jsou přitom chutná. Jaga.
Namátkou čtu z knihy: brambory na kyselo, brambory na paprice, bramborové placky, škubánky, šišky, brambory zapékané s vejci, s houbami, ...Vím, nedá se pořád jen děti cpát bramborami, nejsou to čuníci, ale občas se z nich nechá připravit dobré jídlo. Co třeba grenadýrmarš?
Ano, Jago, souhlasím. Polévky se dají vařit pořád a jsou nejenom dobré, ale i zdravé. Rozhodně bych děti nekrmila pizzou a nějakými uzeninami a tak dál.
Taky se ráda občas podívám v Tescu do slev. Různá masa mají balena v miskách se slevou klidně i 50 - 60 %. Záruka ale končí obvykle ještě dnes či zítra. Když vím, že tuto surovinu hodím ještě dneska na pekáč k večeři, či zítra k obědu, ráda to koupím. A mám ušetřeno. Kupovat ale "končící" maso na uskladnění nedoporučuji. To bývá ošidné. Jaga.
Koupila jsem tak třeba krásné a levné hovězí. Musí mít ale člověk štěstí.
Bramborové karbanátky - nastrouhám uvařené brambory a mozzarellu - kupuji,když je v akci za 11.- Kč - česnek, majoránku, vajíčko,strouhanku, osolím a dělám karbanátky nebo sekanou - můžete dát trošku špeku, masa, uzeniny,ale nemusíte - s kyselou okurkou nebo salátem výborné. Bramborové placky na suché pánvi, mastíme máslem a česnek, guláš z hub- je za chvíli hotový a není drahý, podívejte se, co máte v ledničce a z toho cokoliv uvaříte.Zeleninu na různé způsoby, hodně používám sýr, i dám rozvařit do polévky, Vařím obědy a když se mi podaří uvařit víc a zbyde,mám i večeři.
Nevím, jestli to bude levnější, ale dělám si:
kuřecí maso, brambory a kečup.
kuřecí maso v tortile (přidat trochu zeleniny co je doma - kukuřice nebo rajče nebo paprika,stačí trochu, pak nějaká omáčka - majonéza, horčice), zapéct v grillu nebo toustovači.
tousty, šunka sýr kečup. jako dítě jsem je miloval. to bude asi nejlevnejsí. sníst muzou kolik chcou.
jakýkoliv polotovar ze sáčku. tzv " rychlé večeře o/... . Porce se uvádí pro 4 lidi, ale je to spíš pro dva. Proto doporučuji udělat pytlík těstovin bokem a pak smíchat. lze přidat zeleninu.
A k tomu si můžete doma pěstovat vlastní zeleninu, na balkoně nebo parapetu v truhlíku. papriky, rajčata.
Tak zrovna ty knedlíky s vajíčkem jsem jako dítě záviděla své kamarádce. Její babička jí dělávala hodně často, Vlastička papala, já u ní stála a smutně koukala a nedostala jsem od té babičky ani jednou do huby. Tak jsem jenom polykala sliny. No a z Vlastičky vyrostla nehezká obézní holka a ze mne ne.
Levně se určitě uvařit dá, ale zdravé to moc nebude. A mnozí asi zapomínají na to, že to co bylo dříve levné a zdravé, je dneska právě dost drahé, protože všechny tyto potraviny hodně podražily. Dříve byla rýže, čočka a vůbec všechny luštěniny a obyčejná zelenina jako květák kapusta, kedlubny, celer a jiná obyčejná základní zelenina ty nejlevnější potraviny, no a dneska stojí jedna kedlubna i 15 až 17 Kč. Jeden kus! Květák je stejně tak drahý jako maso a není moc dobrý. Včera jsem ho koupila. Hlava byla sice krásně tvrdá a bílá, ale po květáku to teda nechutnalo. Nedokázala jsem tu chut nijak identifikovat. To samé s kedlubnama, také už nechutnají jako kedlubny. Všechno to má takovou skoro podobnou chut, takovou nijakou. A nejhorší na tom je, že i když si to vypěstuji sama na zahradě, tak už i ta semena jsou nějak modifikovaná a chut není tak výrazná, jako tomu bylo kdysi. To samé jsou rajčata. Jen málokterý druh má výrazně rajčatovou chut. Po rajčatech voní akorát listy, samotný plod už tak výrazně nechutná. A rajčata z obchodu, to teda už vůbec nemá smysl kupovat. To nejsou rajčata, jsou to červené plody, bez specifické chuti. Sice se jim nedá vytknout jejich vzhled, protože jsou dokonale "naklonovaná", ale chybí jim to podstatné a to je jejich chut. A co třeba to "čínské zelí"? To je snad ještě horší. To nechutná vůbec nijak. Ještě trochu chuti si zachoval bulvový celer, ale kořenová petržel už žádnou chut nemá a navíc je pěkně drahá. Proč je zrovna kořenová petržel tak drahá, na to jsem ještě nepřišla. Je lepší si koupit pastiňák, ale to není chut petržele. No a tak bych mohla pokračovat. Ale všimla jsem si, že mladší lidé už tohle neřeší, protože ti totiž tu chut ani neznají. Na tu si pamatují už jenom staří lidé, jako jsem třeba já.
Takže v dnešní době vařit zdravě a levně, už asi nepůjde. Snad ty různé polévky, ale to se nedá jíst kolem dokola a hlavně ty děti potřebují rozličnou stravu. Takže pak zbývají těstoviny a různá zapečená jídla z brambor a jak tady někteří píší, obohatit to chutově nějakou uzeninou, ale ta teda zdravá není. Nebo moučná jídla, ale to také není zdravé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.