Nejste přihlášen/a.
Jestli už je jednou vařená, tak to nebude žádná sláva... Možná do rizota nebo do nějakých zeleninových karbanátků, třeba s vařenou pohankou, spojeno vejcem, moukou, cibulí a kořením, jako masové karbanátky/?/
Já si zase suším na kolečka přebytečnou syrovou kořenovou zeleninu, celer, petržel, hlívu, žampiony, česnek,.. rozmixuji v kafemlejnku, uzavřu do skleničky a přidávám do polévek ap.
No jestli dáváte do mrazáku už jednou uvařenou zeleninu, tak z toho vývar už nikdy neuděláte. Co byste "vyvařovala", už v té zelenině nic není. Jestli tam ale dáváte čerstvou zeleninu, kterou nějak nespotřebujete při nějakém receptu, tak tu použít znova můžete, ale pozor na to, záleží na tom, jak ji mrazíte. Zeleninu musíte nakrájet a před zmrazením blanšírovat. To znamená vhodit do vařící se vody tak na minutku a pak rychle zchladit, aby se deaktivovaly enzymy. Pak nechat úplně vychladnout, osušit a pak zmrazit. Jinak nebude dobrá, protože se z ní při zmrazování budou uvolńovat enzymy a ty chut zeleniny úplně změní a některou naprosto znehodnotí. K těm, které se musí nutně blanšírovat, patří především květák a brokolice. Jediné co se nemusí nutně blanšírovat je pórek, ale ten musí být nakrájený na tenké plátky, rozhodně nesmí být celý. Mám to vyzkoušené.
I horní odřezek z petržele nebo mrkve, možná i celeru se dá použít: dát do misky s vodou na vatičku a vyraší vám nat pro
Dobrý den. Ikdyž to jsou odřezky z čerstvé nevařené zeleniny tak vývar asi nebude ,,nic,moc,, protože přemražená zelenina se brzy uvaří popř. rychle rozvaří a bude z ní kaše.Snad jen do nějaké krémové zeleninové polévky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.