Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nakládání zelí, blátivá konzistence

Od: sametka odpovědí: 15 změna:

Přes padesát let nakládáme bez problémů zelí, až letos se nám podařilo zelí blátivé konzistence a tím i nejedlé. Hlávky odrůdy Polar jsme si vypěstovali sami, na 100kg zelí jsme přidávali jako vždy 1 kg soli bez jodu a hrst koprového semínka.Sudy jsme měli v místnosti o teplotě cca 20 °c 8 dní. Poradte, kde jsme mohli udělat chybu.

 

 

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

minsk

4x

Napadá mě jediné - záměna semen ve výrobním provozu. Prostě chybné osivo, byt je prezentováno na uskladnění a krouhání.

 

makk

2x

Podle mě špatné zelí (letní odrůda).

 


1x

Jednou v životě se mi to taky stalo, dávala jsem vinu špatnému zelí. Letělo na kompost a štvalo mě to.

Ten rok jsme byli bez zelí, znovu už jsem neměla náladu.

 


1x

wamp My máme zelí se soudkem uskladněno trvale v teplote 18 - 20st C a bez problémů...


doplněno 10.10.21 21:51:

Ještě mě napadá, jak dlouho bylo nastrouhané, než jste je dali do soudku?

kenav
Jednou se mě to stálo a prisuzoval jsem to octovym muskam které se mě do něj dostaly

 

liska5

0x

Chtěla jsem napsat, že tohle dělá letní /řídké zelí/, ale máte svoje, tak asi bude určeno k nakládání. Tak to naštve.

 

sametka

Hlávky byly pevné a odpovídaly vzezřením pozdnímu zelí.

 


0x

Nevím, jak jste ho dělali předtím, ale domnívám se, že osm dní je příliš dlouhá doba.
Povětšinou se dává do teplé místnosti na tři dny, poté do chladna.

liska5

Určitě týden jsme ho měli doma, než jsme ho přemístili do chladnějších prostor.

To je nesmysl. Bydlím v paneláku a zeli mám v koupelne až 2 měsíce.

 

sametka

M8me velký krouhač, jeden člověk dočišuje hlávky a půlí je, druhý krouhá a dodává sůl s koprovým semínkem a třetí hned zelí stlouká. Máme dřevěný škopek a pak nerezové barely (celkem jsme naložili v jeden den 120kg zelí). Je to k naštvání, protože celou sezonu kolem hlávek makáme od semínka a ted to vyvážíme ze sudů rovnou na pole k zaorání, protože je to nejedlé.

 

sametka

Poznám letní zelí od pozdního, už ho pěstujeme po generace 100let, naše zahradnictví bylo založeno v roce 1926 a já v něm pracuju přes 40let, moje tchyně ho začala nakládat před 70lety a my v tom pokračujeme. Ona tam dávala jěstě cibuli, ale to nám nevyhovovalo. Takto blátivé zelí se nám podařilo udělat už před pár lety a stále nevíme, kde se stala chyba. Mohlo by za tím být třeba i přehnojení dusíkem?

sametka

Zelí je odrůda Polar.

 


0x

Špatná základní surovina, tedy zelí. Máte štěstí, teď teprve obchodníci vytáhli krouhané. našlapete znovu. A pro jistotu zašlapejte několik listů vinné révy nebo listů z višně.

 

sametka

Naložili jsme další z našich hlávek - 120kg. Čtvrtý den to vypadá dobře, i když jsme nic v postupech nezměnili, jen jsme přidali trošku cukru.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nakládání zelí

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]