Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co s jablky?

Od: jitul odpovědí: 8 změna:
Dobry den, od zname jsem jako kazdy rok dostala plno jablek (zelena,letni). Vzdy z nich delam presnidavky nebo pecu buchty jako hrabenciny rezy nebo jablecny kolac. Tento rok jich mam ale opravdu hodne. Poradil by mi nekdo prosim nejaky dobry recept co s nimi? (buchty, povidla, marmelady, salaty...cokoliv, co mate radi)

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


5x

Já doma jablka nastrouhám, napěchuji do zavařovaček a normálně zavařím. Pokud je z nich moc štávy, tak tu odliju pryč. Takto zavařená jablka jsou dobrá do štrúdlu nebo do žemlovky apod. A protože je to vlastně kompot, vydrží i několik let.

hlavicka

Já to dělám trohu podobně, ale jablka nezavařuji. Nastrouhané dám do plastových krabic a do mrazáku zamrazit. Takto zamrazené nastrouhané jablka vydrží po celý rok nebo možná by to vydrželo i déle. Je to po rozmrazení dobré např. do štrůdlu nebo všeho kde je třeba nastrouhané jablka.

Já je zase nakrájím na plátky, nacpu do sklenic a sterilizuji. Pak tento polotovar používám na koláče a štrúdly.

Anebo jsou výborná povidla z jablek: 1 kg jablek, 150g cukru (nebo podle chuti), 1 ČL mleté skořice, 1/4 ČL mletého badyánu, špetka mletého hřebíčku, 1/4 ČL mletého zázvoru, 30 ml octa, rum.

Jablka podrtit a smíchat s přísadami krom rumu, nechat odstát do 2. dne. Druhý den dát do pekáče, podlít hrnkem vody a nechat v troubě při 160 st. 2,5-3 hod. nebo až zhoustnou do požadované konzistence. Závěrem přidat rum a dát do sklenic.

 

kepler*

4x

Když jich je opravdu moc, tak vylisovat a konzervovat na mošt. Případně nechat zkvasit, prohnat trubkama a máte calvados.

 


4x

Dobrý den. Štrůdl, zemlbába, usušit křížaly.

 


3x

Letos dělám z převážné většiny ovoce pečený čaj. Jablka letničky nemám, ale kdybych měla, tak bych je do směsi, kterou dávám péct, určitě přimíchala. Říká se tomu čaj, ale většinou to zalévám vodou studenou, někdy přidám i led. Ve vysoké sklenici se lžící je to efektní a lepší než sirup. A na odbyt to jde víc než džemy a marmelády.

Z letniček nedělejte křížaly. Je v nich mnoho vody. Pokud letničky dostanu, tak jich část nakrájím na kousky a dám do mrazničky.

 

anonymni357

2x

Ja jablka rozkrajena na ctvrtky rozvarim,propasiruji vhodnym cednikem,zahustim varem na asi polovinu objemu,pridam zelirovaci pektinovy pripravek ,dochutim cukrem,citronem,dle vlastni chuti,za horka naplnim do sroubovacich sklenic od majonez,marmelad a pod.,vicko dotahnu lehce,po cca triceti vterinach dotahnu pevne a otocim dnem vzhuru.Po vychladnuti jsou uzavreny jako po zavareni.

 

jitul

Dekuji vsem za tipy, prave pecu jablko-mrkvovy kolac a zitra nejaka jablka zavarim! (Mozna potom zkusim i ten peceny caj, protoze me laka uz hodne dlouho

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]