Nejste přihlášen/a.
Poraďte mi vyzkoušené způsoby brambor,jako přílohy.Vařené ve slupce,štouchané,pečené v troubě s česnekem i bez,krokety,hranolky...to vše znám-poraďte něco originálního,letos se urodilo...děkuji.
Zdravím atramo! Nejen dcera, ale i vnoučata milují takovou moji nouzovku-rychlovku. Když zbydou vařené brambory, druhý den je nastrouhám na okatém (větším) struhadle a na pánvičce na másle pěkně opeču dokřupava. Dokonce jsem to dělala jako přílohu, třeba ke smaženému květáku, karbanátkům, čevapčiči apod. Je to možné dělat i na plechu v troubě, ale nejlepší je to stejně na pánvi se silným dnem. Okořením mletým kmínem a osolím, jak kdo má chut. Ale moc s máslem nešetřit, aby se to krásně opeklo a udělalo zlatavou kůrčičku. A jinak jeden oblíbený recept v jednom pekáčku (já na počet strávníků 2 menší). Ale poslední dobou brambory oloupané trochu předvařím a promíchám s osmaženou cibulkou. Nedávám olej, ale sos z opečeného masa. Orestuji maso na másle. Podle množství masa buď ještě pokladu máslo a nebo stačí to z restování.
Kotlety zapékané se sýrem:
4 kotlety nebo drůběží maso, 1 kg brambor, sůl, pepř, oliv.olej, 40 g másla, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra (např.eidam) cherry rajčátka a pažitku nebo petrželku na ozdobení.
Syrové brambory omyjeme kartáčkem, osušíme, nakrájíme na plátky a vložíme do mísy. Osolíme, opepříme, pokapeme olejem a promícháme. Dáme do pekáčku a pečeme na 180°C asi 20 min. Opečeme maso, osolené a opepřené, rychle z obou stran na zbytku oleje a přendáme na brambory, poklademe máslem a vše společně pečeme dalších 20 min. Vejce rozšleháme, promícháme se sýrem a naneseme na maso. Přidáme přepůlená rajčátka a vše asi 10 min. dopékáme při 230°C. Ozdobíme čerstvou pažitkou nebo petrželkou.
doplněno 12.10.09 20:01:Jo a ještě poznámku - ty strouhané brambory na másle pečené nemíchám, ale nechám udělat zespodu kurčičku a teprve potom obracečkou otočím a nechám opéct z druhé strany.
doplněno 12.10.09 20:13:No a bramboráky to nemá samozřejmě chybu. Tady se dělá bramborák i do pekáčku, ale přiznám se, že jsem to nezkoušela - raději máme smažené na pánvi. Dokonce je zde i oblíbený nasladko - ale to mi nic neříká. Také plněné bramborové knedlíky s uzeným. A nesmíme zapomenout na chlupaté knedlíky. Dneska jsem na ně zrovna myslela, vařím zbytek z uzené vepřové oháňky (no on byl to flák masa asi 1,30 kg), takže asi zítra budu vařit chlupáče s kysaným zelím a uzené masíčko a pozvu rodinku. O jídle bych mohla povídat hodně dlouho, ale to bych si mohla také vysloužit "drštkovou". :D
Brambory uvaříme va slupce,vlažné oloupáme,nakrájíme na plátky.
Přidáme na plátky nakrájenou cibulku.V hrníčku si rozpustíme práškový dresink na saláty(od Knorra).A zalijeme.Ne moc ,aby nám to neplavalo.Dají se jíst jak teplé i studené.Je to vlastně něco jako salát.
PS.ten dresink je nejlepší francouzský
Brambory nakrájím i se slupkou na srpečky (jako americké), nakladu do pekáčku, posypu nadrobno nakrájenou cibulkou, paprikou a lilkem( také jedna nakrájená čerstvá chilli paprička není marná, pokud mají být pikantnější), na plátky pokrájeným česnekem, osolím, okořením bazalkou, šalvějí, saturejkou a zakapu olivovým olejem. Dám péct do trouby na zhruba 200 °C a v průběhu pečení nekolikrát promíchám. Těsně před tím, než jsou brambory upečené, přidám na srpečky nakrájená rajčata. Skvělá příloha k masu anebo je možné na závěr povrch pokrýt sýrem ,zapéct a je z toho moc dobré hlavní bezmasé jídlo. Nejlépa to chutná v létě, když je většina ingrediencí čerstvých ze zahrádky
Přidávám bramborový recept pro ty, kdo mají rádi i kyselé zelí, jídlo se jmenuje lepenice:
1. uvařit brambory
2. anglickou slaninu na kostičky vyškvařit na pánvi s pokrájenou cibulí a pak k tomu přidat nakrájené vymačkané kyselé zelí, promíchat
3. rozštouchat brambory a vmíchat do nich směs zelí se slaninou, dosolit, případně zjemnit trochou smetany
Dobrou chut
A co takhle uhlířina
pokud zbudou uvařené brambory rozkájí se kynutý knedlík na kostičky osmaží se na sádle cibulka a na ní se vloží knedlíky s brambory zamíchá se podává se s okurkou. Je možno přidat i anglickou.
