Nejste přihlášen/a.
Myslím, že mnoho lidí nezná anýzky. Já se s nimi setkávala jen v dětství doma. Bylo to maminčino oblíbené. Je to cukroví, které buď milujete, nebo nemilujete. Já jim na chut nepřišla, proto je nedělám. Ale netradiční je. Po názvem anýzky jsem je teď na internetu nenašla, ale našla jsem prasečí ouška Těsto je asi stejné, jen nakonec jsme placičky nesmáčkly do oušek, ale ohýbaly přes silnější vařečku jako do ruličky. Je potřeba, aby na konci, dokud je těsto měkké, pracovaly alespoň dvě osoby. Pokud to vyzkoušíte, počítejte s tím, že si spálíte ruce, že cukroví vzhledem zaujme každého, ale asi to nebude to, které z mísy zmizí nejdříve.
Tak já letos budu dělat jenom linecké slepované rybízovým džemem a hlavně se těším, až budu dělat pravé makronky. Už mám recept vychytaný a vím, že se mi povedou tak, jak to má být a budu dělat více druhů. Malinové, čokoládové, karamelové, se zeleným mačča čajem a meruňkové. A další sladkosti budou čokoládové domácí pralinky.
Denny, on je totiž velký problém najít správný recept. Já jsem u nás žádný nenašla, i když je jich na internetu dost. Jelikož je to francouzská specialita, tak jsem hledala na YouTube videa s postupem, přímo od Francouzů. A světe div se, i u nich to dělá každý jinak. Ty makronky nejsou tak snadné a sama jsem vyzkoušela několik receptů a nebyla jsem spokojená, protože já vím jak mají vypadat a jak mají chutnat. Když jsem tam žila, byly to mé oblíbené pamlsky, které jsem si běžně kupovala. Takže jsem si hodiny přehrávala různé recepty na makronky i z Anglie a z Itálie a každý tvrdil, že ten jeho postup je nejlepší a nejsnadnější a vždycky to byla katastrofa. Takhle jsem jeden rok rzfrcala víc jak kilo mandlové mouky která není vůbec levná a spoustu vajec, protože jsem pořád potřebovala ty bílky a pořád jsem nebyla spokojená a skoro všechno to končilo na kompostu. Tak ten rok jsem to úplně vzdala a měla vztek. Jenomže loni mne to znova raflo a znova jsem začala hledat a čumět zase do nekonečna na videa, až jsem padla na video od nějakého Číňana a ten jeho postup se mi prostě nějak zalíbil. Tak jsem objednala zase tu mandlovou mouku a pustila se do toho podle jeho návodu a poprvé se mi opravdu povedly k mé spokojenosti. A nejenom mé, všichni si z tácu cukroví vybírali jen ty makronky a nakonec to dopadlo tak, že jsem je pak dělala kolem dokola, a ostatní cukroví skončilo v mrazáku, kde je vlastně až doteď. Proto jsem se rozhodla nic jiného nepatlat. Já cukroví, kromě těch makronek také nemusím a pak nevím kam s tím. A abych to pekla a pak rozdávala, tak ono to už dneska není levná záležitost jednak kvůli stoupajícím cenám ingrediencí a také energie.
Kami, díky, ale" zrovna ta marmeláda v makronkách, nemá co dělat. Takových "borců", co ten recept překroutili jsem shlédla mraky. Mimochodem, ten "seitan" se mi opravdu povedl. Je výborný, a mám celou fotodokumentaci postupu. Já ho teda budu určitě už dělat pořád. Strašně mi to chutná a dá se z toho udělat hodně různých jídel. Za to teda děkuji, že jsi mi to připomněl. Díky. Ale ty makronky už umím a jsem spokojená, takže určitě postup měnit nebudu.
