Nejste přihlášen/a.
Za 4 dny po zakoupení brambor se objevily malinké klíčky. Jak to řešíte? Stačí oloupat a vykrájet nebo vyhodit?
Ty maličké klíčky vydloubnout špičkou škrabky. A brambory vařit s kmínem. Nejlíp tak lžičku drceného. V klíčkách, hlavně těch větších, je solanin, alkaloid, který má chránit bramboru před škůdci. A kmín obsahuje něco jako protilátky proti němu. Eliminuje jeho účinek.
Nejvíc solaninu je pod celou šlupkou, ale největší množství je v okolí klíčků a ne v nich.
Hlavně v a pod zelenou šlupkou, do hloubky 2 - 3 mm
Určitě nevyhazovat. Klíčky olámat a normálně zpracovat.
Když jsem kdysi dávno kupoval na podzim brambory na uskladnění na celou zimu (50 kg pytle, menší se neprodávaly), klíčky byly na jaře někdy dlouhé až 1/2 metru a dokonce se na nich vytvářely nové malé brambůrky. Pokud nebyly brambory nahnilé, nebo plesnivé nebyl s jejich konzumací žádný problém. Akorát byly scvrklé, takže se hůř loupaly.
Samozřejmě klíčky nekonzumovat! Solanin je v klíčkách a ve šlupkách, v samotných hlízách ani u vyklíčených brambor není. Na otravu solaninem by asi muselo být klíčků hodně, ještě jsem neslyšel, že by se tím někdo běžně otrávil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.