doplněno 26.10.09 13:45:Pečená zelenina
brambory na plátky, červená řepa, petržel ,celer vše na kostky může být i růžičková kapusta, česnek, koření Adžika ,Kari, olivový olej mořská sůl ,sýr parmezán ,lze i bez něj je možno přidat i mořskou řasu není špatné přidat slunečnicová semínka
zeleninu promícháme s igrediencemi nešetříme česnekem a kořením přendáme na vymazaný plech přikryjeme alobalem a zvolna pečeme. cca 3/4 až hoďku je možno v průběhu pečení obrátit.
doplněno 26.10.09 13:48:Papene, tak teď váhám zda tento pokrm patří do kategorie netradiční jídla z brambor nebo recepty na červenou řepu?
Dobry den, jen si dovolim doplnit pani Lidku, respektive jeji recept na bramborovou nouzovku nebo jak se presne jmenuje. Tento recept znam tedy jako Studentskou pochoutku a jen doplnim, ze tento recept jako spousta receptu pro studaky kolejniky spada do kategorie "do peti korun". Delava se presne tak, jak pise pani Lidka, jen nastrouhat a osmazit na lzici tuku, kdyz bylo vice penez, koupil se cesnek, to bylo jeste lepsi. Tak dobrou chut, Camelot
Děkuji,paní Lidko-tu nouzovku-rychlovku vyzkouším,jednoduchá jídla bývají nejlepší!Bramboráky samozřejmě znám,i na ten plech,ale to dělám napůl z vařených a napůl ze syrových brambor.Je dobrý i studený a když je s cuketou,tak je to úplně nejlepší...To zapékané maso jste mi připoměla,že jsem ho dlouho nedělala...Já to zalívám šlehačkou a v ní rozmíchám ten strouh.sýr...Knedlíky plněné uzeným,salámem,nebo orestovanou pažitkou na másle-to je nebe v hubě...S tou pažitkou to je starý recept manželovi maminky,a je to moc dobré a myslím i zdravé,ale musí té pažitky být hodně a povrchu se posype také-restuje se na másle s trochou strouhanky-můžete přidat i špek,ale to už není zdravé!Tak díky,vaření,pečení a květiny je moje hobby...
Ale hejkale, to nemůžeš udělat. Kde jinde bychom si dali tak krásný pokec o jedné z nejmilejších lidských činností. Ještě musím připomenou zapékané brambory - zde může také každý uplatnit svou fantazii a navíc se může zpracovat, co dům dá. Dneska se chystám na zapékané brambory s brokolicí pro vnučku, proložené a zasypané sýrem, vylepšené cibulkou a pórkem a zalité smetanou s vajíčky. Já mám v lednici ještě kousek masíčka. :D
Ještě musím něco přidat. Zavzpomínala jsem na mládí a ještě to bylo " přesbidlo"a škubánky neboli kucmoch. Přesbidlo byly vařené brambory s noky a sypané osmaženou cibulkou. Já ty noky neměla ráda - dávala jsem si brambory s cibulkou. Zkusím se kouknout, zda vyhledám recept. Škubánky jsou asi jasné - sypaly se mákem a já - opozice v jídle, jsem si je jako placičky opékala na másle. Potom ještě bramborové placky. Nastavovanou kaši občas dělám, chce to ovšem sehnat krupky. To není špatné jídlo - to kolegyně vyzkoušejte. To znám zpaměti: uvaří se brambory, zvlášt se uvaří krupky (malé neboli trhané), propláchnou vodou a umíchají s bramborami a s trochou mléka na kaši. Ochutí utřeným česnekem, majoránkou, může být i trochu pepře - příloha uzené, opečená uzenina, kyselá okurka - co kdo má rád.
doplněno 15.10.09 17:35:Tak to ani dlouho netrvalo:
Staročeské "přesbidlo"- brambory s noky
(Juliana A. Fialová: Česká kuchařka str. 184, Merkur Praha, 1975, česká kuchyně)
Suroviny:
A ještě ta nastavovaná kaše - zde je to bez mléka, já trochu dávám. Dole pod receptem je i s pohankou. To jsem nezkoušela.
