Nejste přihlášen/a.
Na guláš karé ne. Je to suché, málo štavnaté, nebude z toho v guláši žádná chut. A je toho i do guláše škoda. Z té pečeně bych udělala vynikající srbské žebírko. K tomu třeba opečené brambory.
Na guláš se musí člověk připravit. Nejlepší je hovězí kližka. Uvařit si den předem vývar z hovězích kostí, nechat vychladnout, stáhnout púryč ten škraloup omastku. A budete mít štávu na podlévání.
Z vepřového masa lze guláš také udělat, ale hovězí je daleko lepší. Z vepřového je dobrý segedín. Dávám napůl plecko a libový bůček, do segedínu se dává maso trochu prorostlé. Ale ne moc.
Karé je obrovská škoda na nějaké rozkrájení do guláše. To už byste ho mohla i pomlít do sekané. Svatá prostoto! Musíte být také trochu hospodyně, někdy se i z obyčejnějšího masa dá připravit vynikající oběd. Dělala jsem nedávno dušené vepřové ledvinky s rýží a manžel si pošmákl.
Někdo karé používá na řízky, ale jsou suché, málo štavnaté. Snad je leda předtím naložit přes noc do bílého jogurtu.
Takže za mě to "žebérko," nebo, jak radila Wamp, upéci s bramborovým či chlupatým knedlíčkem a se zelím, nebo špenátem. Ten mám nejradši. A nic tím nezkazíte. Na guláš si koupit hovězí kližku. Jaga.
Udělejte z toho segedin. Hm, dostal jsem hlad...
Kami123, chcete recept? Vycházím z toho, že má doma pečeni a manžel chce guláš, proto navrhuji segedin, možná trošku netradiční. Přece ji nepošlu do obchodu, at koupí hovězí... Mmchdm, je dost docela dobrých věcí, které chutnají, i když se udělají netradičně. Znáte játrovou paštiku? Zkuste ji někdy vytlačit z plechovky, rozkrojit na tři kolečka a ty pak osmahnout v trojobalu... Chudá léta mě naučila...
Podstata segedýnu je pro mne kombinace kyselé-tučné.
Pečeně je minutkové maso. Tedy ne moc vhodná na vaření, dušení a i pečení, pokud není brán ohled na rychlost a teplotu uvnitř. Dlouhou tepelnou úpravou zeschne a ztuhne. Je to mrhání surovinou.
Já nevidím v jejím použití v guláši a segedinu rozdíl.
Ale každý má jiné chutě a někdo třeba tučné nerad i v tom segedýnu.
Škoda že Miladka nenapsala, co nakonec bylo. On i ten guláš k vyhození určitě nebude.
Maxi a myslíte krkovici z prasátka?To je skoro univerzální maso! Z krkovice dělám vše A u hovězího-telecího se tomu kusu masa neříká krkovice!
totak,
přesně tak. My tomu suchýmu masu říkali piliny, ono to tak po uvaření chutnalo. Zásadně to nekupuju. Nejraději kližku, třeba svíčková je z ní úplně špičková. Už čeká v mrazáku na vánoce. Nebo falešnou svíčkovou z plece, ne z kýty a super je taky loupaná plec - péro
Jde udělat ledacos, jen se nesmíte bát a pořádně dochutit. Vnučka mi jednou řekla,jestli někdy uvařím něco 2 x stejně,to ale u mě nehrozí. Já udělám guláš z toho,co mám a ještě nikdy si nikdo nestěžoval. Když dcera byla vegetariánka,dělala jsem guláš i bez masa.Já bych kostky masa na noc naložila do trochy oleje a dala do guláše slaninu-přiměřeně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.