Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vývar ze zbylé zeleniny

Od: kartina odpovědí: 10 změna:
Vždycky když něco vařím, zbytky zeleniny dávám do pytlíčku do mrazáku. Chtěla bych z toho zkusit uvařit vývar. Nikdy jsem to nezkoušela, tak nevím, jestli to vůbec půjde. Máte s tím někdo zkušenosti?

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lidus*

2x

Pochopila jsem to tak, že spotřebujete celeru půl a druhou dáte syrovou do mrazáku, pak když k tomu přidáte kus masa to jistě půjde. Pokud je zelenina vařená, můžete ji ponorákem rozmixovat, přidat smetanu a jíšku, na kostičky opečenýchleba a máte polévku. Nevím u nás nic nezbyde.

 


0x

To už nebude ono, bude to slabé, to já si udělám silného vývaru třeba 2 le a ukládám do mrazákku. Vzhlede k tomu, že dobrý vývar se musí vařit několik hodin, ,zelenina je rozvařená a tu pak vyhazuju.

 

liska5

0x

Jestli už je jednou vařená, tak to nebude žádná sláva... Možná do rizota nebo do nějakých zeleninových karbanátků, třeba s vařenou pohankou, spojeno vejcem, moukou, cibulí a kořením, jako masové karbanátky/?/

Já si zase suším na kolečka přebytečnou syrovou kořenovou zeleninu, celer, petržel, hlívu, žampiony, česnek,.. rozmixuji v kafemlejnku, uzavřu do skleničky a přidávám do polévek ap.

Díky za inspiraci, bezva nápad.

liska5

Kořenová zelenina, hlíva /suším jen ty tuhé nohy na plátky/ i nakrájený česnek schnou velmi rychle. Pár dní při pokojové teplotě. Před mixováním je dám na nějakou dobu na tácku na radiátor, pak úplně chrastí, jak jsou proschlé. Líp se to mixne.

 


0x

No jestli dáváte do mrazáku už jednou uvařenou zeleninu, tak z toho vývar už nikdy neuděláte. Co byste "vyvařovala", už v té zelenině nic není. Jestli tam ale dáváte čerstvou zeleninu, kterou nějak nespotřebujete při nějakém receptu, tak tu použít znova můžete, ale pozor na to, záleží na tom, jak ji mrazíte. Zeleninu musíte nakrájet a před zmrazením blanšírovat. To znamená vhodit do vařící se vody tak na minutku a pak rychle zchladit, aby se deaktivovaly enzymy. Pak nechat úplně vychladnout, osušit a pak zmrazit. Jinak nebude dobrá, protože se z ní při zmrazování budou uvolńovat enzymy a ty chut zeleniny úplně změní a některou naprosto znehodnotí. K těm, které se musí nutně blanšírovat, patří především květák a brokolice. Jediné co se nemusí nutně blanšírovat je pórek, ale ten musí být nakrájený na tenké plátky, rozhodně nesmí být celý. Mám to vyzkoušené.

 

makk

0x

To jako vývar z už jednou uvařené zeleniny? To nebude fungovat, maximálně toho trochu přidat do zeleninové polévky. Já z těchto zbytků dělám čerstvá vejce, ale to musíte mít slepice .

kartina

Omlouvám se za nedorozumnění, myslela jsem odřezky z čerstvé zeleniny, kterou jsem před tím nevařila.

 

host

0x

I horní odřezek z petržele nebo mrkve, možná i celeru se dá použít: dát do misky s vodou na vatičku a vyraší vám nat pro

 


0x

Dobrý den. Ikdyž to jsou odřezky z čerstvé nevařené zeleniny tak vývar asi nebude ,,nic,moc,, protože přemražená zelenina se brzy uvaří popř. rychle rozvaří a bude z ní kaše.Snad jen do nějaké krémové zeleninové polévky.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]