Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kdy namazat linecké?

Od: jarin* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

kdy můžu namazt slepované linecké? Na obalu marmelády z Lidlu stojí, že po otevření je k urychlené spotřebě.

Dostal jsem také domácí marmeládu z roku 2018...bude ještě poživatelná?

Děkuji.

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


1x

Dobrý den. Mazat linecké můžete hned. A domácí marmeládě nic nebude. Otevřete jí, ochutnejte.

 


0x

Záleží na době použití. V obou případech však se marmeláda postará o rozdělení vlhkosti mezi pečivem a časem uležení. Bude toí určitě dobré... pokud na té staré marmeládě nebyla plíseň.

 


0x
Linecké namažte třeba hned, nic se mu nestane.
Marmeládu ochutnejte, měla by být dobrá

 


0x

Namazáno dnes. Na domácí višňové marmeládě nebyl letopočet, ale opravdu dlouho jsme ji nedělali. Ta vaše bude proti ní ještě zánovní.

 

liska5

0x

Já jím normálně vlastní džemy z roku 2015. U toho lineckého to musí být především hladká marmeláda, bez kousíčků a peciček. V ledně ta z Lidlu vydrží déle. Plíseň do týdne nevznikne. Pro jistotu ji do týdne spotřebujte. Dávám si ji na chleba s máslem ke kafi.

 

kami123

0x

To záleží na tom, při jaké teplotě a vlhkosti je skladuješ.
Starší kousky jsou už proschlé a z marmelády je pak žvejkačka, někdo to má takto rád a jiný zase ne.
Já mám rád když jsou k mání čerstvé i trochu uleželé.
Chce to alespoň jeden den, než se vše hezky propojí.
U starších kusů taky dochází trochu ke žluknutí, obzvláště u poctivých z másla (příp sádla)

 


0x

Linecké už mám promazané. Tou vlhkostí marmelády se pečivo rozleží a pak je pěkně měkké.

Výrobce se chrání tím, že "zboží je určeno k rychlé spotřebě". Abyste to neotevřel a nenechal někde půl roku. Ale několik dní určitě nevadí. Když zbytek marmelády spotřebujete třeba až po Vánocích, nic se jí nestane, pokud ji budete mít v chladu.

Jinak domácí marmeláda z roku 2018 je naprosto v pohodě. Pokud byl tedy správný postup, čistota, uzavření sklenic. Doma jsme mívali i starší, třeba 5 let. Stejně tak švestková povidla. Během času silně vyschly. Babička kus z hrnce odkrojila, dala do kastrolku s vařící vodou, povařila, rozmíchala a klidně se to používalo dál.

Linecké máme moc rádi. Ale letos jsme nově udělala poprvé KOČIČÍ OČKA s mojí domácí višňovou marmeládou a jsou snad ještě lepší, než to linecké. Jaga.

 

joudic*

0x
domaci marmelada oschne a ztuhne, kupovana si v priznivych podminkach i zaplesnivi

 

jarin*

Ještě jsem objevil višňovou z Lidlu, která měla minimální trvanlivost do 04/2021...8 měsíců. Ale teď jsem ji otevřel poprvé a plíseň na ni není. Chutná asi nejlíp. :D Ta domácí je extrémně kyselá a ta jahodová je celkem sladká. Můžu to použít? Vím, že je rozdíl mezi "spotřebujte do" kdy je trvanlivost daná a "minimální trvanlivostí" kdy se teoretický dá používat i po datu.

 

makk

0x

Stačí je nechat vychladnout a můžete mazat. Marmeláda v lednici vydrží velmi dlouho i načnutá (zvlášt ty kupované). Pokud není plesnivá, bude OK.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]