Nejste přihlášen/a.
Neplýtvám s ničím, odřezky ze zeleniny a zbytky z kuchyně jdou na chalupu slepicím, kosti psům, kočkám... Případně kompost.
Jiné zbytky nejsou, papír a spalitelné jde do chaty do kamen, železo na hromadu a pak jako druhotný odpad. Když na to přijde, nepotřebuji popelnice a ani za ně neplatím (stačí mít TP v obci, kde to tak funguje a současně nebydlet v Praze).
Teď jsme vyhazolali krabici statých monočlánků asi za 2 roky posbírané, do takových těch boxů, jak jsou pro to určené.
Ps: Pokud někomu expirují potraviny, pak: nakupuje zbytečně nadbytky!
Dělat si seznamy nákupu.
Nakupovat menší množství.
Psát si týdenní jídelníčky a podle toho nakupovat.
Nové věci s delší dobou spotřeby dávat do lednice dozadu.
Pravidelný úklid spíže, lednice, u Vás i sklepa. Ne jednou za rok.
Odmrazím lednici, mrazák a už píšu dopředu do kalendáře následnou údržbu.
Do kalendáře napsat třeba pět dní dopředu - květák ve sklepě, na zahradě polníček a kadeřávek na polévku.
Nyní končí uskladněná cibule, vybírám tu naklíčenou. Udělala jsem brambory na loupačku a hodila je do kastrolu na osmahnutou cibuli se solí, pepřem, červenou paprikou, zbytkem postrouhaného celeru a prdelkou z cukety.
Brambory také budou končit, pokud jich máte více, zařaďte bramboráky, br. kaši, br. knedlíky.
Starší pečivo na strouhanku, nebo udělat nádivku.
Koupím sádlo a vyškvařím si svoje, škvarky dávám do škvarkových placek.
Pokud máte více másla, tak přepustit na ghí.
Myslím, že u Vás to bude zapomětlivost a neuspořádanost. Že někde máte něco zastrčené a zakryté. A když objevíte, tak je surovina znehodnocená.
Takže pořádek, jednoduchost, plánování a vložení své vlastní práce.
Někdy je člověk líný a než by si udělal ze zbytků všeho možného pomazánku, tak raději otevře konzervu a při tom by v lednici našel zbytek tvarohu, zeleniny, uzeniny, sýru, povadlou mrkev, otevřenou paštiku atd..
Když byly děti malé, tak každou sobotu byla k večeři vaječná omeleta /knedlík, brambory, cibule, zelenina, sýry, uzeniny/, anebo obložený talíř, co dům dal. Pokud ne, tak v neděli na večeři - studená pomazánka právě ze všech zbytků, co se našly + rybičky v oleji.
Jenže dnes jsou suprmarkety otevřené i v neděli a tak je snazší vzít auto a dojet do super hyper kšeftu nakoupit žrádýlko a k to u spousty zbytečností, kdo by to byl řekl před 50 lety, že budeme vozit autem vodu v PET lahvích )
sisin=senior - to tam nějak naskočilo z nabídky Takže žiju stále jako před padesáti lety?
Je to možné, ale nouze naučila Dalibora housti a zvyk je ž... ...
Tazatelka je asi mladší, nemá ještě zažito, co my přesšedesátníci bez auta si už umíme poradit.
Jojo - seznamy, záznamy - to je cesta v mnoha oblastech. Vzpomínám si, jak si naši dělali seznam věcí, kterí si berou na dovolenou. A potom odškrtávali, co opravdu použili. A příště jen to, co bylo potřeba ...
Pro Seniora,myslim,ze mate v mnohem pravdu,ale tazatel nechce zmenit ani povahu,ani zpusob zivota!
Ja myslim,ze by stacilo pouzit rozum a pred nakupem jednotlivych veci napocitat do deseti.
Nekdo ma roumu mala a nepomuze nic.
Mimochodem,kdyz doma prepustite maslo,vznikne prepustene maslo,ghi vznikne nekde v Indii nebo kde.
Co se zeleniny týče, tak nedávat do garáže, ale někam na oči, nebo si napsat, že tam je. První pravdilo je nezapomínat na potraviny a nenechávat je procházet. Někdy pomůže toho kupovat míň, když na to není spotřeba. Jinak využívání banánových slupek a mrkvové natě není přímo neplýtvání, ale zvyk ve využívání. Někdo to chytře využije jako Vy, pro někoho je to nezbytný odpad.
Další nápady (ale žádné novinky): staré rohlíky usušit a rozmixovat na strouhanku, dojídání zbytků s dalším jídlem nebo lépe odhadovat vařené množství...
Vždyt jste velice šetrná, jsem proti Vám rozmařilec. Pesto z mrkvové natě jsem nikdy nedělala, tu dám do kompostéru. A banánové slupky taky, i když o tom hnojivu jsem četla.
