Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Lze zamrazit syrové hokaido

Od: sametka odpovědí: 8 změna:

Zjistila jsem, že mi ve sklepě, kde skladuju dýně hokaido, některé předčasně hnijí. Žádný rok se mi to tak brzo nestalo, vydržely až do Silvestra. Podotýkám, že u nás v létě moc nepršelo (nejjižnější cíp jižní Moravy). Nevím, jak si tyto dýně uchovat k pozdější konzumaci. Můžu je vydlabat a dát do mrazáku?

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x
Ja ji mrazim nakrájenou na kostky.

 


0x

Zmrazit se dá všechno. záleží na tom jakou konzistenci to bude mít po rozmrazení. Fakt netuším, ale na polívku zřejmě dobrý. Hokaida skladuji při pokojové teplotě a suchu. Vydrží do března. V chladu a vlhku hnijí.

 

floro*

0x
Nechte je spíš na světle a v suchu. Jestli nemáte ve sklepě vlhčeji než je vhodné.
A nebo ještě jedna varianta - sklizeň dřív než dostatečně vyzraly

 

cutora

0x

1) Na internetu prodávají dýňové pyré. Tudíž rozvařit a dát do sklenic a zavařit. To bych udělala asi já, je to bez spotřeby energie a v regálu může být uložené více let.

2) Nebo navařit hustou polévku a tu dát v pytlíkách zamrazit.

3) Co kousky ušušit v sušičce?

-----------------------

Letos se mě dobře vyvedly, měla jsem svoje předpěstované, přesto ještě stále rostou.

I když je nat a listy trošku nehezká, místy suchá, tak dýně nemají zaschlou stopku. Jednu z prvních jsem už na zkoušku uřízla, nechám 14 dní uležet v místnosti /dozrát/ a potom zkusím jaká je na chut.

Ale předpokládám, že máte již předešlé zkušenosti.

Jenom upozorňuji, že letos je vše o 14 dní opožděné, tedy se přikláním, že jste sklidili ještě nezralé a nenechaly je těch 14 dní doležet při běžné teplotě.

Dýně všeobecně dorůstají na svoji velikost až v podzimních měsících.

Píšete, že u Vás moc nepršelo, možná jste je měla už zaschlé /stopky/ a natě, proto jste sklidili. Potom nevím, proč se vám toto děje.

sametka

Nepršelo, tak jsme přiměřeně zalévali. Nat je na tabák, stopky suché, plody vyzrálé a chutné (pecičky uvnitř pěkně baculaté). I při mírné manipulaci stopky odpadají a to je místo vstupu infekce. Přenesla jsem je ze sklepa do suterénu domu, tak uvidím, jak to bude pokračovat. Ale půlka úrody už je na kompostu.

honzin*
My už vesele konzumujeme cca měsíc. To, že stopka má být suchá je mýtus. Pro uskladnění ano. Ale jakmile je dýně oranžová a na omak není měkká, tak je výborná k okamžitému snězení. Některá je sladší, jiná více "zeleninová", ale všechny výborné. Letos už jsem sklidil asi 8 kusů, dalších 7 ještě visí. Ze 2 rostlin.
cutora

Ano, děkuji honzin. Hokaido nechci nyní moc konzumovat, nechávám je na podzim, až bude ziměji, protože zahřívá a také jako dárky.

Zatím se mi nestalo, že by hokaido odpadlo samo od stopky a to narostly některé obr veliké. Uskladněním se v nich zvyšuje podíl cukru a vitamínů.

Nyní opékám+polévka spíše cukety, a těch bude dost jak na jídlo, tak i na uskladnění. Rostou utěšeně.

---------------

Nemáte někdo radu, jak se dostat k semínkům? Prý jsou zdravá, ale loupat je po jednom je strašná piplačka. Díky.

 


0x
Jestli máte chladný sklep vydrží dlouho. My je doma běžně skladujeme min dva měsíce v teplé spíži. V mrazáku až po tom.
Z mrazáku je používáme jen na polévku, takže horší konzistence nám nevadí.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma dýně hokaido

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]