Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč olej z ničeho nic vyvře?

Od: neneui* odpovědí: 18 změna:

Chtěl bych se na něco zeptat. Stala se mi totiž jedna nepříjemná věc. Dělal jsem si normállně hramolky ve fritéze. Poté jak se hranolky usmažili a vyndal jsem je tak fritéza najednou z ničeho nic nekontrolovatelně vyvřela a byl olej po celé kuchyni. (V tu dobu kdy vyvřela v ní nic nebylo). (Známý mi řekl že to mohlo být starší strouhankou na dně fritézy) Něco podobného dnes. Jsem usmažil na novém oleji hranolky, vyndal jsem je a začal jsem si všímat startu toho že to začne vyvřívat tak jsem to rychle vypl. Nic se nedělo a pokračovalo to tak jsem to opatrně vynesl na dvůr kdyby fritéza přetekla. Samozřejmě nepřetekla ale už při začátku nesení jsem v ní slyšel takové menší jakoby výbuchy (velký výprsky nevím jak to popsat). Jak jsem to položil ven tak byl takový jakoby velký prskanec oleje a posunulo to i výkem. Tak bych se chtěl zeptat zda to je normální (podle mě asi ne) nebo čím by to mohlo být zapříčiněno.

 

 

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Neznám vaši fritézu, ale není možné, že ve filtru víka kondenzuje voda, která při nějaké manipulaci vyteče do oleje?

neneui*

Ano fitr má. Je to možná celkem asi pravděpodobné. Takže příště bez víka? Nebo dosmažit a utíkat vždy na dvůr jako posledně.

Víko je odklápěcí nebo prostě sundávací a můžete ho položit mimo fritézu?

neneui*

Je sundávací. Vždy když něco vyndávám tak ho vodorovně sundávám a dávám bokem. Takže když to začalo vřít poprvé tak na fritéze nebylo ani víko. Při tom jak jsem to nesl na dvůr tak jsem si na to víko dal aby mi to neprsklo do obličeje.

 


2x
Voda v oleji. Ak má fritéza bočné špirály a naládujete do nej viac ako utiahne, voda z jedla nemusí vyvriet hneď pri kontakte s olejom, ale čast klesne ku dnu (zabudovaná do oddelených kúskov jedla), kde môže chvíľu trvat, kým dosiahnete kritickú teplotu. Vyberiete hranolky, precvakne termostat, fritéza zvládne bez jedla ohriat olej o niečo lepšie a zrazu to začne zo spodu strieľat.
neneui*

Díky za vysvětlení možného případu. Aji vaším popisem by to sedělo. Jinak fritézu mám se spirály naspodu. Takže tomu asi nemuselo tak dlouho trvat jak když jste to popisoval se spirály na boku. Možná budu více důkladněji odbouchávat ten led z hranolek před vložením, třeba to pomůže.

 


2x
K dotazu - taky se kloním k vodě. Jinak já hranolky dělám na plechu v troubě. Kupované předsmažené možno zcela bez oleje.

 

111®

0x

prskání způsobí pára, takže tam muselo být něco vlhkého, co nevadilo, když se olej chladil smažením. Po vyndání přestalo chlazení , stoupla teplota oleje a uvolnilo se nějaké vlhko a prsk...typuji, že fritéza jela na plný pecky..fritézu nahřeli vložím pokrm a stáhnu ji...

ladis*

Každá fritéza má snad termostat omezující na maximálně 190°C

Ale pánovi snad doporučit horkovzdušnou fritézu

neneui*

Měl jsem fritézu nastavenou na teplotě kdy se smaží hranolky. To je nějak kolem 170. POkud by to mohlo ovlivnit to že bych to vždy po vyndání stáhl tak by to bylo super.

A když je ten termostat porouchá je to nebezpečná záležitost.
Na školení padesátky školitel popisoval že byl pozván jako expert k vyšetřovaní požáru gastronomické provozovny, bylo zjištěno že u fritézy byl nefunkční termostat v rozpojeném stavu, kuchař aby mohl smažit odpojil termostat vodice spojil, do rána požár a škoda v miliónech.
Hranolky s horkovzdušné fritézy jsou daleko chutnější nez ry co smrdí fastfoodem.
neneui*

V budoucnu až si budu zařizovat nějaký byt tak asi popřemýšlím nad horkovzdušnou fritézou nechci mít nadále tyto problémy. Jinak termostat vždy na začátku zkouším. že ubírám a přidávám teplotu a poslouchám zda cvaká. Takže termostat byl určitě funkční jelikož cvakal. A to s tím kabelem na přímo by mě nenapadlo jelikož momentálně budu končit školu a budu si dělat 50. Takže vím že by to byla blbost :D

ladis*

Tak elektrikářskej učen jo? Fritéza horkovzdušná stojí asi 9 stovek mám z Kauflandu, případně v Lidlu teď 11 stovek, spočítej si kolik ušetří za volej a za zdraví. A teď ještě tvé problémy s požárníkama.

Největší problém teď bude jak dostat tu všechnu mastnotu co se rozlétla po kuchyni a cestou na dvůr a vymalovat, pak si jistě koupí tu horkovzdušnou aby ten úklid už nikdy nemusel absolvovat.

 

neneui*

To s tím vypěněním už je dávno odstraňené. To se mi stalo před týdnem. Jen teď bude takový menší flek na dvoře. Jinde to vyteklé není protože jsem to stihl vynést ven. Ale jak odstranit olej z dlaždic by se mi hodilo.

anonymni357

Kdyz nevis,cim odstranit olej z dlazdic,musel jsi nejakym zazrakem vynechat zakladni skolu.

 

ladis*

0x

Nezpůsobilo to náhodou voda z hranolek při vytahování?

někteří experti hořící olej vznícený na plynové fritéze / sporáku začnou hasit vodou a to je pak výbuch jako z plamenometu.

neneui*

To nevím ale vodou jsem to nehasil. Hranolky když jsem je vyndal tak byli jen od oleje. Nevím zda by po vyndání na nich byla voda. A to že voda a olej se mají rádi vím.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]