Nejste přihlášen/a.
Já miluji dlouho tažené vývary. Ráno, ještě před životadárným kafem, opláchnu maso a dám do hrnce se studenou vodou, na malý, ztlumený hořák. Po ranních rituálech, jako je mytí atd., je čas na sebrání pěny z hladiny a přidání ostatních ingrediencí. Hrstičku celého pepře, 3 kuličky nového koření, neoloupanou cibuli, jen zbytky kořínku seříznout, 2 stroužky česneku. Oškrábanou mrkev, petržel a kus celeru. Když mám, tak větvičku libečku. Nadzvednu polikču na jedné straně a už si toho nevšímám. Až před polednem zcedím, přidám petržílku, oberu a nakrájím maso, kolečkem na brambory do salátu nakrájím zeleninu. Sůl, na špičku nože pepřík a je hotovo. Játrové knedlíčky, vlastně nočky, zavařuji do hotové polévky, nudle vařím zvlášt a podávám v misce s vidličkou.
Předně záleží hlavně hlavně na teplotě ne na metodě.
Všechno, co se děje v kuchyni (pečení, smažení, vaření) je hlavně o správné kombinaci teplota vs šas.
.
Zhruba od oka pár příkladů dle mých zkušeností (v závorce ideální doporučení):
.
Ryba (65°C 30m)
> 35min strácí chut a vůni
<20min chutě nemusí být plně vyluhované
< 50°C je cítit syrová
.
Kuře (80°C 60m)
> 30min strácí chut a vůni
<60min chutě nemusí být plně vyluhované
<90min síla nemusí být plně vyluhovaná
< 70°C je cítit syrové
>80°C strácí na síle i vúni, rychleji se luhuje
.
kráva (75°C 40h)
> 90min chut a vůně se začínají měnit ze svěží na hutnější
<90min chutě nemusí být plně vyluhované
<24h síla nemusí být plně vyluhovaná (z masa už ano, ale ne z kostí)
< 60°C je cítit syrové
>80°C strácí na síle , rychleji se luhuje
.
kráva (120°C 5h)
Z kostí se se získa převážné množství síly, maso je rozvařené, ale vývar je furt celkem dobrý i když daleko méně želíruje.
.
kráva maso (90°C 3h)
Dobrý ne moc silný vývar, maso se dá použít k omáčce.
.
Zelenina(90°C 30m)
dle velikosti
>40m ztrácí se vůně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.