Vařím většinou na 2 dny. Když nesníme vše ani druhý den a je to třeba svíčková, či guláš, dám zbytek zamrazit do krabice od mléka. Bývá to nanejvýš 1 porce. Pak se někdy hodí, třeba když přijedu od lékaře a není už čas uvařit.
Pokud zbyde příloha, brambory, trochu rýže, dám to slepičkám.
Naučila jsem se kupovat s rozumem, ale trvalo to. I kdyby měli krásnou šunku za velice levno, koupím pro nás dva 15 deka. Už vím, že starší časem ošedne, přestane vonět a už na ni nemá nikdo chut. A tak je to se vším.
Brambory jsem nakoupila netříděné. Jsou tam malé i velké, některá byla i rýpnutá. Ale za korunu kilo, 2 pytle za stovku. Ty velké a pěkné spotřebujeme my, malé vařím slepicím. Ty poškozené jsme jim uvařili nejdřív, jinak by shnily.
Prostě musí člověk přemýšlet a nikde nic nezapomenout./zeleninu v garáži/. Jednou jsem si dala rozmrazit kuřecí nahoru na lednici. Je vysoká a není tam vidět. A pak jsem na to zapomněla. Za pár dnů jsem se divila, co je to v kuchyni za hrozný smrad. Ale za život se něco stane. Jsme jenom lidi. Jaga.
Dokonce jsem četla, jak si někdo uvaří listy z květáku či kedlubů. Tak tolik zdravá a tolik šetrná bych snad ani nechtěla být.
Krabice od mléka jsou v mrazáku fajn, protože šetří místo. Můžete je rovnat těsně jednu vedle druhé a nezbudou Vám mezery. Používám i krabice od džusů. Důležité je dobře je vypařit. Když oschnou, plním je jídlem. Pokud je jídla méně a krabice není plná, prázdný zbytek odstřihnu. Nemá cenu dávat do mrazáku v krabicích vzduch. Uzavřu čtvercem igelitu a gumičkou. Navrch ještě samolepku s názvem potraviny, kvůli pozdější dobré orientaci.
Krabici zpočátku pěkně nastojato, aby se obsah nevylil. Když se zamrazí, můžeje je pak rovnat, jak máte místo, klidně i naležato. A využije se tím každé místečko v mrazáku, což je prima. Jaga.
Zbylou kořenovou zeleninu, teď i medvědí česnek a hlívové nohy, nakrájím na plátky. Za pár dní to uschne. Umelu to na prášek v kávomlýnku a přidávám do luštěninových polévek, bramboračky nebo i do karbanátků. U ostatního se dá datum spotřeby uhlídat. Pokud dostanu nebo nasbírám víc nějakého ovoce, vyrábím džemy nebo křížaly.
Liško, právě včera jsem s podivením četla na netu, že mevědí česnek se nikdy nemá sušit. Prý z něj sušením odejdou všechny pozitivní léčivé látky.
Měl by se nasekat a následně naložit do doli, v poměru 3 : 1. Tedy třeba 30 dkg byliny, 10 dkg soli. Dobře promíchat, napěchovat do šroubovacích dobře vypařených sklenic. Postupně odebírat dle potřeby. V lednici prý vydrží až do další nové sklizně. Jaga.
Do obchodu pro potraviny člověk nemá chodit, když má hlad. Nakoupí toho mnohem více, než je opravdu potřeba. Je nutné koupit to, co je potřeba a ne to, na co máme cht a o čem pžedpokládáme, že sníme zítra, pozítří. I když něco pochybí, vždycky najdeme něco, z čeho jídli vytvoříme. Hlad nebudeme mít. Je nutné koupit jen potřebné, pak nic nezůstane a nemusíme se starat, co se zbytky nebo kam uložit, když je mrazák narvaný k proasknutí.
Chlapci, nezapomínejte, že pro sebe, tedy pro jednoho, nakupuji jen několik let. Vždycky tomu tak nebylo. Ale mám oči a vidím, co lidé nakupijí za, s odpuštěním, za kraviny. A také, kolik toho nakupují. Neuvěřitelná množství. A ty hlášky u toho! Taková množství rodina o 5ti členech, nemůže v živote všechno sníst, aniž by se to už zkazilo. I když je na nich vidět, že konzumují bez rozumu.
Babčo, je tomu asi rok, v Tescu se objevily celé palety s tukem Stela na pečení. Kostka 250 g za 1,90 Kč, záruka v pohodě. Lidé kolem palet běsnili, prali se o to, div se neušlapali. A brali to po celých krabicích. Tento tuk jsem nikdy nepoužívala, ale 2 kusy jsem si na zkoušku vzala. A byla jsem ráda, když jsem to spotřebovala. Nebylo to nic moc a přečetla jsem si navíc, že je v tom palmový olej. Za ty 4 koruny mi to nevadilo, ale ten, kdo si nabral třeba 100 kusů /a byli tací/, to možná má v mrazáku ještě dneska. Ovšem - drahé to skutečně nebylo. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.