Vy jste teda zlatá,paní Lidko!že si dáte se všema radama takovou práci...Právě jsem dodělala tu Vaši rychlovku.nouzovku...smažila jsem na lívanečníku,k tomu směs masa na porku-vynikající...začnu to testovat i na dětech,až dojedou.Já to přesbidlo pamatuji od své babičky,ale já to trochu spojila v jedno.Udělám těsto na knedlíky-vař.brambory nastr.,vajíčko,sůl,hr.mouku a udělám malé špalíčky-uvařím a smíchám se smaž.cibulko-té musí být hodně,nejlepší to je na nezdravém sádle...a to máme moc rádi-někdy si dám místo cibule,mák a cukr a máslo...No prostě jídlo je nekonečné téma...Všem děkuji a hlavně Vám paní Lidko..Vy si toho Rektora zasloužíte,díky!
Brambory spojte jakkoliv s moukou a upravujte na horkém tuku. Dobře propracovaná hmota ve spojení s vyhřátým tukem odevzdá vždy stejný výsledek. Placku, jejíž konzistence je ovlivněna vašimy zásahy, jen dochutte...
Na opečené škubánky je vhodné mouku pro ideální výsledek kulinářství ponechat v čerstvě uvařených bramborách zapařit téměř slitých od vody trošinku vody z vývaru horkého je možno ponechat. Důkladně propracujeme v těsto a je možno do něj /placiče/i zabalit nějakou tu uzeninu.
doplněno 31.10.09 14:30:zapařit tak 10-15 min.
Do vymazaného pekáče naklademe na kolečka nakrájené brambory a na to vrstvu pokrájeného pórku. Osolíme, opepříme a klademe další vrstvu brambor, kterou osolíme, opepříme a zalijeme 2 šlehačkami. Dáme péci do středně teplé trouby na cca 1 hod.
doplněno 31.10.09 12:32:Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky. V míse posypeme oreganem, přidáme kvalitní olivový olej a promícháme, až jsou brambory rovnoměrně obalené oreganem. Brambory rozložíme v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C dokřupava, osolíme až po upečení. Ihned, ještě teplé podáváme. Jinou zajímavou variantou je místo oregana použít další sušené bylinky: tymián nebo velmi jemně drcenou mátu. Mátu však přidáváme až na konec, po upečení brambor. Výhodou je, že takto připravené brambory lze péct na pečícím papíře, takže plech zůstává čistý.
doplněno 31.10.09 12:35: nebo plněné brambory:
Máme rádi tyto přílohové brambory vařené v tlakáči :
do hrnce dáme kousek másla, přidáme na kolečka ( nebo půlkolečka) nakrájenou cibuli , necháme zesklovatět a přisypeme na kousky nakrájené , oloupané brambory.. osolíme, přidáme kmín a promícháme. Zavřeme poklicí a vaříme ( tak 8- 10 min.), vypneme a necháme v hrnci dojít...brambůrky jsou super...Nedáváme žádnou vodu!
Mám dotaz.
S čím brambory uvařit?Kmín ten je okoukaný,něco jinšího.
Jako třeba libeček,nat z petržele,z celeru...
Doplňte.
doplněno 15.11.09 15:27::DDráčku na tu jsme nějak zapoměly.Ale tu každý dává automaticky.
Kmín - brouci /taky nerada/ mají své opodstatnění brambory obsahují solanin ten ucpává žíly a cévy, lump jeden ukládá se v malém mozku a u srdce. Při větší dávce též způsobuje nedomykavost chlopně, bolení hlavy. Jedinou rostlinou vyplavující solanim z organizmu je právě kmín / brouci/ takže rada zní přidávat a´t už se vaří ve slupce či bez. navíc neuškodí kmínová polévka či občas kmínový čaj.
Jinak je možno vařit brambory s mrkví taky to tak občas vařím a po rozmačkání jsou delikatesa co by příloha.
doplněno 15.11.09 15:56:doplněno 15.11.09 16:09:Ještě drobnost brouci mají blahodárný účinek proti artróze a na čištění a tvorbu kloubů.
Když jsou dobré a chutné brambory - stačí opravdu kmín. Jinak když kupují celer ještě s natí, tak si nat zamrazuji a také když je pěkně čerstvá - nakrájím si asi 8 cm kousky stonků, dám do pytlíku a do mrazáku a přihazuji do brambor při vaření. Někdy dám i 2-3 stroužky česneku. Jinak už mě nic nenapadá.
Ještě jednu specialitku a nevymítí se s ní kupodivu sousedé...
Olomoucké tvarůžky zapečené s brambory viz. magazín Albert
oprava mýtina
Mně když vybydou brambory, tak je udělám s vajíčkem /jako se dělá knedlík s vajíčkem/ a k tomu otevřu jablíčkový nebo hruškový kompot. PT
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.