Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jak vaříte sušenou fazoli?

Od: libor007® odpovědí: 13 změna:

Přátelé, poradíte, jak vaříte sušenou fazoli? Vařili jsme fazolovou polévku z menší tmavé fazolky a i po hodinách vaření byla tvrdá - na skus až nepříjemně drolivě, jakoby syrová. Trochu pak zabral až tlakáč, tvrdost ale zůstala. Fazolka byla přes noc namočená. Poradíte, jak a případně jakou fazoli připravujete, aby chutnala podobně, jako fazolky z konzervy? Klidně nahoďte i nějaké recepty.

 

 

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Podle mě nejdou bez tlakového hrnce správně uvařit. Takže namočit přes noc a pak tlakáč.

 

kami123

2x

Vařit jen ve vodě, přípaně dát špetku jedlé sody. Některé trvají dlouho, ty tmavě červené jsou myslím nejhorší.

Jde to bez tlakáče, ale s ním je to samozřejmě lepší.

Pokud osolíš nebo dáš něco kyselého, tak budou tvrdé.

inspa*

jj, namočit přes noc nejméně, pak vařit - bez soli! (či čehokoliv slaného, nebo třeba octa - jen ve vodě). Když sůl tak až ke konci varu. Pěkně to popisuje má oblíbená stránka "Kuchařka pro dceru"(jako rozvedený chlapík kdysi jsem se už naštval jíst jen po restauracích či z polotovarů, navíc když u mě pak bývala malá dcera - a tahle stránka mi pak časem přišla vhod, ke každému vaření jsou tam na jednom místě podány výborné rady a plno jsem jich využil a hodně se naučil )

kucharkaprodceru.cz/...

kami123

také tu stránku doporučuji . I těm, co si myslí, že vařit umí, může něco dát.

 


1x

Fazole prostě takové jsou. Musí se namočit a pak vařit až neuvěřitelně dlouho. Mám vyzkoušené, že když se jim, při namáčení několikrát vymění voda, vyplaví se látky, které nadýmají. Čím starší fazole jsou, tím dělší dobu vaření potřebují.

 

joudic*

1x
namocit na 24h, papinak, nesolit, lzicka sody, a u cervenych fazoli vodu vymenit po par hodinach. I pak jsou vetsinou hnusne, pixla stoji par korun, cili susene nikdy nevarim, jako dite jsem si toho uzil az az. I v te pixli byly jeden rok cca 10 let zpet orechove, ze jsem prestal fazole chvili jist.
kami123

Se nedivím, že jsou hnusné, když se tam dala lžička sody

Nutno ji dávat s citem. Bez ní to také jde.

joudic*
hnusne = tvrde, lzicka sody na 5L je nic, kor kdyz se voda v prubehu pak nahrazuje
kami123

Já to myslel z legrace.

5 litrů? si koledujete při takové konzumaci o výbuch.

Kami, ta vaše věta mi připomenula vyprávění kapely KTO z pobytu v Amerie. Hoši se zamilovali do fazolí a konzumovali je ve velkém. Vypravěli, že když auta zastavila na okraji pouště a oni otevřeli dveře,, že ten smrad se stal viditelným, jak se vzduch kolem zachvěl.

 

liska5

1x

Namočím přes noc. Sleju. Dám novou vodu a vařím do změknutí bez soli. Pokud jsou fazole staré, trvá to velmi dlouho, než se uvaří do měkka. Někdy ani to ne. Do uvařených vmíchám nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, olej a ocet. A je dobrý salát. A když se uleží v chladu do druhého dne, tak ještě lepší. Někdo dává místo octa sterilovanou zeleninu.

 

cutora

1x

Přesně jak píše liska5. Fazole byly prastaré. Ležely dlouho ve skladech.

Soda ničí vitamíny B, takže se od tohoto přídavku už upustilo.

Není to Vaše chyba, že jste je neuvařili.

liska5

Ono je to často poznat, že jde o staré fazole. Bobtnají nekonečně dlouho, část jich zůstává krabatá, část gumová, některé zůstanou, jak kamínky.

A to slévání vody, ve které se máčely, má opodstatnění. Mají prý ve slupce látky, které mají chránit klíčivost v případě, že jsou pozřeny ptáky či živočichy, aby fazolky nenatrávil průchod traktem. To prý tak je u mnohých semen, která se šíří díky ptákům či jiným živočichům.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]