Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně kvísku.
Chci si upéct domácí chléb (pokud se povede, tak pravidelně). Výrobu žitného kvásku zvládnu. Smíchám žitnou mouku s vodou, drtek medu a nechám přikryté dva dny zrát. Poté přidám opět mouku s vodu a zase enchám 2 dny kvasit. Za další 2 dny opět přidám mouku a vodu a mělo by být hotovo.
A teď by mě zajímalo. KDyž chci péct chleba, prostě odeberu cca 200g kvásku, ten smíchám s moukou, vodou, kmínem apod. a co s tím zbytkem kvásku, který mi zbyde ve skelnici? Mám tam opět dát mouku a vodu a zase nechat nějakou dobu kvasit? Jak dlouho? Tohle mi není trochu jasné. Pak je tam ještě pojem "rozkvas", což mi není jasné už vůbec. Děkuji za rady od lidí, kteří s tím mají co dočinění, děkuji a přeji hezký den. V.D
Med proč?
Ze sklenice dáš všechno, před osolením/ okmínováním// dosypáním jiný mouky než žitný z těsta odebereš do sklenice na příště. Nebo dokrmíš ten zbytek ve sklenici...
Rozkvas je to ze sklenice + mouka vlažná voda, řídký těsto jak palačinky. = namnožíš si kvásek, zatim nesolíš atd. To až když děláš z rozkvasu těsto a před osolením odebereš na příště..
Zbytek kvásku dejte do lednice a asi 1x týdně nakrmte. Můžete ho taky usušit při pokojové teplotě, pak se s ním nemusí dělat nic a vydrží dlouho, jen ho před použitím zase namočíte, nakrmíte a bakterie se začnou množit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.