Ale podívala jsem se, a rozhodně bych se jeho receptem neřídila. Makronky má hodně rozjeté, a "prsten" je moc nízký. A hlavně ta silikonová podložka není vůbec na makronky vhodná. Nejlepší je obyčejný pečící papír a za další používal studenou metodu šlehání bílků a ta moc dobrá není. No a o náplni už jsem psala. Ta posypka nahoře vůbec není nutná a nemá tam být. Má to zbytečně překombinované. A jak určitě víš, všeho moc škodí.
Já to nikdy nedělal, na sladké moc nejsem, ani jsem to video neviděl, abych se přiznal. Takže nevím, ale věřím ti.
Jen jsem si na něj vzpoměl, kdysi jsem od něj shlédl několik videí a líbili se mi.
Sníh po francouzsku je za studena, za tepla je myslím po italsku, třeba je velký nacionalista. (bydlí myslím v USA, ale přízvuk je jasný)
Gratuluju k seitanu. Když nahodíž odkaz, rád se podívám.
Francoužští amatéři ty makronky dělají různě, a zrovna tak to platí i o Italech. Ale když se podíváš na video od profesionála, tak je vždy do makronek používaná metoda "za tepla", akorát má každý cukrář ten svůj postup. To je přímo "alchymie" a každý má nějakou svou vychytávku, ale udělat to v domácích podmínkách, je někdy nemožné, nebo schválně "mlží".
Právě že jsou i jiné metody. A ten Číňan to měl opravdu vymakané a ani ne tak složité. Ale potravinářský teploměr je k tomu třeba.
Teď jsem omylem klikl na stránku s tím odkazem na Bruna, co jsem dal a zapoměl zavřít, a jelikož byla nálada, tak jsem to prvně shlédl a za mne ok. Tak komentuji až nyní.
Věřím , že vařit umíš, ale pokud ho chceš nazývat amatérem, tak pak pošli a vystav kritice vlastní postup.
K tvým výtkám:
Sníh:
Hned ze začátku sám říkal, že je možno dělat třemi metodami a on to bude dělat francouzskou.
Makronky má hodně rozjeté, a "prsten" je moc nízký:
Pokud myslíš placaté, tak možná proti zvyku ano, ale může to být i známka kvality, kdy se těsto zpracovává do "splihnutí" na "úkor" "lesku", rozhodující je chut a konzistence. zároveň to i musí být tou francouzskou metodou, kdy ten sníh splihne dobrovolněji.
ta silikonová podložka není vůbec na makronky vhodná:
Toto chceš vážně vyčítat? Proč? Silikon se vyznačuje tím, že má vysokou tepelnou vodivost. Navíc ty profi jsou tenké a nikdy by mne nenapadlo brát to jako problém, maximálně u picy nebo baget.
Marmeláda a posypka:
Obojí se mi líbí jako zajímavé spestření, které nakopne zážitek někam jinam, navíc je to záležitost, kterou může každý lehce vynechat. Více někdy neznamená méně.
.
Určitě nechci ovlivňovat tvou recepturu, předpokládám, že bude vypilovaná k dokonalosti.
.
Pokud máš odkaz na postup "číňana", tak se rád kouknu, jako i na tvůj, i když nečekám, že makronky někdy budu dělat, rád se v tomto vzdělávám.
Promiň, ale nechce se mi sem dávat video podle kterého jsem se to naučila já, protože nemám potřebu nikomu nic dokazovat, nebo ho přesvědčovat. Tu silikonovou podložku mám doma, protože když to začlo, tak se mi to také líbilo, ale po vyzkoušení jsem ji úplně vyřadila, a nepoužívám ji. A čemu říkáš "profi" podložka teda nevím, ale já mám přesně tu samou co používá v tom videu ten mladík. Existují už lepší pečící podložky, ale také nemám chut psát které, protože už dopředu vím, jaká bude Tvoje reakce.
A nikde jsem nepsala, že amatér je ten člověk ve videu které jsi sem vložil, použila jsem výraz "borec", protože tak jsi ho nazval sám. Názor na jeho postup u mne zůstal nezměněn.
