Nejste přihlášen/a.
Přes padesát let nakládáme bez problémů zelí, až letos se nám podařilo zelí blátivé konzistence a tím i nejedlé. Hlávky odrůdy Polar jsme si vypěstovali sami, na 100kg zelí jsme přidávali jako vždy 1 kg soli bez jodu a hrst koprového semínka.Sudy jsme měli v místnosti o teplotě cca 20 °c 8 dní. Poradte, kde jsme mohli udělat chybu.
Jednou v životě se mi to taky stalo, dávala jsem vinu špatnému zelí. Letělo na kompost a štvalo mě to.
Ten rok jsme byli bez zelí, znovu už jsem neměla náladu.
Nevím, jak jste ho dělali předtím, ale domnívám se, že osm dní je příliš dlouhá doba.
Povětšinou se dává do teplé místnosti na tři dny, poté do chladna.
M8me velký krouhač, jeden člověk dočišuje hlávky a půlí je, druhý krouhá a dodává sůl s koprovým semínkem a třetí hned zelí stlouká. Máme dřevěný škopek a pak nerezové barely (celkem jsme naložili v jeden den 120kg zelí). Je to k naštvání, protože celou sezonu kolem hlávek makáme od semínka a ted to vyvážíme ze sudů rovnou na pole k zaorání, protože je to nejedlé.
Poznám letní zelí od pozdního, už ho pěstujeme po generace 100let, naše zahradnictví bylo založeno v roce 1926 a já v něm pracuju přes 40let, moje tchyně ho začala nakládat před 70lety a my v tom pokračujeme. Ona tam dávala jěstě cibuli, ale to nám nevyhovovalo. Takto blátivé zelí se nám podařilo udělat už před pár lety a stále nevíme, kde se stala chyba. Mohlo by za tím být třeba i přehnojení dusíkem?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.