Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, s přítelem čekáme miminko, a zajímalo by mě, jak jste to měli vy, jestli jste dodržovali striktně jídelníček (že nemůžete paštiky, colu, tavené sýry) a jestli jste se koupali ve vaně nebo spíš sprchovali. Je to naše první, a hodně lidí a rodiče kývají hlavou, že jsme moc opatrný, že za nich takové věci nebyli a že máme jíst co chceme na co máme chut a at si dopřáváme. Snažím se být opatrná, ale čím víc věcí mám zakázaných, tím víc na ně mám chut :D
Děkuji předem za odpověď.
U prvního jsem dodržovala vše doporučené, jedla vitamíny , hlavně kyselinu listovou, nedala si ani skleničku vína, plesnivé sýry, tatarák. U druhého dítěte jsem to měla na háku, celý první trimestr bruslila na inlinech, druhý jezdila na kole a třetí 2x týdně plavala, přestala jsem plavat 14 dní před porodem, těhotná jsem sjížděla řeku a byla u moře. Obě těhotenství bezproblémová, druhé díky množství pohybu lepší, hlavně jsem nepřibrala 17kg jako u prvního, ale jen 10 i přes 9 dní přenášení. Oba synové donošení, zdraví.
Příroda to má velmi dobře zařízené, aby plod přežil, nebojte.Člověk rozhodně není ohrožený druh a podívejte třeba v Indii, v jakém svinstvu tam žijí a jak se tam hezky množí. Teda fakt, že kuriozní mutace vznikají hlavně v Indii.
Těhotenství není nemoc, aby se striktně dodržovala nějaká dieta!Jezte to co Vám chutná, co normálně jíte.Ane paštika ani kola dokonce ani alkohol neublíží-tedy za předpokladu (alkohol) že budete denně pod párou, ale třeba třetinka piva nebo decka vína v neděli po obědu jistě neuškodí. Totéž kola-pokud denně nevypijete několik litrů,tak se nic neděje ...
Jezte, na co máte chut,jen se snažte jíst vyváženě, sama poznáte, co vám a miminku dělá dobře. Já jedla normálně, je pravda, že dřív nebyly žádné kebaby atd, ale i tak si myslím, že jednou za čas vám to neublíží. Jen jsem se absolutně vyhýbala alkoholu, nikdy jsem nekouřila a nepobývala v zakouřeném prostředí. Pokud máte to štěstí a těhotenství probíhá normálně, užívejte si klidu, pohody a dost spěte, at si vytvoříte náskok, po porodu se zřejmě důkladně nevyspíte - podle mne. Přeji vám a miminku hodně zdraví a pohody a v rodině štěstí.
Předpokládám, že myslíte paštiku kupovanou, nikoliv domácí. Pak je jako v jakékoliv jiné uzenině v kupované paštice přemíra solí, tuků, nasycených mastných kyselin, konzervantů. Takový métský salám nebo-li čajovka to vylepší ještě tím, že jde o tepelně neopracované maso.
Abych jasně upřesnil dotaz. Co je špatného z hlediska těhotenství? Mám na mysli domácí paštiku. Ale názory ke kupovaným také mohou být zajímavé.
Do paštikových konzerv se mele to odpadové. Taky obsahují hodně soli, nevhodného tuku, zvýrazňovače chuti, barviva.. .
Zatím teda nevidím pádný argument škodlivosti paštiky.
1)
Listerie je záležitost hygieny, ne paštiky.
Teplota sterilace listerie je 68, teplota výroby paštiky je vyšší alespoň 75.
ctpp.cz/... strana 86
Mimochodem v jiné části je tam i zajímavá řeč o stejcích...
Nicméně je to motivace kupovat konzervy, kde kontaminace nehrozí nebo konzervanty.
2)
Kvalita potravin
To že se do konzerv mele kdejaký masný odpad je asi jasné všem, ale to neznamená, že to je zdravotně závadné.
Osobně občas v konzervách identifikuji chut sleziny, plic, vemena...
Někdy mi to dokonce chutná i více, než "čistá"konzerva. Furt lepší, než maso nahrazovat moukou...
Co se týče obsažených látek nelze vyloučit, že by taková směska byla pro těhotné dokonce i prospěšná.
Na druhou stranu jsem tu před pár měsíci četl diskuzi, kde se hojně doporučovala určitá značka gulášových konzerv z jednoho řetězce. Co čert nechtěl, za pár dnů jsem náhodou na ty kozervy narazil a rovnou jich tedy deset vzal, poněvadž často cestuji bez možnosti vaření. Po ochutnání jsem se málem zeblil...
Zpět k tématu, asi bych vyřadil syrové masné výrobky bez notné dávky konzervantů, např tatarák. škodlivost paštiky nikde nevidím.
2)
Sůl
Je sůl jed nebo látka nezbytně nutná k životu? Obojí, problémy způsobuje její nadužívání, ne látka jako taková.
Potřebuje těhotná žena soli více nebo méně než když není těhotná? Podle mne logicky více.
Člověk by si měl hlídat příjem soli, i když není těhotný.
3)
Živočišné tuky, viz sůl .
4)
Zvýraznovače
Když to jde, vařím kvalitně, poctivé vývary atd, přesto zvýrazňovače v maličkém množství používám, jídlo je prostě lepší.
