Nejste přihlášen/a.
Chci udělat pokus, jednoduchou domácí tlačenku. Prostě jen uvařit maso, okořenit a zalít želatinou. Já vím, teď mi všichni vynadáte, že tlačenka z kupované želatiny je hnus, ale já se ptám proč? Vždyt přeci kupovaná želatina je to samé (vyvařené kůže, kosti, klouby). Proč je tedy takový rozdíl si tu želatinu sám doma vyvařit, nebo koupit hotovou?
Ono celkem není problém si udělat normální tlačenku doma, problém je udělat si jí 0,5kg a ona zas takovou trvanlivost nemá, abych si ji udělal 5kg a měl ji na půl roku. No a kupované tlačenky jsou zřídka kdy dobré a ty dobré mi připadají, že tu průmyslově vyrobenou želatinu obsahují (je podezřele čirá a pevná).
Želatina je naprosto zbytečná. Záleží, z čeho budete tlačenku vyrábět. Nejjednodušší je sulc. Nožky uvyřit s česnekem a cibulí, obrat a zalít polévkou, to celé převařit, přidat majoránku a nastrouhaný česnek a nechat ztuhnout. Tlačenka se vyrábí z kolena, kousku jater a jazyka a když přidáte kousek plecka, nezkazíte nic. Uvařit s česnekem a cibulí, pár kuliček celý pepř a 3 kuličky nové koření. Uvařit, obrat, převařit, přidat majoránku a nastrouhaný česnek a nechat ztuhnout. Má to tu nevýhodu, že je toho staršně moc a za týden má člověk tlačenky plné zuby. Mám to také tak, tak raději si vyrobím, čas od času sulc. 4 nožky v papiňáku uvařím, oberu, něco do plechové misky, něco do pusy a čerstvý chleba a pivečko. Cesta nejmenšího odporu.
No jo, ale máš koleno, kup si maličké, přední. Kousek jater. kousek srdíčka, jazyk a hnedle máš 3 kg. Tak vymysli co s tím, co do tlačenky nepoužiješ. K zelí, s chlebem a hořčicí, jazyk a srdíčko na smetaně. Koleno, co do tlačky nedáš, posol, popepři a zabal a stáhni do alobalu. Bude do práce na chleba s hořčicí. At se ti to podaří. Í
"Má to tu nevýhodu, že je toho staršně moc a za týden má člověk tlačenky plné zuby" - a o to mi právě jde, udělat si toho 0,5kg a ne 5kg, jak již jsem psal na začátku. Udělat tlačenku není problém, problém je udělat jí trochu.
Proto chci zkusit jinou cestu. Už jsem jednou zkoušel takovou rychlou tlačenku (recept z netu), když se vaří koleno, tak se schová vývar a kůže, dá se to do mrazáku a když se pak ta tlačenka dělá, jen se koupí a uvaří to "libové" maso. Taky mnohem šikovnější je nalít to do šunkovaru, než plnit ty igelity. Jenže zas je problém, že toho mraženého vývaru je buď málo nebo moc a manželka nadává, že jí to zabírá místo v mrazáku. Tak jsem myslel, že kupovaná želatina by to mohla řešit. Tedy zpět k původní otázce: Proč v tlačence vadí kupovaná želatina, když je to taky vývar z kolene, nožiček...? To do toho ještě něco přidávají, nebo proč?
Nic neschovávej, nic nešetři na zítra. Všechno spotřebuj. Na tlačenku dostaneš chut kdoví kdy. Budeš už chytřejší a budeš vědět, jak na to.
Kupovaná želatina nemá chut a do tlačenky se nedává, není potřeba, když z masa a kůží ta hustá polévka ztuhne. Jó kdybyste dělal vaječnou tlačenku, tak se rozpuštěná kupovaná želatina vmíchá do majonézy s Moravankou a krájenými vajíčky a pak to ztuhne.
Zelatina neni zadny agar,zelatina je zelatina a agar je agar.
Zelatinu pouzit muzete,chapu vas technicky pristup,kdyz pouzijete ostatni ingredience podle nejakeho receptu,klidne misto kuzi a nozicek lze pouzit,ta chut bude z koreni a vyvaru z masa.Souhlasim ale ,ze by vysledek mohl byt trochu jiny,zkuste to.
Jinak tlacenka jde zmrazit,jen je ji po rozmrazeni potreba prohrat v celem objemu,staci 80 st.,a znovu vychladit .
Na sáčku s želatinou pro výrobu vaječné tlačenky je napsáno "bílkovina živočišného původu". Určitě to tedy není agar (ten se používá spíš do želatinových dortů). Také bych tlačenku raději dělala s touto sáčkovou želatinou než s vývarem z kupovaných nožek (bohužel často nepříjemně páchnou).
Udelej vic, dej do tlacenkoveho streva a az zchladne, tak si kus odrizni a zbytek strc do mrzaku.
