Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se na něco zeptat. Stala se mi totiž jedna nepříjemná věc. Dělal jsem si normállně hramolky ve fritéze. Poté jak se hranolky usmažili a vyndal jsem je tak fritéza najednou z ničeho nic nekontrolovatelně vyvřela a byl olej po celé kuchyni. (V tu dobu kdy vyvřela v ní nic nebylo). (Známý mi řekl že to mohlo být starší strouhankou na dně fritézy) Něco podobného dnes. Jsem usmažil na novém oleji hranolky, vyndal jsem je a začal jsem si všímat startu toho že to začne vyvřívat tak jsem to rychle vypl. Nic se nedělo a pokračovalo to tak jsem to opatrně vynesl na dvůr kdyby fritéza přetekla. Samozřejmě nepřetekla ale už při začátku nesení jsem v ní slyšel takové menší jakoby výbuchy (velký výprsky nevím jak to popsat). Jak jsem to položil ven tak byl takový jakoby velký prskanec oleje a posunulo to i výkem. Tak bych se chtěl zeptat zda to je normální (podle mě asi ne) nebo čím by to mohlo být zapříčiněno.
Neznám vaši fritézu, ale není možné, že ve filtru víka kondenzuje voda, která při nějaké manipulaci vyteče do oleje?
Ano fitr má. Je to možná celkem asi pravděpodobné. Takže příště bez víka? Nebo dosmažit a utíkat vždy na dvůr jako posledně.
prskání způsobí pára, takže tam muselo být něco vlhkého, co nevadilo, když se olej chladil smažením. Po vyndání přestalo chlazení , stoupla teplota oleje a uvolnilo se nějaké vlhko a prsk...typuji, že fritéza jela na plný pecky..fritézu nahřeli vložím pokrm a stáhnu ji...
Každá fritéza má snad termostat omezující na maximálně 190°C
Ale pánovi snad doporučit horkovzdušnou fritézu
Měl jsem fritézu nastavenou na teplotě kdy se smaží hranolky. To je nějak kolem 170. POkud by to mohlo ovlivnit to že bych to vždy po vyndání stáhl tak by to bylo super.
V budoucnu až si budu zařizovat nějaký byt tak asi popřemýšlím nad horkovzdušnou fritézou nechci mít nadále tyto problémy. Jinak termostat vždy na začátku zkouším. že ubírám a přidávám teplotu a poslouchám zda cvaká. Takže termostat byl určitě funkční jelikož cvakal. A to s tím kabelem na přímo by mě nenapadlo jelikož momentálně budu končit školu a budu si dělat 50. Takže vím že by to byla blbost :D
Tak elektrikářskej učen jo? Fritéza horkovzdušná stojí asi 9 stovek mám z Kauflandu, případně v Lidlu teď 11 stovek, spočítej si kolik ušetří za volej a za zdraví. A teď ještě tvé problémy s požárníkama.
To s tím vypěněním už je dávno odstraňené. To se mi stalo před týdnem. Jen teď bude takový menší flek na dvoře. Jinde to vyteklé není protože jsem to stihl vynést ven. Ale jak odstranit olej z dlaždic by se mi hodilo.
Nezpůsobilo to náhodou voda z hranolek při vytahování?
někteří experti hořící olej vznícený na plynové fritéze / sporáku začnou hasit vodou a to je pak výbuch jako z plamenometu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.