Co je zdravější? Glutamát nebo extrakt z kvasnic? Podle mne jde o totéž. I přírodní sojovka jej obsahuje.
Je tu ještě záležitost, že je glutamát trochu karcinogení.
S tímto bych radši moc neriskoval, nicméne důkazem, že to nebude tak horké nám budiž velká část Asie.
5)
Barviva
Osobně proti nim nic nemám (maximálně viz 4), nicméně, tam kde se hojně užívá barviv, se nahrazuje těžký úbytek kvality.
6)
Plniče
Mouky, škroby, gumy, lepidla.
V podstatě nezávadné látky, které snižují podíl kvalitních složek - masa.
Jelikož maso lze posuzovat podle bodu 2), lze říci, že látky obsahující plniče, jsou v určitém ohledu zdravější.
Mám celkem v oblibě paštiky, kde je na úkor masa zelenina. Jednou jsem měl i nějaké vegetarianské "šméčka". Byli velice chutné. Sháním recepturu, abych je mohl napodobit.
7)
Konzervanty
Tady zastávám názor, čím méně, tím lépe.
Ale furt radši použiji rychlosůl, než riskovat breberky.
Nutno rozlišovat (ne)závadnost jednotlivých konzervantů samostatně.
I sůl je konzervant.
.
Pokud nemá někdo jiné argumenty, budu považovat závadnost paštik při těhotenství za fámu.
Kromě alkoholu, nikotinu a drog můžete vše, co vám vyhovuje. Je správné, když se dokážete ovládnout a necpete se jako čuník, ale upřímně, ženy rodí už desítky tisíc let a určitě neřeší, jestli si daly taveňák. Sprchování je asi v těhotenství lepší, cesty jsou přeci jen trochu pootevřené, tak je zbytečné je dráždit chemikáliemi v různých pěnách do koupele, ale jinak si to těhotenství užívejte, pokud jste zdravá. Když jsem byla těhotná, studovala jsem a neměli jsme moc peněz, spíš žádné, tak jsem byla živa na chlebu s máslem a hořčicí anebo s marmeládou, občas špagety s buřtem...syn má skoro dva metry, je zdravý a šikovný a nikdy nemarodil. Některá jiná se hlídala a stejně měla neduživé dítě. Tohle je skutečně hodně individuální. Co je škodlivé pro člověka vždy, to i v těhotenství. Ale nic se nemá přehánět.
Nu, zdravá žena jistě má vše uzavřené hl.zátkou, ale na druhou stranu, nevidí si tam a může mít ( a mnohé mají) pootevřeno...např. já jsem to dost dlouho netušila, až když mne začaly bolet záda...gynekolog mne pak hnal sanitkou do špitálu. Takže v tomto případě asi opatrnost je na místě. Nemluvě o teplotě vody.
Já si myslím, že je naprosto zbytečné čerstvou maminu děsit a vymýšlet nesmysly a ptákoviny. Žena by si tohle období měla v klidu a s láskou užít. V životě bude všechno mnohokrát, ale těhotenství a dítě jen 1 2x? Navíc, je to tak intenzvní zážitek, který je naprosto nesdělitelný. Maminku uklidňujme a neděsme ji nějakými podivnými zkušenostmi svými nebo zážitky známých!
Jo, za nás takové věci nebyly - to je takový hloupý argument jednodušších lidí.
Nicméně k věci. Předně poslouchejte svoje tělo. Těhotenství není nemoc, je to ale zátěž na organismus a porod ještě větší. Jezte, na co máte chut, ale s mírou - není pravda, že jíte za dva. Rozhodně není dobré se - s prominutím - přežírat. Pak tu budete řešit, jak po porodu shodit toho čtvrt metráku navíc.
Moje žena si upravila jídelníček tak nějak automaticky. Co měla ráda, to jí přestalo chutnat a začala jíst jiné věci.
Přesto všechno je potřeba na sebe dávat trochu pozor. Někdo má těhotenství v pohodě a do poslední chvíle jezdí na kole. Někdo jiný má těhotenství rizikové a většinu času proleží doma nebo v nemocnici. Je to tak trochu i o štěstí a předem se nedá určit, kdo to bude mít v pohodě a kdo ne. Stejně tak se nedá usuzovat na to, že pokud proběhlo těhotenství bez problémů, bude takový i porod.
Tak se opatrujte a poslouchejte svoje tělo.
Gratuluji a přeji, aby celé těhotenství proběhlo v klidu a pohodě a miminko se narodilo zdravé a krásné, do dobrého světa. Těhotenství, to není nemoc. Není třeba nějakých zvláštních opatření, když budete jíst pestře a s mírou. Když si budete říkat, že jíte za dva a miminko je přitom velké jako lískový oříšek, budou se kila ukládat v sádle.. Nepřibírejte zbytečně, těžce se nadbytečných kil budete zbavovat. Spíše se už nikdy nezbavíte. Jezte všechno, velice rychle zjistíte, co vám nedělá dobře a vyhnete se tomu. Já jsem jedno těhotenství prožila na syrovém kyselém zelí. A druhé na jahodách. Mražených i čerstvých. Je to už hodně dávno, ale pamět je neuvěřitelná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.