Co se týče jiného mého příspěvku, kde píši o amatérech, kteří zveřejňují svá videa, tak nechápu, co Tě na tom slově pohoršilo, ale asi neznáš jeho význam. Každý neprofesionální kuchař, nebo cukrář, je přece amatér (mne včetně), protože takový člověk se vaření a pečení věnuje ze zábavy, není to jeho profese a to je přece význam toho slova.
Do této otázky svůj postup na makronky samozřejmě dávat nebudu, protože vzhledem k povaze Tvé žádosti to považuji jednak za bytečné a pak, z toho, abych někde někomu pro zábavu šaškovala, jsem teda už dávno vyrostla.
No a nakonec, tak jestli sis náhodou nevšiml, tak autorem tohoto vlákna nejsi Ty a toho, kdo otázku vložil, třeba vůbec nezajímají nějaké dohady mezi mnou a Tebou. Tady se tomu říká "zaplevelování původního dotazu". Ale jestli se rád v tomto oboru vzděláváš, tak máš také přístup na YouTube jako já, a tam máš "materiálu" k učení obrovské množství.
Ale nic Ti nebrání založit svou vlastní otázku a když se mi bude chtít, tak do ní odpovím.
Mne na tvém komentu nic nepohoršilo, jen diskutuji k tomu, co jsi napsala. Já právě na tom co jsem ve videu viděl neshledal nic špatného.
Podle mne je ten borec profík, do amatérů ho zařazuješ v odpovědi 19:45. Mě se zpočátku nelíbil kvůli nabuřelému vystupování, ale zjistil jsem, že umí. To je pro mne důležité.
Bohužel tvé odpověďi jsou ve stylu: Pomluvit , vynadat, odkázat se na plevel a utéct.
A mýlýš se, odkaz je k tématu, poněvadš ten borec dělá spoustu cukrářských výrobků, jak jsem již zmínil. A lze tedy ve videích u něj hledat inspiraci.
O to video číňana jsem žádal proto, abych se právě mohl inspirovat, ne abych měl co ze msty pomlouvat. Samozřejmě pokud by se mi něco nelíbilo, tak bych to napsal.
Nemýlím se. Napsala jsem "francouzští amatéři", protože těch videí jsem shlédla nejvíc. Nevrďte znova, že jsem psala o něm, protože on Francouz není, překrucujete to, co bylo řečeno. Proto mne nebaví s Vámi debatovat.
Tak jsem to asi špatně pochopil.
Píšeš tam, že jsi viděla od profíků videa jen s italskou metodou. Jeho video je s francouzskou, tudíž to znamená, že jej mezi profíky neřadíš. Já nic nepřekrucuji.
Nikde jsem přímo nepsal že je francouz ! Podle přízvuku ale tipuju, že původem určitě je a to nejsem nějaký odborník.
@pckop Možná tazatelka jen doplnila otázku o to, co běžně peče, aby jí rádci nenabízeli recepty zbytečně.
Španělský mazapán?
V podstatě se dělá podobně jako ten náš - stejné množství mletých mandlí jako cukru moučky, malinko citronové štávy. Jen se k tomu pak přidá 1 bílek (1 na cca 500g těsta), potře se to žloutkem a pak krátce zapeče. Vykrajované, v kuličkách, v šiškách, to je na každém. Jen je lepší dělat ho tlustší, třeba 0,5cm nebo se dělá i víc.
Pečení omezuji. Naaranžuji více druhů ořechů, fíky, datle, sušené meruňky ap. a doplním pralinkami v hořké čokoládě od Lindt, nebo kvalitním marcipánem na kolečka a je to!
Jinak bych moc mlsala a pak...pak by si mne snáze našel covid
Bez pečení toprecepty.cz/...
A jednodušeji: Lotus sušenky - vrstva šlehačky s vanilkovým cukrem - lotus drt = 3. vrstva
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.