To je to takovy problem?
A nebo udelej misto tlacenky sulc. Ten si udelas z jedne dvou nozicek a kolena a bude toho do jednoho pekacku a pulku das sousedum.
Jednoduchá je např.: uvaříte si jedno koleno přední a nožičku či dvě, Můžete do ní uvařit i srdce .Oberete a smícháte s vývarem podle libosti.Pokud chcte libovou ,tak do ní nedáte to tlustý ,ale jen to libový z kolene.Nebo ji udělejte s želatinou jak chcete ,je to vaše tlačenka .
Žádné střevo ani sklenice! Žádnou želatinu! Uvař v troše osolené vody kus bůčku /místo kolena/, jeden jazyk vepřový/ uvařený přelij studenou a oloupej/, vepř.ledvinku /vař vykrojenou a vymytou/ a okořeň majoránkou, pepřem a česnekem.Někdo dává i nové koření.
Nakrájej a nalej do silnějšího mikrotenového sáčku, udělej uzel a dej do chladu. V tom tvaru ztuhne.
Tak to nechápu. Jak, žena vyhodí? Ta si dá taky! A jestli jí to nevoní, tak do zacvakávací krabičky.
Množství surovin se přece dá regulovat.
Něco se dá schovat i syrové do mražáku, něco uvařené třeba do rizota, nebo z toho udělat polívku.
No to tedy ne,on chtel TLACENKU,asi nevite co to je!V tlacence je jako pojivo,tak aby drzela pohromade,vyvar z kuzi nebo nozicek,no a zelatina je totez,jen vyrobena prumyslove a ususena!
Nedělejte ze mne blba. Ano, želatina se prodává i živočišného původu i jako agar z řas. Ale tady je zbytečná, když je tam ta kůže. Ztuhne to stejně.
Se želatinou bych tlačenku nedělala.
Udělat ovar z masa - nejlepší je plecko, a kousek pěkného bůčku, mírně osolit. Koupit si vepřové kůže, svázat je do takového svazku, vařit s ostatním. Do tlačenky je vhodné přidat srdíčko a jazyk. Někteří lidé dávají i játra, já ne.
Po uvaření maso i droby nakrájet na kostky. Uvařené kůže rozvázat, pomlít. V hrnci vše promíchat, přidat česnek, majoránku, pepř, sůl. Nalít naběračkou do tlačenkových střev, zavázat, nechat trochů vůle, vařit v širokém kastrolu na prkénku zvolna hodinu. Během vaření otáčet. Potom nechat na plechu vychladit, opět s občasným otáčením. Tlačenka je "jako řemen."
Do sulcu dávám kromě kůží i vepřové packy a koleno. Do tlačenky ale ne. A do sulcu je dobrá i zelenina, pěkně pak pokrm vypadá. S cibulí a octem je to lahůdka. Jaga.
Pokud máte strach, že bude tlačenky moc a nestačíte ji spotřebovat, nalijte ji část místo do střívka do širokých sklenic, dobře očistit, zavařit. První den 30 min na 85 stupňů, druhý den 15 min, teplota stejná. Pak do chladu a tmy. Následně stačí jen sklenku rozdělat, vyklopit - a už máte nebe v hubě! Promiňte, ale tak se to u nás říká.
Tak přes vaše doporučení zkouším tlačenku z želatiny, ještě není hotová a když nebude k jídlu, tak příště dám na vás. Jen malý dotaz, když to dám do zavařovací sklenice, tak i ta, co nevypadá, tak je nahoře zúžená, jak to pak z toho dostanu?
Já třeba zase miluju tlačenku, ve které jsou i játra. Bohužel to málokdo dělá a koupit se dá výjimečně.
Skleničky jsou většinou s uzším hrdlem. Já používám tyto, na fotce. Prodává se v nich maso ve vlastní štávě v Lidlu, zn. PIKOK. Také jsem je ale už viděla s masem v Penny. Jedna známá to maso kupuje, ale už nic nezavařuje, tak mi skleničky schovává. Mám jich asi 10. Na tlačenku nebo sulc jsou jedinečné, protože obsah se vyklopí bez poškození.
Pokud mám skleničku nahoře uzší, nožem maso rozdělím ve sklenici na čtvrtky a nožem ode dna opatrně vytahuji. Pak vidličkou dovytáhnu. Pokud by se Vám nějaká tlačenka poněkud rozbila, nevadí, stejně si ji na talíři nakrájíte na sousta. Jaga.
Tak jsem nakonec udělal kombinací několika receptů z netu a své fantazie přesně to, co jsem očekával. Výbornou tlačenku z želatiny a masa. Rychle hotová, dá se udělat jakékoliv množství a chutově obdoba těch nejlepších tlačenek.
Dík za rady, které byly podnětné, byt jich byla menšina.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.